Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Veste bună pentru chiriaşii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a lansat procedura de cumpărare a locuinţelor pentru tineri prin programul „Prima Casă”. Însă atenţie! Chiriaşii ANL îşi pot cumpăra casele în care au locuit cel puţin un an şi prin alte credite ipotecare.

Tinerii trebuie să aibă maximum 35 de ani
Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii” este implementat de ANL şi finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Programul are ca obiectiv să faciliteze obţinerea, de tinerii sub 35 de ani, a unei locuinţe cu chirie. Vânzarea acestor locuinţe către actualii chiriaşi are ca scop obţinerea de noi resurse, ce vor fi utilizate pentru finanţarea în continuare a programelor destinate îmbunătăţirii accesului la locuinţe. În acest sens, din anul 2001 şi până în 2013, se pare că au fost recepţionate 30.840 de locuinţe prin programul „Locuinţe pentru tineri”. Persoanele interesate să obţină o casă de la stat trebuie să se adreseze în primul rând primăriei de care aparţin sau reprezentanţilor ANL.

Locuinţele, cumpărate după un an de închiriere
Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se adresează tinerilor care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă. Acestea sunt construite prin ANL şi, după finalizarea lucrărilor, ele sunt predate primăriilor, în vederea repartizării, se arată pe site-ul www.anl.ro. De asemenea, tinerii care au împlinit 35 de ani pot primi repartiţii în cel mult un an de la împlinirea vârstei menţionate. În ceea ce priveşte închirierea însă, locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minimum un an. Aşadar, persoanele care locuiesc cu chirie într-o locuinţă construită prin ANL, şi pe care doresc să o cumpere, sunt rugate să se adreseze primăriilor pe a căror rază administrativă sunt construite locuinţele respective sau Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, la numărul de telefon 021/320.44.60 sau telverde 0800.800.636 (apel gratuit).

Viitorii proprietari trebuie să se adreseze autorităţilor locale
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, procedura de cumpărare a locuinţelor pentru tineri a fost lansată recent de autorităţi. Mai exact, chiriaşii vor putea achiziţiona acest tip de locuinţe atât prin credite ipotecare obţinute de la alte bănci, cât şi prin programul „Prima Casă”.
În 2013, chiriaşii beneficiază de un plafon de garantare în valoare de 500.000.000 de lei pentru contractarea de credite prin acest program şi de o valoare de înlocuire de 326 euro/metru pătrat. Atenţie însă! Pentru a putea achiziţiona casa, pe lângă acel an de stat în chirie, tinerii trebuie să fie titularii contractelor de închiriere. Odată îndeplinite aceste condiţii, beneficiarii trebuie să adreseze o cerere autorităţilor locale în administrarea cărora se află imobilele.

• E bine de ştiut că pe piaţă există credite standard - atât în lei, cât şi în euro - mai ieftine decât „Prima Casă 6“. Poate singurul dezavantaj ar fi avansul mai mare care trebuie acordat. Dar, dacă asta nu reprezintă o problemă, veţi constata că acestea sunt foarte avantajoase

Creditul se poate obţine doar în lei

O altă noutate este că programul „Prima casă” poate fi accesat numai în lei, ceea ce i-a pus pe fugă pe mulţi clienţi ai băncilor. Iată ce avantaje şi dezavantaje aduc noile reguli introduse la începutul lunii august, şi potrivit cărora creditele menţionate se acordă doar în moneda naţională.
Unul dintre principalele puncte tari ale acestui program e reprezentat de nivelul foarte mic al avansului şi de lipsa pe termen lung a riscului valutar. Mai exact, dacă pentru un împrumut de 57.000 de euro la creditul în euro clientul plătea o rată lunară de 291 de euro, acum, când trebuie să plătească în lei, pentru aceeaşi sumă contractată el va fi nevoit să plătească echivalentul în lei a 350 de euro. Deci e vorba despre o diferenţă de 59 de euro pe care o plăteşte în plus.
Mai mult, din cauza indicelui Robor, în acest moment dobânda este mai mare, însă ea poate scădea/creşte la fiecare trei sau şase luni. Totodată, specialiştii în domeniu susţin că, o dată cu interdicţia contractării creditului în euro, atractivitatea programului este în scădere constantă.

• Avansul pentru obţinerea unui credit prin programul „Prima Casă“ trebuie să fie de minimum 5% din valoarea achiziţionării imobilului