Main menu

header

de Elena Şerban

Aveţi bijuterii pe care nu le mai folosiţi de multă vreme pentru că nu mai sunt la fel de frumoase şi de atrăgătoare ca la început? Nu trebuie să renunţaţi la ele sau să vă luaţi altele noi. Vă oferim câteva soluţii pentru a le curăţa, dar şi pentru a le depozita corespunzător.

Pastă de dinţi pentru argintărie
La mare modă de ani în şir, bijuteriile realizate din argint trebuie păstrate în bune condiţii, altfel îşi pierd o parte din frumuseţe. Există cazuri în care, deşi posesoarele au avut grijă de argintărie, aceasta şi-a pierdut strălucirea. În acest caz este nevoie să le curăţaţi periodic. Cea mai eficientă şi ieftină metodă este pasta de dinţi. Indiferent de tip, pasta de dinţi întinereşte rapid argintul. Puneţi puţină pastă pe degetele umede şi frecaţi bijuteriile. Lăsaţi să acţioneze aproximativ o oră, fără să mai atingeţi argintul. După acest interval, îndepărtaţi pasta de dinţi folosind o cârpă foarte curată şi foarte moale. Pasta întărită va curăţa toate impurităţile, lăsând în urmă o bijuterie ca nouă.

Accesorii cu inserţii de cristal
Un ceas cu capac din cristal, o brăţară cu sfere mici din acelaşi material sau un colier „de cleştar”. Bijuterii nu foarte scumpe, dar cu efect... nemăsurat. Însă, cristalul este deosebit de pretenţios, deoarece o zgârietură cât de mică îl poate afecta. De aceea, pentru a nu îl arunca după un astfel de accident, trebuie să existe soluţii ajutătoare. Şi în acest caz, metoda salvatoare este tot... pasta de dinţi. Aplicaţi puţină pastă pe zona zgâriată, frecaţi uşor şi apoi ştergeţi cu o cârpă moale.

Tablete antiacide contra petelor
De prea mult purtat sau din cauza materialului care nu este poate de bună calitate, unele bijuterii se pătează sau capătă un aspect mat. Pentru a le reîntineri, nu trebuie decât să apelaţi la... medicamente. Mai precis, la tabletele antiacide. Dizolvaţi două tablete de medicament antiacid într-un pahar cu apă şi puneţi bijuteriile mate sau pătate în acest recipient pentru două minute. Pastilele au un efect efervescent, iar bulele de aer produse se ataşează de bijuterii, curăţându-le.

Şi curelele din plastic pot fi „renovate”
O ţinută nu e completă fără un accesoriu potrivit. Fie că e vorba despre bijuterii sau doar despre nişte centuri sau curele, accesoriile fac diferenţa. Însă, acestea, mai ales dacă sunt confecţionate din material plastic, se pot zgâria. Nu e cazul să le aruncaţi şi nici să vă achiziţionaţi unele noi. Salvatoare e din nou... pasta de dinţi. Puneţi puţină pe degetele umezite şi frecaţi uşor cureaua din plastic. Clăţiţi apoi cu apă şi ştergeţi.

Îndepărtaţi zgârieturile de pe ceas cu acetonă
De câţiva ani, instrumentele de măsurat timpul au devenit adevărate bijuterii. Ceasurile, mai ales dacă sunt acoperite cu un capac din plastic, se deteriorează destul de uşor. De aceea, veţi scăpa de zgârieturile de pe capacul din plastic al ceasului cu puţină acetonă, substanţă pe care o folosiţi în mod normal doar pentru curăţatul lacului de pe unghii. Puneţi acetona pe o dischetă demachiantă şi apoi ştergeţi zona.

Reparaţi rapid şi ieftin colierele rupte
Gablonţurile fac o impresie bună dacă sunt purtate la ţinuta corespunzătoare. Însă, tocmai pentru că sunt ieftine şi realizate din materiale nu foarte scumpe, se rup destul de uşor. De aceea, pentru a nu le arunca, reparaţi-le cu aţă dentară. Înşiraţi mărgelele sau celelalte părţi componente ale colierului sau brăţărilor pe această aţă şi... gata. Bijuteria e ca nouă. Avantajul aţei dentare este acela că e rezistentă, se înnoadă uşor şi e şi foarte subţire.

Deznodaţi lănţişoarele cu cremă sau cu ulei
Dacă sunt puse la grămadă, în cutii necompartimentate, există riscul ca bijuteriile să se înnoade. Mai ales dacă e un lănţişor subţire. Pentru a nu-l rupe la deznodat, apelaţi la un truc pe care îl folosesc şi marii bijutieri. Turnaţi puţin ulei de bebeluşi peste nod sau folosiţi cremă grasă. În acest fel, procedeul devine mult mai uşor, mai ales dacă vă ajutaţi şi de două ace de cusut. Artă şi precizie. Spălaţi apoi bijuteria cu apă şi puţin detergent de vase pentru degresat.

Idei de depozitare
Cofragul în care se depozitează ouă poate fi un depozit perfect şi pentru bijuterii. „Furaţi” din cămară un astfel de cofrag şi coloraţi-l după preferinţe. Cu ojă, vopsea sau doar cu acuarele. Simple sau în degrade. Compartimentele pentru ouă pot adăposti perfect inelele, broşele sau lănţişoarele. Şi pentru că mărgelele sau colierele nu au loc în cofragul colorat, există şi pentru ele o găselniţă. Cea mai bună soluţie în acest caz este umeraşul pentru rochiţe. Este obligatoriu ca acest umeraş să fie din cel căptuşit cu catifea sau cu burete. Decupaţi în această căptuşeală şănţuleţe micuţe, astfel încât colierele şi mărgelele să nu alunece. Aşezaţi apoi acest umeraş pe perete. Nu doar că bijuteriile vor fi mereu la îndemână, ci umeraşul va avea şi un aspect decorativ. Inelele pot fi şi ele aşezate pe gâtul umeraşului. O altă soluţie pentru accesorii este un cuier montat pe uşa dormitorului (dacă este din lemn). Acesta poate găzdui accesoriile mai mari, care sunt din ce în ce mai la modă în ultimul timp. În acest fel, nu doar că uşa va arăta şic, dar nici nu veţi uita să vă accesorizaţi.

Trucuri pentru protejarea pielii

Bijuteriile ieftine, din alamă sau din alte materiale ieftine, pot crea probleme persoanelor cu pielea sensibilă. Fie că este vorba despre mici băşicuţe, fie că pielea se înverzeşte. Acest lucru se întâmplă mai frecvent dacă zona transpiră repede (la mână, pe deget, în spatele gâtului). Dacă vi se întâmplă aşa ceva, daţi cu lac de unghii incolor pe zona din cauza căreia vă pătaţi. Evitaţi să purtaţi vreme îndelungată aceste bijuterii, şi, mai ales, nu dormiţi cu ele.

- Diamantele se curăţă introducându-le într-un pahar în care aţi dizolvat în prealabil o tabletă pentru protezele dentare. Nu lăsaţi mai mult de două minute.