Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Din păcate, unele persoane sunt „condamnate” să poarte ochelari de vedere. Dar cum aceste accesorii se pot dovedi destul de incomode în anumite situaţii - cum ar fi, de exemplu, înotul -, ele pot fi înlocuite cu lentilele de contact, care sunt mult mai practice şi destul de uşor de întreţinut. Alexandru Alecu, reprezentantul videt.ro, vă sfătuieşte să fiţi atenţi la câteva aspecte importante atunci când alegeţi lentilele de contact.

Cu RGP, privire mai clară în caz de astigmatism
În funcţie de materialul din care sunt fabricate, există lentile de contact rigide sau RGP (Rigid Gas Permeable) şi lentile de contact moi. Cele rigide au avantajul că sunt mai durabile şi mai rezistente la depunerile proteice decât lentilele de contact moi. În plus, ele oferă o vedere mai clară în cazul problemelor de astigmatism (dioptrie cilindrică) şi se recomandă şi pentru afecţiunea keratoconus. „Lentilele rigide sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, deoarece pot fi purtate de la câteva luni până la doi ani, sunt lentile de contact anuale”, spune Alexandru Alecu.

Sub cele rigide există riscul de a intra praf
În ceea ce priveşte dezavantajele, cea mai mare problemă în cazul lentilelor de contact rigide o reprezintă confortul la purtare, deoarece acomodarea poate dura până la câteva săptămâni. De asemenea, dacă nu sunt utilizate câteva zile, ochiului îi va trebui o perioadă pentru a se reacomoda cu ele. În plus, „pentru că au dimensiuni mai reduse decât lentilele moi, riscul de a se deplasa de pe centrul ochiului este mai mare la lentilele rigide, iar din această cauză purtătorii pot avea vederea înceţoşată”, mai spune specialistul. Şi încă ceva: întrucât aceste lentile sunt create ca să se mişte pe ochi atunci când pacientul clipeşte, riscul de a intra praf sub ele este mai crescut. Din cauza prafului pot apărea abraziuni corneene.

Adaptare mai rapidă cu cele moi
Lentile de contact moi sunt fabricate din plastic moale şi flexibil, care permite oxigenului să pătrundă către cornee, asigurând astfel sănătatea ochiului. Adaptarea ochiului la aceste lentile este mult mai uşoară şi mai rapidă (câteva zile) decât în cazul celor rigide. Datorită acestui lucru, ele sunt întrebuinţate de circa 92% dintre purtători. În ceea ce priveşte materialul din care sunt făcute, acestea se împart în două categorii: hidrogel şi silicon-hidrogel. „Hidrogelul transportă oxigenul cu ajutorul apei din compoziţie. Materialul silicon-hidrogel transportă oxigenul prin materialul polimer, care este un conductor mult mai bun şi mai eficient. Nivelul iniţial de apă este mai redus decât în cazul lentilelor din hidrogel, minimizând astfel riscul de dezvoltare a bacteriilor”, mai arată Alexandru Alecu.

Cele cu purtare extinsă pot fi utilizate şi noaptea
După perioada de utilizare, lentilele de contact moi se împart în mai multe categorii. Lentile de unică folosinţă - se folosesc 12-24 de ore, iar apoi se aruncă. Îngrijirea lor este mai uşoară şi se pot purta ocazional, până când ochii se obişnuiesc cu ele.
Lentilele de contact zilnice sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, deoarece se poartă fie timp de două săptămâni, fie timp de o lună. Însă atenţie! Acestea sunt interzise în timpul somnului, nu trebuie purtate nici măcar câteva zeci de minute, din cauza transmisibilităţii reduse de oxigen.
Lentilele de contact cu purtare extinsă pot fi utilizate şi noaptea, dar transmisibilitatea oxigenului prin lentilă trebuie să fie mai mare de 125Dk/t (n.r. - Dk-ul semnifică permeabilitatea materialului, în timp ce t-ul reprezintă grosimea lentilei) pentru a preveni infecţiile.
Lentilele cu purtare continuă pot fi ţinute atât ziua, cât şi noaptea, în timpul somnului, până la 30 de zile consecutiv.

Atenţie! Indiferent pentru ce tip de lentile optaţi, consultul medical este foarte important, întrucât mare parte dintre produse se fabrică la comandă, în funcţie de parametrii ochiului persoanei care le poartă

Vedere intermediară neclară cu produsele bifocale

În funcţie de afecţiunea pe care o tratează, lentilele de contact pot fi: monofocale (pentru miopie/hipermetropie), torice (pentru astigmatism) şi bifocale sau multifocale (pentru presbiopie).
Miopia se manifestă prin dificultăţi în vederea clară a obiectelor aflate la distanţă, iar dioptriile sunt precedate de semnul „minus” (-). Oamenii cu hipermetropie întâmpină dificultăţi în a se focusa pe obiectele aflate în apropiere, iar în acest caz pe reţeta scrisă de medic dioptriile sunt precedate de semnul „plus” (+), explică reprezentantul videt.ro.
La fel ca şi miopia şi hipermetropia, astigmatismul este o problemă de refracţie. În acest caz, raza de lumină se focusează în mai multe puncte pe retină, creând astfel vederea înceţoşată la orice distanţă (apropiere/depărtare). Lentilele indicate în acest caz se numesc torice - datorită formei lor.
Presbiopia se manifestă o dată cu înaintarea în vârstă şi înseamnă pierderea capacităţii de a focaliza obiectele apropiate. Ea poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau pe cale chirurgicală. Dacă suferiţi şi de un viciu de refracţie - precum miopie sau astigmatism - atunci veţi fi nevoit să utilizaţi fie două perechi de ochelari sau lentile de contact, fie ochelari sau lentile bifocale sau multifocale. Cele bifocale au două secţiuni: partea de jos e destinată vederii de aproape şi cea superioară, vederii la distanţă. Dezavantajul lor e că vederea intermediară nu e prea clară. Lentilele progresive sau multifocale vă ajută să vedeţi bine la orice distanţă, dar e nevoie de un timp de adaptare la ele.