Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Proprietarii de autoturisme care şi-au dus maşina la casat, au dat-o la export sau li s-a furat e bine să ştie că o pot radia, iar în acest fel vor înceta să mai plătească impozit pentru aceasta. Radierea unui autoturism din circulaţie nu presupune niciun fel de cost pentru proprietar şi se poate solicita la Serviciul Public Comunitar, Direcţia Permise şi Înmatriculări Auto din localitatea de domiciliu, acolo unde maşina a fost, iniţial, înmatriculată.

În ce situaţii poate fi scos din circulaţie
Un vehicul poate fi radiat din circulaţie în următoarele situaţii: în cazul în care a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate în vederea casării; dacă a fost declarat furat, în situaţia în care maşina a fost scoasă definitiv din România (deci exportată) sau dacă proprietarul pur şi simplu nu mai doreşte să o menţină în circulaţie. În acest din urmă caz însă, proprietarul trebuie să aibă un loc de depozitare pentru autoturism (un garaj, o curte, un teren). De asemenea, potrivit Codului Rutier, se pare că vehiculele abandonate sau fără stăpân pot fi radiate şi ele în termen de 30 de zile de la primirea unei dispoziţii a autorităţii administraţiei publice locale - prin care maşina este declarată abandonată sau fără proprietar.

Dosarul trebuie să conţină certificatul de înmatriculare
Iată de ce acte este nevoie pentru radierea maşinii, potrivit informaţiilor publice publicate pe site-ul Prefecturii Bucureşti, www.prefecturabucuresti.ro, acolo de unde pot fi descărcate şi formularele tipizate.
Fiecare dosar trebuie să conţină: o cerere de radiere; certificatul de înmatriculare; actul de identitate al solicitantului (original şi copie); plăcuţele cu numărul de înmatriculare; cartea de identitate a vehiculului (original şi copie); fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscală; certificat de radiere, completat în trei exemplare; în cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat de înregistrare la Registrul Comerţului), precum şi împuternicirea reprezentantului legal al acestora şi o procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât de către titular.

În caz de furt e nevoie de un act atestat de Poliţie
Pe lângă documentele amintite, în funcţie de situaţia în care se încadrează fiecare: furt, casare, dezmembrare şi aşa mai departe, mai e nevoie şi de alte acte. De exemplu, în cazul predării vehiculului către o unitate specializată în vederea dezmembrării e nevoie de un document care atestă, după caz, dezmembrarea, casarea sau predarea maşinii. Aşadar, cine intenţionează să opteze pentru această variantă e bine să se grăbească, întrucât poate dura câteva zile până la eliberarea documentului necesar. În caz de export se solicită actul care atestă exportul vehiculului (document vamal românesc de export / document străin vamal de import / document de înmatriculare în străinătate sau alte înscrisuri oficiale străine din care rezultă exportul sau înmatricularea în străinătate). În situaţia în care maşina este declarată furată e nevoie de un document emis de Poliţie, care atestă furtul în ţară sau în străinătate şi faptul că autoturismul nu a fost găsit.

Cine vrea să păstreze maşina trebuie să aibă loc de depozitare

În situaţia în care deţinătorul pur şi simplu nu mai doreşte menţinerea vehiculului în circulaţie e nevoie să completeze dosarul cu: copia unui document care atestă deţinerea unui garaj, teren, curte sau parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv, pentru a evita astfel abandonul în stradă, plus o declaraţie pe proprie răspundere a titularului înmatriculării sau a moştenitorilor legali ai acestuia, din care să reiasă că vehiculul nu mai circulă pe drumurile publice.

• Întrucât radierea unui autoturism nu presupune niciun fel de cost pentru proprietar, de obicei se face pe loc.
• La vânzarea unui autoturism, acesta nu se radiază. În acest caz, operaţiunea se numeşte transcriere şi se desfăşoară diferit.