Main menu

header

19-07-1de Cătălina Tăgârţă

Accidentele şi boala nu ocolesc pe nimeni, iar în cazul în care ghinionul ne pândeşte e bine să ştim pe ce ne putem baza. În ciuda asigurărilor medicale obligatorii pe care le plătim cu toţii la stat, sunt foarte multe tratamente şi operaţii pe care trebuie să le achităm din buzunarul propriu. Din păcate, viitorul nu se prezintă nici el prea bine, căci ne aşteaptă coplata şi alte „surprize” pe care, uneori, am prefera să nu le aflăm. În această situaţie e bine să ştim că băncile s-au gândit să ne vină în ajutor. În acest moment, mai multe astfel de instituţii au pe piaţă oferte de credite pentru sănătate. Roxana Cristea (foto) - şef departament Credite Negarantate la Banca Comercială Română (BCR), ne-a explicat cum putem lua bani de la bancă pentru a ne face bine.

Împrumut pentru tratament sau operaţii
Creditul special conceput pentru bolnavi poate fi utilizat atât pentru plata unor tratamente/proceduri medicale (de exemplu intervenţii chirurgicale, transplanturi, servicii medicale oferite de maternităţi, prelevare de celule stem, recuperare medicală şi aşa mai departe) efectuate de instituţii medicale din România sau din străinătate, inclusiv a costului de spitalizare, cât şi pentru efectuarea de analize medicale de laborator, achiziţionarea de proteze şi medicamente din farmacii sau pentru tratamente stomatologice. Cel puţin pentru acestea din urmă, banii sunt cu atât mai bine veniţi, cu cât serviciile stomatologice gratuite sunt din ce în ce mai puţine, în ciuda durerilor crunte de măsele.

Venitul net minim trebuie să fie de 500 de lei
În ceea ce priveşte suma oferită, la BCR creditul se acordă în lei şi poate avea o valoare maximă de 44.000 de lei, el dându-se pe o perioadă de până la 10 ani. „Nu solicităm avans şi nici comision de analiză a dosarului, iar venitul net minim pe care trebuie să îl realizeze clientul este de 500 de lei”, ne-a spus Roxana Cristea. Banca acordă o sumă cu 10% mai mare decât nevoile clientului, acoperind astfel şi o parte din nevoile neprevăzute. „Suma creditului va fi dimensionată pe baza sumei transmise de instituţia medicală, la care se mai pot adăuga maximum 10%. De exemplu, pentru o intervenţie de 90 de lei, suma maximă a creditului ce poate fi acordat e de 100 de lei”, a mai spus reprezentanta BCR. Mai mult, în cazul în care bolnavul nu are niciun fel de venit (presupunem că a fost şomer, a terminat şi ajutorul de şomaj şi tot n-a găsit de lucru), un membru al familiei (o rudă de până la gradul II) poate contracta creditul în acest caz.

Vechimea în muncă: între trei şi şase luni
Nici vechimea în muncă/venit nu trebuie să vă sperie. Se pare că aceasta este de trei luni pentru clienţii existenţi ai băncii sau care au deja credite în derulare la alte bănci şi şase luni pentru clienţii noi.
Actele necesare obţinerii creditului sunt, în primul rând, cele din care să reiasă veniturile. Iată ce fel de venituri trebuie să aibă solicitantul băncii BCR pentru a obţine creditul: „Sursele acceptate de bancă sunt: salarii, respectiv venituri atestate de documente justificative - inclusiv bonusuri, comisioane, diurne, tichete de masă, ore suplimentare, stimulente lunare, normă de hrană şi aşa mai departe; pensii; venituri din cedarea folosinţei bunurilor; din dividende; din activităţi independente; din depozite şi alte instrumente de economisire şi dobânzi bonificate la aceste depozite/instrumente de economisire, constituite la BCR; venituri din alte surse şi din contracte individuale de muncă/contracte de îmbarcare ale navigatorilor, încheiate cu armatori români sau străini”, a spus reprezentanta BCR. În afară de aceste dovezi, din care reiese că sunt obţinuţi cei 500 de lei lunar, nu e nevoie de alte garanţii.

„E nevoie de o adresă medicală care să ateste valoarea intervenţiei”
În funcţie de banca aleasă, la documentele din care reiese venitul se adaugă o mică listă cu documentele pe care trebuie să le mai prezentaţi. De exemplu, solicitantului BCR i se mai cere: act de identitate, fişă fiscală, adeverinţă de venit (sau extras de cont curent bancar), factură proformă sau orice alt document din partea instituţiei medicale.
Deci, pentru a obţine creditul, e nevoie să dovediţi că aveţi nevoie cu adevărat de bani pentru o problemă medicală. „Cei care aplică la credit trebuie să prezinte, în principiu, o factură proformă şi o adresă medicală care să ateste valoarea tratamentului/intervenţiei”, spune aceasta.

Fără avans şi fără girant

O altă bancă ce oferă credite pentru procedurile medicale este OTP Bank România. Potrivit informaţiile publicate pe site-ul oficial, suma maximă împrumutată este de 21.000 de lei. Banii pot fi acordaţi fără avans şi fără girant, simplu şi rapid, doar pe bază de factură. În plus, creditul este facil de rambursat comparativ chiar şi cu un card de credit, iar rambursarea anticipată nu presupune niciun fel de cost. Şi în acest caz, împrumutul poate fi acordat unei rude/afin de până la gradul II al pacientului, în baza documentelor justificative, sau solicitarea de credit poate fi făcută în comun cu un codebitor.

Pont! E bine de ştiut că acest tip de credit este o soluţie foarte la îndemână, timpul de răspuns al băncii fiind de doar câteva zile de la depunerea documentaţiei complete (în cazul BCR sunt două zile).