Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În condiţiile în care programul zilnic de lucru de la serviciu se suprapune cu cel de la ghişeele instituţiilor unde trebuie să plătim facturile, nu e de mirare că mulţi dintre noi ajungem prea târziu la casierie sau chiar rămânem restanţieri din cauza lipsei timpului. De-acum însă nu trebuie să vă mai faceţi griji. Există numeroase alte metode pentru a plăti facturile la: energie electrică, telefon, cablu, internet, gaze şi chiar întreţinerea (pentru cei care locuiesc la bloc) ori impozitele şi taxele locale pentru casă şi maşină. Dacă vă documentaţi cu privire la metodele alternative ale casieriei, veţi economisi timp şi energie.

Prin internet
Cel mai simplu mod de a face plăţile pare a fi internetul. Plata facturilor pe internet e nu numai o metodă utilă, dar şi extrem de practică. În primul rând că, dacă primiţi salariul pe card, nu mai e nevoie să scoateţi bani şi apoi să plătiţi cu ei, ci puteţi achita direct. Avantajele sunt că puteţi scăpa de datorii din confortul propriei case sau de la birou, nu mai staţi la cozi şi nu mai pierdeţi timp. Pentru a face plata e neapărat nevoie de un cont bancar şi de un card cu opţiunea de efectuare plăţi prin internet. Din păcate însă, metoda nu poate fi pusă în practică de toată lumea, întrucât nu toţi utilizatorii au acasă calculator şi internet. Acesta este îndeosebi cazul pensionarilor, cărora procedura de plată direct din contul bancar li se poate părea greoaie.

Pay Point
Compania Pay Point oferă servicii de plată cu numerar sau cu cardul şi are peste 2.000 de unităţi în toată ţara. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi într-un centru unde există Pay Point (magazin, benzinării, hipermarketuri), să îi înmânaţi vânzătorului factura la utilităţi, acesta va scana codul de bare şi va încasa banii.

Direct debit
Serviciul presupune încheierea unui acord între bănci şi clienţii acestora. Astfel, cine are cont bancar şi apelează la „debit direct” e scutit de drumul la bancomat, pentru a scoate bani, şi apoi la casieria unde trebuie să achite factura. Prin acest serviciu, banca se obligă să extragă suma de bani din contul clientului şi să o vireze în cel al furnizorului. Pentru acest lucru atât banca, dar şi clientul vor primi factură, iar un alt avantaj e că serviciul este gratuit.

La bancomat
Numărul băncilor care permit plata la ATM, dar şi al opţiunilor ataşate acestui serviciu este în continuă creştere. Pentru a apela la acest serviciu trebuie să fiţi clientul unui card de debit emis de băncile cu care furnizorul a încheiat un contract, să găsiţi un ATM şi să cunoaşteţi numărul de cont şi numărul facturii, pentru a face plata. Nu vă faceţi griji în privinţa chitanţei, aceasta va fi eliberată şi ea imediat de bancomat.

Mobile banking
Fiindcă a devenit un obiect de care rar ne dezlipim, telefonul mobil e şi el un mijloc de plată a facturilor la utilităţi. Intuind că timpul şi mobilitatea sunt fundamentale, băncile au dezvoltat pentru clienţii lor serviciul de Mobile Banking. Astfel, cei care se află în continuă mişcare îşi pot administra conturile folosind telefonul mobil dotat cu WAP. Serviciul de Mobile permite efectuarea de plăţi către o listă predefinită de beneficiari, listă pe care se pot regăsi diverşi furnizori de servicii. Legătura cu banca este permanentă, şapte zile pe săptămână, 24 de ore din 24, dar trebuie reţinut un aspect: se pot face plăţi doar către furnizorii de servicii cu care banca respectivă a încheiat contracte.

La Oficiile Poştale sau la CEC
Pe lângă casieriile instituţiilor respective, facturile la utilităţi precum gaze naturale, energie electrică, telefonie fixă ori mobilă, cablu tv, dar şi internet şi taxe şi impozite locale pot fi plătite şi la CEC sau la Poşta Română. Dacă la casierie nu e obligatoriu să prezentaţi factura, deoarece numele şi datele figurează în sistem, la CEC sau la poştă e nevoie de factură. În plus, casieria poate fi departe, în celălalt capăt al oraşului, în schimb sucursale CEC sau ale poştei se găsesc în aproape toate cartierele.

• Din păcate, statisticile arată că prea puţini români apelează la metodele alternative de plată a facturilor, fie din neîncredere, fie pentru că nu ştiu cum să procedeze.