Main menu

header

13-06-1de Cătălina Tăgârţă

Tot mai multe cupluri intenţionează să mai aducă pe lume un copil doar pentru a-l salva pe cel pe care îl au deja. Banca de celule stem Cryo Save vine în ajutorul acestor familii necăjite, care au rude de gradul 1 ce necesită tratament cu celule stem. „Cost Free Family Donation” este un program implementat şi în România din anul 2012. Mai exact, prin intermediul acestuia se oferă gratuit familiilor posibilitatea de a stoca, la naştere, celule stem recoltate din sângele şi ţesutul cordonului ombilical.

E necesar formularul de recomandare de la medicul oncolog/hematolog
Pentru a fi admis în programul „Cost Free Family Donation” e obligatoriu ca un membru al familiei (frate, soră, mamă, tată) nou-născutului de la naşterea căruia vor fi recoltate celulele stem să fie deja diagnosticat cu o boală ce poate fi tratată cu acestea şi să fi contactat un medic specialist oncolog/hematolog care să fie de acord să completeze formularul de recomandare a tratamentului. După admiterea în program, tot serviciul Cryo Cord Plus este oferit gratuit. „Acest program acoperă, de asemenea, întregul proces necesar pentru ca transplantul să aibă loc: analize specifice HLA din probă pentru a confirma faptul că aceasta este compatibilă cu pacientul care urmează să fie tratat, cât şi coordonarea şi transportul probei de la banca Cryo Save din Belgia la spitalul unde se va desfăşura tratamentul. Singurul lucru care nu e inclus în preţ este analiza HLA făcută potenţialului beneficiar, deci bolnavului care urmează să utilizeze celulele stem stocate. Testul se ridică la preţul de 250-300 de euro, însă ăsta nu este inclus în pachet nici în mod curent”, a declarat Roxana Macrin, General Manager la Cryo Stem Health, partener Cryo Save. Totodată, aceasta a subliniat faptul că testul de compatibilitate se face după naştere şi recoltare, iar că potenţialii clienţi se vor bucura de gratuitate indiferent dacă bolnavul este compatibil sau nu cu proba.

Adresaţi-vă Cryo Save cu cel puţin trei luni înainte de naştere
Programul Cryo Save de stocare gratuită a celulelor stem permite evidenţierea utilităţii terapeutice a celulelor stem pentru boli care sunt mai dificil de rezolvat cu tratamente convenţionale. „Acest program face parte din Responsabilitatea Socială Corporativă a Cryo Save. Scopul nostru este de a demonstra angajamentul pentru dezvoltarea şi bunăstarea societăţii, nu numai printr-o colaborare pe bază de proiecte de cercetare şi studii ştiinţifice, cu cercetări şi universităţi, ci şi prin sprijinirea directă a familiilor aflate în nevoie”, a mai spus reprezentanta Cryo Save. Atenţie însă! Pentru a beneficia de gratuitate, viitoarele mămici trebuie să se adreseze firmei cu cel puţin trei luni înainte de naştere, pentru a încheia toate formalităţile necesare recoltării.

„Pot fi folosite în boli frecvente, precum diabetul”
În România sunt 16 bănci de celule stem. „Noi ne dorim ca fiecare persoană interesată să vină la centrul nostru, să îi explicăm despre ce e vorba şi să înlăturăm toate nedumeririle pe care le are vizavi de acest subiect, indiferent că serviciul e plătit sau că beneficiază de gratuitate. Pe de altă parte, medicii ginecologi sunt primii care au contact cu mămica însărcinată, iar datoria noastră e să le spunem şi lor calea spre adevăr. Celulele stem nu sunt un panaceu, aşa cum crede lumea, însă e adevărat că pot trata foarte multe afecţiuni”, a mai spus Roxana Macrin.
Dacă în urmă cu cinci ani pe lista de boli tratabile cu celule stem erau trecute circa 15 afecţiuni, în prezent, peste 75 de probleme pot fi tratate prin această metodă. „În plus, celulele stem au început să fie folosite din ce în ce mai mult în boli frecvente, precum diabet sau boli cardiovasculare, care reprezintă printre primele cauze de deces din lume”, a spus şi medicul ginecolog Dorina Codreanu.

Economisiţi astfel circa 2.000 de euro
La noi în ţară se fac transplanturi la Fundeni, conform listelor de aşteptare, însă fondurile alocate sunt destul de mici, iar când se termină acestea, pacienţii sunt nevoiţi să-şi îndrepte atenţia către străinătate, unde preţurile sunt destul de mari, căci în ţară nicio clinică nu face astfel de proceduri, nici măcar cele private. Potrivit Roxanei Macrin, în funcţie de tipul de transplant, acesta poate costa între 10.000 şi 200.000 de euro. În plus, cei care nu beneficiază de programul gratuit, în sensul că nu au nicio rudă de gradul 1 bolnavă, sunt nevoiţi să plătească circa 2.000 de euro pentru întregul kit, recoltare şi stocare pentru 20 de ani.

• Gratuitatea se oferă doar în cazul persoanelor cu rude bolnave care recoltează celule stem la naştere, nu şi pentru celulele stem adulte!

Desfăşurarea procedurii

1. După ce familia primeşte kitul de recoltare personalizat cu codul de bare ID, şi după ce probele sunt recoltate imediat după naştere, kitul e pregătit în aceeaşi zi pentru transportul către banca Cryo Save Belgia.
2. Imediat ce probele au ajuns în bancă se vor verifica documentele şi identificările probelor, apoi urmează efectuarea analizelor de laborator, care vor verifica toţi parametrii necesari pentru ca proba să fie stocată cu succes.
3. Se va analiza inclusiv dacă proba e compatibilă din punct de vedere genetic cu membrii familiei care suferă de boala tratabilă cu celule stem şi pentru care s-a realizat donarea.
4. După ce se trimit probe la testat urmează procesarea acestora cu extragerea şi identificarea de celule stem şi crioconservarea lor, apoi stocarea.
5. Dacă acestea sunt compatibile se va coordona întregul proces, de la transportul probei din bancă până la spitalul unde va avea loc transplantul.