Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pe adresa redacţiei am primit o scrisoare în care ni se solicita o reţetă pentru săpunul de casă. Pentru a satisface dorinţa cititorului nostru, am ales două reţete de săpun. Prima este cea tradiţională, moştenită de la bunici, şi descrie procedeul de fabricare a săpunului de casă „la cald”, obţinut prin fierbere, cu mare atenţie. Cea de-a doua reţetă este una mai uşoară şi ceva mai actualizată la vremurile pe care le trăim, adică mai rapidă şi „la rece”, fără să necesite foc constant. Vă lăsăm pe dumneavoastră s-o alegeţi pe cea care vă este de folos.

Modul tradiţional
Ingredientele necesare pentru reţeta tradiţională de săpun de casă sunt următoarele: 5 kg de untură de porc, 2 kg de sodă caustică (sub formă de fulgi), 250 g de sare grunjoasă, 250 g de detergent de rufe, un mănunchi de crăcuţe de mentă (verzi sau uscate), un mănunchi de frunze de pelin (la fel, proaspete sau uscate), după preferinţe puteţi pune şi flori de muşeţel sau de gălbenele ori alte plante parfumate şi în jur de 20 l de apă, ideală ar fi cea de ploaie, deoarece face mai multă spumă.
Într-o oală de 15 litri puneţi untura la topit. Imediat cum s-a încălzit începeţi să puneţi treptat soda caustică, apa şi sarea. Trebuie să vă opriţi 250 g de sodă şi pentru cea de-a doua fierbere. Aveţi foarte mare grijă, pentru că va începe să se umfle rapid. Amestecaţi şi daţi focul mic. Atât timp cât untura şi soda sunt pe foc, trebuie să amestecaţi continuu, altfel dau rapid în foc. Când începe să fiarbă, puneţi plantele, să aibă timp să se dizolve în soda din untură.
Când compoziţia arată ca o maioneză grunjoasă, adunaţi partea de deasupra, cea densă, şi puneţi-o într-o cratiţă curată. Va rămâne soda lichidă, pe care o lăsaţi să se limpezească. Deşeurile se vor decanta, apoi puteţi lua un sfert din ea. Restul se aruncă. Atenţie foarte mare, că această sodă arde pielea!
Oala de 15 litri, în care aţi fiert până acum săpunul, se spală şi se pune iar la fiert compoziţia adunată în prealabil şi cu soda lichidă păstrată. Se amestecă în mod continuu, iar când toată compoziţia se învârteşte de-odată, atunci ştiţi că săpunul este fiert suficient. Stingeţi focul, îl lăsaţi o oră la răcit, apoi adăugaţi detergentul de rufe şi soda rămasă, apoi amestecaţi până la omogenizare şi răcire.
După ce s-a răcit, îl puteţi tăia în formele dorite, pe care le puneţi la uscat. Săpunul astfel obţinut se poate folosi în condiţii optime după două, trei luni.

Varianta modernă
Această reţetă este mai simplă şi nu necesită atât de mult timp de pregătire ca şi cea tradiţională. Pentru ea aveţi nevoie de 3 kg de untură, 1 litru de ulei (de orice tip doriţi), 500 g de detergent de rufe, 1 kg de făină albă, 1 kg de sodă caustică, 7 litri de apă, preferabil de ploaie.
Într-o oală se topeşte untura. Se lasă la răcit, apoi peste ea se pune uleiul, se amestecă, se pune detergentul, se omogenizează, apoi se pune făina şi, la fel, se amestecă. Trebuie păstrată întocmai ordinea aceasta, altfel riscaţi ca făina să formeze cocoloaşe.
Separat, în apă, se dizolvă soda caustică. Din această apă cu sodă se pune câte o cană peste compoziţia mai sus menţionată şi se amestecă în mod constant. După ce aţi terminat de încorporat toată apa, continuaţi să amestecaţi preţ de 30 de minute, pentru a evita să se crape săpunul mai târziu. Veţi observa cum pe spatula cu care amestecaţi se formează o peliculă de săpun întărit. Lăsaţi săpunul astfel obţinut peste noapte, iar a doua zi îl puteţi tăia şi folosi.

Parfumat, colorat, terapeutic, abraziv sau revitalizant

Orice reţetă de săpun se poate adapta după preferinţe, trebuie doar să fiţi inventivi şi să aveţi curaj să experimentaţi. În metoda rapidă, de preparare „la rece”, puteţi oferi săpunului orice parfum doriţi, prin alegerea unui ulei aromatizant cum ar fi cel de trandafiri, de santal, de fructe de pădure, de lavandă şi altele. Totodată, puteţi adăuga pe lista ingredientelor sulful, care are proprietăţi curative şi antibacteriene, dar şi glicerina, care are capacitatea de a hidrata pielea. Astfel, veţi transforma săpunul natural de casă într-unul cu proprietăţi terapeutice. Pentru a obţine un săpun dermabraziv şi cu efect calmant, puteţi adăuga în ingrediente miere şi tărâţe. Zaţul de cafea, miezul de nucă sau migdalele zdrobite şi seminţele de mac transformă săpunul într-un exfoliant ideal pentru întregul corp. Pentru o piele sensibilă puteţi folosi un săpun cu argilă minerală şi arbore de ceai sau unul cu morcov şi gălbenele. Menta şi lavanda adăugate în reţetă îi vor da săpunului virtuţi revigorante. De asemenea, cafeaua se numără printre ingredientele recomandate în cazul săpunului energizant. Aceasta se recomandă doar în cazul duşurilor de dimineaţă, pentru că pielea absoarbe uşor cafeina şi nu veţi mai putea adormi uşor.

- Aşa cum probabil că ştiţi, soda este o substanţă foarte toxică, pe care trebuie să o manevraţi cu foarte mare atenţie. Pentru a realiza săpun în casă, aveţi neapărat nevoie de o pereche de mănuşi de protecţie din cauciuc gros

Pont! Dacă doriţi ca săpunul să fie nu doar parfumat, ci şi colorat, puteţi lua din comerţ diverşi coloranţi, dar vi-i recomandăm pe cei naturali.