Main menu

header

de Dana Purgaru

A avea în casă un calculator nu mai este un moft în ziua de azi, ci o necesitate. Atât copiii, cât şi bătrânii pot beneficia din plin de plaja nemărginită de informaţii pe care o oferă internetul, îşi pot dezvolta abilităţile utilizând diverse aplicaţii de scriere, de desen ori de contabilitate sau se pot delecta cu jocuri ori cu filme.

Două criterii esenţiale: bugetul şi scopul final
În cazul în care aveţi posibilităţi financiare foarte limitate nu trebuie să vă gândiţi că a vă lua un calculator este un ideal greu de atins. Datorită cererii mari de pe piaţă, firmele care comercializează computere au lăsat foarte mult din preţ, în special la produsele care nu sunt „ultimul răcnet”. De altfel, pentru a naviga pe internet sau pentru a rula filme ori aplicaţii nu foarte sofisticate nu aveţi nevoie de un astfel de produs foarte performant. De asemenea, puteţi cumpăra şi în rate.
Întâi de toate stabiliţi două criterii extrem de importante pentru alegerea produsului potrivit: bugetul în care trebuie să vă încadraţi şi la ce anume veţi folosi calculatorul. Consultaţi piaţa de profil vizitând diverse magazine şi aflaţi de la vânzători ce vă recomandă în funcţie de cele două criterii stabilite.

Profitaţi de concurenţă!
Dacă aveţi cât de cât cunoştinţe în domeniu, cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră este să cumpăraţi componentele pe rând - monitor, unitate centrală (cu fiecare subansamblu în parte), tastatură, maus, boxe - şi apoi să le asamblaţi acasă, deoarece aşa vă veţi construi un ansamblu care vi se va potrivi 100%.
În cazul în care nu ştiţi ce să luaţi şi nu cunoaşteţi o persoană de încredere care să vă ajute cu sfaturi, singura variantă pe care o aveţi este să profitaţi de ofertele din magazinele de profil sau chiar din hipermarketuri, care vă oferă sistemele „de-a gata” la preţuri de concurenţă.

Investiţie de circa 1.000 de lei
La magazinul Depozitul de Calculatoare (www.depozituldecalculatoare.ro) puteţi găsi cel mai ieftin sistem la 639 de lei, care include şi programul principal de operare, cu licenţă, la care puteţi adăuga un monitor LCD, care ocupă puţin loc, în valoare de 329 de lei, o tastatură de 16 lei, un maus de 10 lei şi boxe de 17 lei. Astfel, puteţi avea în casă un calculator nou, la puţin peste 1.000 de lei.
Un alt magazin unde puteţi găsi o ofertă convenabilă e www.redlinemultimedia.ro. De aici puteţi cumpăra unitatea centrală, de birou, cu 365,59 lei, la care puteţi adăuga cel mai ieftin monitor subţire în valoare de 399,99 lei.
De la hipermarketurile Cora se poate achiziţiona un sistem de birou cu unitate centrală, maus, tastatură şi un joc cadou la preţul de 859,9 lei, pentru care trebuie să achiziţionaţi separat un monitor.

Căutaţi cea mai convenabilă variantă
Intrând pe site-ul www.emag.ro sau la sediile acestuia din ţară puteţi găsi unitatea centrală la 699,99 lei, monitorul la 329,99 lei, tastatura la 14,99 lei, mausul la 14,99 lei, boxele la 16,99 lei şi, eventual, puteţi opta şi pentru o imprimantă de 139,99 lei. Aşadar, vă puteţi echipa tot biroul cu aproximativ 1.200 de lei. De asemenea, se află la ofertă un pachet care include unitatea centrală şi monitorul LCD la preţul de 1.089,99 lei.
La Flanco, cel mai ieftin sistem poate fi alcătuit dintr-o unitate centrală la 809 lei, monitor LCD la 319 lei şi un ansamblu maus plus tastatură la 59 de lei.
La www.cel.ro, cea mai ieftină variantă este un pachet care conţine unitatea centrală, tastatura şi mausul, la preţul de 735 de lei şi, separat, poate fi cumpărat un monitor LCD, la ofertă, la 299 de lei.
O altă propunere interesantă este la Domo, unde există un pachet ce conţine unitate centrală, monitor LCD, tastatură şi maus cu 989,01 lei. Dacă doriţi şi imprimantă, cea mai ieftină costă 137,61 lei.

La mâna a doua vă costă circa 600 de lei
În cazul în care nu vă permiteţi un calculator nou şi nici nu aveţi posibilitatea de a-l achiziţiona în rate, mai aveţi o variantă de luat în considerare: un produs la mâna a doua. Pe de o parte, puteţi întreba cunoştinţele sau vecinii dacă au de gând să îşi schimbe calculatorul vechi, pe care vi-l pot vinde dumneavoastră. Pe de altă parte, există magazine, din ce în ce mai multe în ultima vreme, care scot pe piaţă computere folosite, recondiţionate şi, foarte important, cu garanţie. Preţurile, pentru un sistem fix, de birou, variază în jurul sumei de 600 de lei (unitate centrală şi monitor LCD). Totuşi, sunt şi situaţii în care puteţi găsi pachete convenabile, cum ar fi unitate centrală şi monitor LCD la 390 de lei, la www.enasistem.ro. Un alt exemplu este site-ul www.calculatoaresecond hand.ro, de unde puteţi lua o unitate centrală cu circa 300 de lei şi un monitor LCD cu 200 de lei.

Laptopul nu mai e un lux

Pe lângă sistemele clasice, care includ monitor şi unitate centrală, puteţi opta pentru un laptop. Aceste calculatoare moderne, care ocupă mult mai puţin spaţiu, pot fi găsite şi la preţuri de 899 de lei (spre exemplu, la magazinul www.cel.ro), aşadar nu mai sunt un capriciu, ci o variantă demnă de luat în considerare, având avantajul că le puteţi lua cu dumneavoastră în călătorii. De asemenea, de la magazinele Metro puteţi achiziţiona un laptop la 999 de lei, iar de la Selgros puteţi lua un astfel de produs la preţul de 999,9 lei, cu geantă cadou. La Flanco găsiţi cel mai puţin costisitor laptop la 1.099 de lei. Şi la acest tip de produse se găsesc oferte la mâna a doua. Astfel, de pe piaţa obiectelor folosite, un laptop poate fi achiziţionat cu circa 700 de lei, în funcţie de vechime.

Pont! În prospectarea pieţei nu neglijaţi magazinele care îşi comercializează produsele numai prin internet, deoarece au oferte foarte bune şi vând şi în rate.