Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Deşi se militează de mult timp pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi, abia din luna mai persoanele maltratate se vor simţi mai în siguranţă. Publicată în Monitorul Oficial al României la 13 martie anul acesta, Legea 25/2012 privind modificarea şi completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie le-a pregătit câteva „surprize” agresorilor, care vor putea fi puse în aplicare în 60 de zile de la publicare.

Vinovatul nu se poate apropia la mai puţin de 200 de metri de victimă
Anual, în România, aproape 800.000 de femei recunosc că sunt maltratate, însă numărul celor care se ascund, de teamă, este probabil mult mai mare. Pentru a veni în ajutorul acestora, dar şi al copiilor care sunt implicaţi în certurile dintre părinţi şi stau zilnic cu frica-n sân, preşedintele Traian Băsescu a făcut câteva modificări la legea ce reglementează această problemă. Aşadar, potrivit legii, violenţa în familie nu se referă doar la abuzul fizic sau sexual, ci şi la violenţa verbală, psihologică, socială sau spirituală. Mai exact, inclusiv actele de gelozie şi izolarea persoanei de familie şi prieteni, interzicerea desfăşurării activităţii profesionale, provocarea de stări de tensiune, interzicerea accesului la valorile culturale, etnice sau religioase sunt considerate acte violente.
Aşadar, persoanele care se regăsesc în această situaţie pot cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor, aceasta fiind una dintre cele mai importante noutăţi aduse de noua lege. Mai exact, agresorul poate fi evacuat de la domiciliul comun (indiferent dacă acesta e titularul dreptului de proprietate), i se interzice să se apropie de victimă la o distanţă de minimum 200 de metri, nu are voie să o contacteze telefonic sau să corespondeze cu aceasta. Ordinul de interdicţie nu poate depăşi doi ani, însă există posibilitatea ca la expirarea lui acesta să fie prelungit.

Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei
De asemenea, instanţa îl poate obliga pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată ori cele generate de adăpostirea victimei. Mai mult, există câteva situaţii în care vinovatul se poate alege cu amendă. De exemplu, va fi sancţionat cu 500-1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului sau pentru încercarea de a se apropia de victimă sau amendă între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor.

Accesul agresorului în locuinţă este restricţionat
Tot în instanţă, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei mai poate solicita: reintegrarea sa şi a copiilor (după caz) în locuinţa familiei, limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune - atunci când aceasta poate fi astfel partajată, încât agresorul să nu vină în contact cu victima, dar şi interdicţia inculpatului de a se deplasa în anumite localităţi sau zone pe care persoana protejată le vizitează periodic. De asemenea, agresorul e obligat să predea Poliţiei armele deţinute, după caz.

Asistenţă juridică gratuită pentru persoana vătămată

Victima violenţei în familie are dreptul la consiliere şi asistenţă juridică gratuită, în condiţiile legii. La nevoie, aceasta se poate adresa unităţilor ce oferă gratuit servicii sociale destinate victimelor violenţei în familie. Aceste unităţi pot fi publice, private sau în parteneriat public-privat, iar instanţa îl poate obliga pe agresor să suporte şi chiria, şi întreţinerea pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri ai familiei urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Pont! Pentru a obţine un ordin de protecţie, victima trebuie să completeze o cerere care va fi scutită de taxa judiciară de timbru şi care va fi judecată de urgenţă. Cererea se depune la judecătoria de care aparţine cu domiciliul sau reşedinţa.

• Inculpatul poate fi obligat de instanţă să apeleze la consiliere psihologică, psihoterapie sau la alte astfel de forme de îngrijire.

• Până să ajungă în instanţă, persoanele agresate e bine să ştie că se pot adresa Poliţiei sau pot apela numărul de urgenţă 112!