Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Hoţii există dintotdeauna, însă perioada de criză îi îndeamnă să acţioneze mai mult. În aceste condiţii, e important să ţineţi cont de câteva sfaturi ale Poliţiei pentru a vă proteja casele şi buzunarele de „musafirii” nepoftiţi.

Rugaţi un prieten să vă ia corespondenţa când nu sunteţi acasă
În ceea ce priveşte furtul din case, hoţii acţionează în special când proprietarul nu este acasă sau când sistemul de securitate nu este activat. Majoritatea furturilor din locuinţe se produc prin forţarea şi escaladarea geamurilor de la parter, primul sau ultimul etaj, dar şi prin forţarea uşii de acces. De aceea, dacă locuiţi la etajele menţionate e indicat să vă puneţi grilaje la ferestre, dar şi la gurile de aerisire, să nu lăsaţi niciodată geamul deschis, nici măcar rabatat, şi să încuiaţi bine uşa, la care ar fi ideal să aveţi două sau mai multe sisteme de închidere.
În plus, o altă variantă la îndemână ar fi să vă montaţi camere de filmat sau o alarmă. Nu spuneţi decât persoanelor foarte apropiate atunci când plecaţi în concediu pentru o perioadă mai îndelungată şi rugaţi o persoană de încredere să treacă pe la dumneavoastră din când în când. Aceasta trebuie să golească la cel mult două zile cutia poştală şi să strângă pliantele agăţate de clanţă, pentru ca hoţii să nu-şi dea seama că nu sunteţi acasă. De mare ajutor ar fi dacă persoana care vă ajută lasă o lumină aprisă sau un radio pornit, cel puţin la două-trei zile.
Un alt sfat ar fi să nu lăsaţi impresia că în casă există bijuterii valoroase, sume mari de bani ori să daţi informaţii despre programul de la serviciu.

La cumpărături luaţi doar câţi bani vă trebuie
E important ca atunci când merg în locuri publice, şi în special în locuri aglomerate, oamenii să păstreze banii în buzunarele interioare ale jachetei. Cei care au o geantă sau borsetă trebuie să o protejeze de infractorii care aşteaptă să profite de o clipă de neatenţie. Aceasta trebuie ţinută strâns, cu mâna, în niciun caz nu trebuie fluturată şi ţinută doar cu două degete, mai ales de doamnele care sunt încălţate cu pantofi cu toc. În plus, la cumpărături nu trebuie luată decât suma necesară pentru ce ne dorim să achiziţionăm, iar banii nu se ţin niciodată în acelaşi loc. Cel mai bine este să-i separăm, ca să nu fim nevoiţi să scoatem întreaga sumă la casa de marcat sau în plină stradă, la chioşcul de ziare.
Cine se simte incomodat de o persoană din apropierea sa, în special de cea din spate, trebuie să o privească insistent, să-şi controleze portofelul sau geanta cu valori personale, şi astfel hoţul va înţelege că sunteţi atent şi va renunţa. Dacă l-aţi prins chiar asupra faptului, încercaţi să-l apucaţi puternic de mână, alertaţi imediat persoanele din jur şi rugaţi-le să vă ajute să îl reţineţi până la sosirea Poliţiei.

Ocoliţi persoanele fără bagaje în mijloacele de transport
Mijloacele de transport sunt preferatele hoţilor de buzunare, mai ales când vremea e urâtă şi tramvaiele, trenurile sau autobuzele sunt aglomerate. De aceea, cine nu se grăbeşte foarte tare e bine să aştepte un alt mijloc de transport, să nu urce în tramvaiul sau autobuzul în care ceilalţi călători se calcă deja pe picioare. Hoţii aşteaptă astfel de momente, în care vă ţineţi de bare, pentru a vă cotrobăi în voie buzunarele. Mai mult, dacă simţiţi că cineva vă împinge în mod intenţionat sau că nu aveţi control asupra genţii ar fi bine să coborâţi la următoarea staţie. În condiţiile amintite nu-i recomandat nici măcar să citiţi, chiar dacă staţi pe scaun, pentru că un moment de neatenţie vă poate „uşura” de bunurile pe care le aveţi. Bagajele trebuie să stea întotdeauna în faţa noastră, pentru a le putea proteja permanent şi nu trebuie lăsate în grija copiilor mici nici măcar în staţie.
E bine de ştiut că hoţii nu au bagaje, aşa că aveţi grijă cu persoanele care nu au nimic asupra lor. Evitaţi să aţipiţi în gări sau staţii, nu consumaţi băuturi oferite de persoane necunoscute, deoarece pot conţine substanţe ce provoacă somnolenţă, nu acordaţi detalii despre bunurile de valoare ce le aveţi asupra dumneavoastră persoanelor necunoscute, oricât de amabile ar părea, nu acceptaţi nici anturajul vagabonzilor, copiilor străzii, pentru a nu deveni victima unei tâlhării.

Anunţaţi urgent Poliţia!

Şi totuşi, dacă aţi avut surpriza neplăcută să vă întoarceţi acasă şi să găsiţi locuinţa prădată de hoţi anunţaţi de urgenţă Poliţia. Este foarte important să nu atingeţi sau să nu mişcaţi lucrurile de la locul în care le-aţi găsit, chiar dacă vreţi să verificaţi ce vă lipseşte, pentru că astfel pot fi distruse probele existente. În plus, va fi necesar să puneţi la dispoziţia anchetatorilor cât mai multe date referitoare la persoanele suspecte pe care le-aţi văzut în jurul locuinţei, persoanele care ştiau că lipsiţi de acasă sau aveau informaţii despre locul în care ţineaţi bunurile de valoare. Şi datele furnizate de vecini sunt importante, ei fiind cei mai în măsură să sesizeze şi să observe mişcările care se petrec în zonă.

- În mijloacele de transport în comun ţineţi biletul într-un buzunar la îndemână, ci nu la un loc cu banii şi actele, şi solicitaţi-i controlorului să se legitimeze. Mulţi hoţi se dau drept oficialităţi, pentru a determina călătorii să scoată portofelul la iveală.