Main menu

header

de Dana Purgaru

Sezonul concediilor s-a încheiat şi, deşi pare greu de crezut, mai sunt doar trei luni până la Crăciun. Aşa că, atât timp cât vremea este încă prietenoasă, vă puteţi apuca de curăţenia de toamnă, pentru a vă pune ordine în lucruri şi a vă face casa lună fără a vă aglomera înainte de Sărbători. De aceea, ne-am gândit să vă oferim sprijin câteva ponturi utile pentru a vă uşura munca şi a vă ajuta, totodată, să nu cheltuiţi prea mult.

Organizaţi-vă încă de la început
O gospodină organizată va face curăţenia generală rapid şi eficient. Întocmiţi încă de la început o listă cu tot ce vă trebuie şi cumpăraţi sau preparaţi cele necesare, astfel încât să nu alergaţi la magazin ori de câte ori vă lipseşte ceva. Începeţi curăţenia generală de toamnă cu bucătăria, continuaţi cu balconul, sufrageria, dormitoarele, debaraua şi cămara şi încheiaţi cu holul şi baia. O altă regulă a curăţeniei este ca în fiecare încăpere să igienizaţi lucrurile de sus în jos.

Ştergeţi faianţa cu apă şi bicarbonat
Pentru a avea un aragaz curat trebuie să îl curăţaţi imediat ce se murdăreşte şi astfel veţi scăpa de petele uscate de grăsime sau de sos. Dacă nu aţi ţinut cont de acest lucru, luaţi din comerţ o soluţie specială. Rugina de pe ochiurile de aragaz se curăţă bine cu ajutorul unei cârpe înmuiate în ulei vegetal.
Înainte de a igieniza frigiderul, scoteţi-l din priză şi goliţi-l. Se curăţă foarte uşor cu o soluţie din apă şi oţet.
Faianţa se şterge cu o lavetă moale. Se foloseşte un lichid special, ce costă circa 7 lei sau, la fel de bine, o soluţie din apă şi bicarbonat.
Pentru curăţarea gresiei eliberaţi pardoseala de mobilă şi de covoare şi folosiţi un detergent special, al cărui preţ este de circa 20 de lei. Pentru a ieşi mai ieftin, gresia se poate spăla şi cu apă cu detergent obişnuit şi apoi cu apă şi oţet.

Parchet strălucitor cu ulei de in
Ştergeţi praful de pe şi din mobilă cu geamurile deschise. Începeţi de sus şi coborâţi treptat. Folosiţi substanţe speciale pentru lemn, ce costă în jur de 12 lei, sau o lavetă umezită în apă şi oţet şi apoi imediat o cârpă moale, pentru a şterge urmele rămase.
Aspiraţi bine parchetul şi apoi începeţi să îl curăţaţi fără însă a-l umezi prea mult. La magazin găsiţi detergent universal pentru parchet, dar puteţi folosi şi ulei de in sau o soluţie de apă cu parafină.
Perdelele se spală la maşină doar la un program special, pentru ţesături foarte sensibile. Altfel, puneţi-le în cadă, în apă călduţă cu detergent special (costă în jur de 10 lei) sau cu orice detergent pentru rufe albe, lăsaţi-le 30 de minute pentru a se înmuia, clătiţi-le delicat şi lăsaţi-le la scurs până se usucă.
Pentru a curăţa jaluzelele, înainte de a le da jos, e bine să le aspiraţi cu grijă. Puneţi-le apoi în cadă şi spălaţi-le cu atenţie cu detergent şi clătiţi-le cu duşul.

Igienizaţi salteaua patului
Scuturaţi de praf covoarele şi preşurile, iar mocheta trebuie aspirată. În locul unui produs special, ce costă în jur de 8 lei, puteţi folosi pentru frecat o cârpă înmuiată în soluţie din terebentină şi apă. Pentru a reîmprospăta culorile, periaţi-le cu o soluţie concentrată din apă cu sare.
Aspiraţi fotoliile, paturile sau canapelele şi apoi puneţi un cearceaf ud pe acestea şi bateţi tare cu bătătorul. Spălaţi apoi cearceaful îmbibat cu praf şi repetaţi operaţiunea de câteva ori. Astfel veţi scăpa cu siguranţă de praful adunat în tapiţerie. Insistaţi apoi pe curăţarea şi dezinfectarea saltelei de pat, iar pentru mobila din piele folosiţi şerveţele umede.
Spălaţi geamurile numai atunci când nu e foarte cald şi nici soare, altfel vor apărea pete. Cel mai bine se şterg cu şervete de hârtie, nu cu o cârpă. Puteţi utiliza o soluţie specială din comerţ, la circa 5 lei, sau o soluţie de amoniac (o lingură la patru litri de apă) sau apă şi oţet.

Pont! Pentru că nopţile devin din ce în ce mai răcoroase spălaţi şi puneţi bine lenjeria de pat de vară şi scoateţi păturile sau pilotele.

Creaţi spaţiu aruncând ceea ce nu folosiţi
La curăţarea obiectelor sanitare se folosesc lavete sau bureţi moi şi detergenţi cum ar fi cel pentru piatră şi rugină din comerţ, ce costă în jur de 7 lei, şi un detergent dezinfectant, de circa 8 lei. Pentru obiectele din inox, ca alternativă la substanţele din magazin, utilizaţi o lavetă înmuiată în alcool sanitar, iar pentru cele din ceramică, cel mai bun este oţetul.
În general, în sertare, cămară şi în debara se face cea mai mare dezordine, deoarece lucrurile sunt aşezate în grabă. Sortaţi absolut toate lucrurile depozitate şi aruncaţi tot ce nu mai folosiţi. Pe viitor, puneţi etichete pe cutii, sertare şi rafturi.
Mutaţi-vă la dulapurile cu haine. Scoateţi hainele pentru sezonul rece şi puneţi-le pe rafturile din faţă, iar pe cele de vară spălaţi-le cu detergent şi balsam, călcaţi-le şi aşezaţi-le în partea din spate a dulapurilor.

Firmele specializate, o alternativă

În prezent, în marile oraşe există o mulţime de firme ce se ocupă de curăţenie, ideale pentru persoanele care nu au timp suficient pentru această activitate. Preţurile practicate nu diferă prea mult şi variază doar în funcţie de dimensiunea spaţiului. Astfel, pentru o garsonieră de circa 40 mp, tariful este în jur de 300 de lei, pentru două camere, 350 de lei, pentru trei camere, 450 de lei, iar într-o casă/vilă se percep 5-10 lei/mp.

Sfat! Dacă staţi la casă, faceţi curăţenie şi în curte, îndepărtaţi mizeria din burlane şi ordonaţi lucrurile din garaj, aruncându-le pe cele nefolositoare.