Main menu

header

de Dana Purgaru

Criza economică pe care am străbătut-o cu toţii şi vremurile grele din punct de vedere financiar pe care le trăim au lăsat răni adânci în majoritatea familiilor din România, multe persoane rămânând fără serviciu. Dacă vă aflaţi în această situaţie şi doriţi să vă găsiţi urgent un loc de muncă, vă oferim câteva sugestii utile.

Acces la mii de posturi vacante în ţară, prin ANOFM
Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă oferă în fiecare săptămână mii de posturi vacante, în domenii variate, în fiecare judeţ al ţării. Nu trebuie decât să vă adresaţi acestora pentru a vizualiza joburile disponibile oferite în fiecare judeţ, împărţite pe meserii, precum şi persoanele de contact cărora le puteţi solicita informaţii suplimentare.
Spre exemplu, în această perioadă la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 7.619 de joburi, cele mai multe fiind în Cluj (836), Iaşi (603), Bucureşti (548), Vâlcea (370), Călăraşi (353) şi Timiş (346). Pentru studii superioare, meseriile în care sunt disponibile cele mai multe posturi sunt: inginer şi subinginer, programator şi asistent medical generalist. Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi predomină ofertele pentru confecţioneri, şoferi şi agenţi de securitate.

Faceţi cursuri de recalificare
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (www.anofm.ro) organizează frecvent cursuri de recalificare gratuite. Spre exemplu, în perioada aceasta se derulează 112 programe de formare profesională pentru 2.325 de persoane. Potrivit specialiştilor ANOFM, judeţele în care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Vâlcea (187 de persoane), Braşov (182 de persoane), Bacău (175 de persoane), Iaşi (150 de persoane) şi Maramureş (140 de persoane). Meseriile cel mai solicitate pentru care se desfăşoară programe de formare profesională, în perioada menţionată, sunt: instalator instalaţii sanitare şi de gaze, operator introducere şi validare şi prelucrare date, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar, inspector resurse umane, lucrător în comerţ şi cofetar patiser.
O altă variantă este să apelaţi la firmele ce organizează, contra cost, diferite cursuri ce vă pot ajuta să vă găsiţi mai repede de muncă, de la limbi străine până la instructori de fitness, masori, depanatori PC, barmani, cosmetică sau fotografi. Atenţie! Trebuie să aveţi grijă ca diplomele oferite la final să fie atestate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Oferte cât cuprinde, pe internet
Pentru că internetul ia din ce în ce mai mult amploare, anunţurile din ziare cu locuri de muncă au devenit perimate. Există unele site-uri specializate unde vă puteţi face cont, vă încărcaţi CV-ul şi o poză şi apoi veţi primi prin e-mail cele mai noi oferte, în funcţie de domeniile în care doriţi să lucraţi, de oraşul de domiciliu şi de pregătirea profesională. Iată câteva dintre cele mai cunoscute şi uzitate dintre acestea: www.bestjobs.ro, www.ejobs.ro şi www.myjob.ro.

Consultaţi piaţa de profil din străinătate
Dacă luaţi în calcul varianta angajării în străinătate şi nu aveţi încredere în companiile care intermediază joburi peste hotare, puteţi apela la EURES, portalul european pentru ocuparea forţei de muncă. La adresa www.eures.anofm.ro găsiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie şi o listă cu posturile disponibile în ţările UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein, dar şi Elveţia. În această perioadă sunt puse la bătaie posturi în Belgia pentru lucrător în marmură, lucrător în comerţ şi inginer-constructor, în Norvegia pentru tinichigiu, montator conducte, sudor, inginer-electrician şi inginer, în Germania pentru lucrător CNC, inginer-proiectare, inginer, specialist software, agent call-center, specialist în domeniul hotelier/gastronomic, bucătar, stivuitorist, şofer camion, electronist, mecanic, sudor, asistent medical şi medic. De asemenea, în Danemarca se caută lucrători în ferme, în Austria, drujbişti, iar în Cehia, sudori.
În numărul următor vă vom prezenta informaţii utile despre redactarea unui CV şi a unei scrisori de intenţie, vitale pentru găsirea unui loc de muncă.

Atenţie la intermediari!

Dacă apelaţi la un intermediar pentru a vă angaja în străinătate, ţineţi cont, în primul rând, că trebuie să fie persoană juridică înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Aşadar, înainte de a plăti orice fel de onorariu interesaţi-vă la ITM dacă firma funcţionează legal. De asemenea, citiţi cu mare atenţie actele pe care urmează să le semnaţi şi informaţi-vă din timp care sunt condiţiile de muncă din ţara în care veţi pleca, dacă este necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă anterior începerii lucrului, cine trebuie să obţină această autorizaţie şi dacă există costuri în plus.

Aceleaşi drepturi ca acasă

Ca lucrător român în străinătate beneficiaţi de aceleaşi drepturi ca lucrătorii autohtoni, inclusiv dreptul de a obţine un salariu cel puţin la nivelul salariului minim prevăzut de legislaţia statului respectiv. De asemenea, este bine să ştiţi că puteţi beneficia la întoarcerea în ţară de drepturi rezultate din perioada lucrată în străinătate. Pentru aceasta, trebuie să vă prezentaţi, înainte de a pleca, la unul dintre sediile ANOFM, pentru a vă interesa de actele pe care trebuie să le completaţi, astfel încât să beneficiaţi de asigurări sociale în România, de şomaj şi de stagiu de cotizare la calculul dreptului la pensie.

- Numărul total de şomeri la finele lunii decembrie era de 461.013, cu 6.035 mai mulţi faţă de luna noiembrie, majoritatea având între 30 şi 49 de ani.