Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima vreme, e o modă printre vedetele autohtone, dar şi printre oamenii de rând, să îşi trimită copiii la studii în străinătate. După posibilităţi, unii optează pentru efectuarea unui întreg stagiu în afara ţării, în timp ce alţii merg doar pentru un semestru sau două, prin intermediul programelor de „schimb de experienţă” între studenţi.

Interesaţi-vă de criteriile de admitere
Părinţii care vor să îşi trimită copiii la facultate în străinătate trebuie să ţină cont de câteva sfaturi simple. În primul rând, ei trebuie să strângă cât mai multe date despre universitatea la care vor să meargă. Trebuie să se intereseze cât va dura programul ce urmează a fi studiat, să consulte topurile internaţionale pentru a verifica locul universităţii în domeniul ales, să se documenteze pe ce se pune accent la cursuri şi câţi studenţi internaţionali vor mai fi acolo.
Odată aleasă unitatea dorită, e necesar să vă informaţi cu privire la sistemul de admitere. La fel cum stă situaţia şi în ţară, universităţile au diferite criterii de admitere: în baza notei obţinute la examenul de Bacalaureat/diploma de licenţă sau prin participarea la concurs. De asemenea, nu uitaţi de competenţele de limbă. E posibil să daţi un examen în acest sens. În plus, în funcţie de programul de licenţă sau de masterul ales s-ar putea să mai fie nevoie şi de alte teste.

Asiguraţi-vă că dosarul este complet
Înainte de plecare, verificaţi dacă dosarul este complet. Universităţile pot cere unele acte în original, de exemplu: diplomele de Bacalaureat/licenţă şi traducerea lor legalizată, rezultatele testului de limbă, scrisoarea oficială de acceptare sau asigurarea de sănătate. Eventual poate mai e nevoie şi de alte acte.
Pentru a afla mai multe detalii despre viaţa de student în ţara aleasă puteţi contacta pe internet (poate găsiţi pe diverse forumuri: Space, edmundo.ro sau Raomanian Societies, în cazul universităţilor din Marea Britanie) alţi studenţi care au studiat la universitatea respectivă. Oamenii care au făcut deja acest pas vă pot ajuta cu o mulţime de sfaturi privind cele mai bune locuri de cazare, cea mai avantajoasă cartelă de telefon, locurile cu cea mai bună mâncare sau cu lucruri ieftine.
De asemenea, gândiţi-vă ce poate face copilul trimis în străinătate în timpul liber. Un student internaţional se bucură de facilităţi la universitate, de exemplu un simulator de zbor sau o înregistrare în studioul de muzică, iar în afara campusului poate beneficia de intrări reduse la muzee ori la alte atracţii. Mai mult, poate călători uşor şi la costuri destul de mici între ţări, ceea ce înseamnă că poate veni acasă des.

Verificaţi cât este taxa de şcolarizare
Un aspect foarte important este cel legat de costuri. Nu uitaţi să întrebaţi la ce valoare se ridică şcolarizarea anuală, dacă în suma respectivă sunt incluse cazarea, masa şi alte detalii de acest gen. Dacă veţi avea nevoie de cazare, cel mai bine e să căutaţi din timp, întrucât unele facultăţi oferă locuri la cămin pentru studenţii din afara ţării numai dacă aplică până la o anumită dată. Evident, cine nu vrea cazare în campus trebuie să caute din timp în altă parte, prin agenţiile imobiliare.
În funcţie de ţara şi de oraşul ales, costurile variază între aproximativ 500 şi 800 de euro pe lună. Însă cei care nu dispun de aceste sume pot lua în calcul şi varianta compensării costurilor prin munca part-time. În străinătate, piaţa muncii pentru studenţi este mult mai dezvoltată decât în România. Legat de acest aspect, nu uitaţi să vă interesaţi de permisele de muncă. Deşi România face parte din Uniunea Europeană, încă mai sunt state care, până în decembrie 2013, cer permise de muncă pentru cetăţenii români. În cazul în care e nevoie de aşa ceva, informaţiile necesare pot fi obţinute de la Ambasada României din ţara în care veţi merge.
Un alt lucru ce trebuie luat în calcul sunt bursele şcolare. Cu siguranţă, cine merge la studii în străinătate trebuie să ţintească tot mai sus, aşa că e păcat să nu se intereseze de astfel de beneficii. În cazul în care învăţământul nu e gratuit, precum în Finlanda, Scoţia, Danemarca, Suedia sau Norvegia, atât universităţile, cât şi guvernele din respectivele ţări pot oferi împrumuturi sau burse de până la 100% din taxa de şcolarizare.

Pont! Persoanele care sunt deja studente în ţară se pot interesa de programele numite „schimb de experienţă”, cum ar fi, de exemplu, Erasmus. Acestea constau, de obicei, în unul-două semestre ce pot fi studiate la o universitate asemănătoare din străinătate. De altfel, şi studenţii străini pot studia alături de ai noştri în instituţiile de învăţământ din ţară.

Burse pentru vegetarieni

Fie că vorbim despre învăţământ finanţat de stat pentru cetăţenii Uniunii Europene (în state precum Suedia, Danemarca sau Finlanda, Germania sau Scoţia), fie că vorbim despre învăţământ la costuri reduse (în Franţa, un an de studiu costă până în 1.000 de euro, iar în Olanda - 1.835 de euro), banii nu par a mai fi o problemă atât de mare. De ce? Pentru că atât Guvernul Marii Britanii, cât şi Guvernul Olandei oferă împrumuturi care acoperă 100% din taxa de şcolarizare, urmând a fi rambursate după terminarea studiilor. Mai mult, în majoritatea statelor sunt disponibile burse accesibile de o parte mică de studenţi, care pot ajuta la finanţarea cheltuielilor de zi cu zi. În timp ce majoritatea burselor sunt oferite pe criterii de merit sau în funcţie de venitul familial, există şi burse mai speciale, precum cele oferite: vegetarienilor (Vegetarian Charity Grant oferă o bursă de 500 de lire unei persoane care are nevoie de finanţare şi care promite să urmeze o dietă vegetariană sau vegană); oamenilor cu idei (Ideas Tap Uni Fee Fund oferă o bursă de 9.000 de lire studentului la muzică sau artă care oferă cea mai bună idee ce le-ar putea îmbunătăţi serviciile lor) sau oamenilor care-şi doresc să facă lumea un loc mai bun (Desmond Tutu Scolarships oferă cinci burse de maximum 8.000 de lire/an studenţilor care demonstrează prin aplicaţia lor că vor să-şi dezvolte abilităţi prin urmarea cursurilor de la universitate pe care le vor putea folosi pentru a ajuta oamenii din medii defavorizate).

• Cei interesaţi de studiile în afara graniţelor pot consulta şi site-ul http://www.riuf.ro