Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- Ministerul Agriculturii vine cu veşti bune pentru fermieri

Autorităţile române sunt în căutarea unor soluţii pentru ca pământurile ţării să nu ajungă pe mâinile străinilor o dată cu liberalizarea pieţei funciare, ce va începe de anul viitor. O măsură care va impulsiona românii să se întoarcă la agricultură o reprezintă facilităţile acordate de stat la achiziţia de terenuri agricole. Mai nou, românii care vor să cumpere o parcelă de pământ pot da un avans de 10% din valoarea acesteia, iar restul, de 90%, să fie plătit cu credit. În plus, au fost aprobate deja mare parte dintre subvenţiile de care beneficiază fermierii.

Se doreşte limitarea vânzării terenurilor către străini
În prezent, cetăţenii străini deţin circa 700.000 de hectare din terenurile agricole ale României, ceea ce înseamnă în jur de 8% din totalul suprafeţelor destinate acestui domeniu. În topul proprietarilor de terenuri agricole se numără italienii, germanii şi ţările arabe. Nemulţumiţi de această situaţie, reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor să impună câteva reguli în ceea ce priveşte aceste tranzacţii, pentru ca pământul ţării să nu încapă pe mâinile oricui. Astfel, aceştia au lansat în dezbatere publică şi un proiect de lege prin care se urmăreşte „limitarea” vânzării terenurilor către străini, după liberalizarea pieţei funciare. Printre măsurile incluse în proiect se numără: persoanele fizice nu pot avea în proprietate mai mult de 100 de hectare de teren agricol; trebuie să facă dovada că au cunoştinţe în acest domeniu şi să fi desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.

Puteţi deveni proprietar cu 10% avans şi restul credit
Încercările autorităţilor de a veni în sprijinul românilor sunt explicate de faptul că, atunci când se vor afla în competiţie directă cu ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, românii e posibil să fie dezavantajaţi din cauza posibilităţilor materiale reduse. „Ceea ce putem face este să creăm competitivitate fermierului român. Am discutat cu băncile să punem gaj terenul agricol pe care vrem să îl cumpărăm, cum era înainte creditul imobiliar. Până acum nu s-a permis acest lucru, băncile nu au acceptat terenul ca şi gaj. Dar acest lucru ne oferă nouă garanţia că fermierul român va fi competitiv în faţa celui străin şi că terenurile vor rămâne în agricultură, vor fi lucrate în agricultură, se vor crea locuri de muncă, se vor plăti taxe şi impozite aici, în România”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Aşadar, de acum încolo, românii care vor cumpăra terenuri agricole până în 2014 nu trebuie să aibă decât 10% din suma necesară. Potrivit ministrului Agriculturii, diferenţa de 90% va fi asigurată astfel: jumătate din bani (deci în proporţie de 50%) pot fi plătiţi printr-un credit obţinut în condiţii avantajoase şi garantat integral de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), iar pentru diferenţa de 50% cumpărătorul va garanta cu valoarea terenului cumpărat.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 43/2013, statul va garanta până la maximum 80% şi pentru creditele acordate fermierilor de către instituţiile finanţatoare din fonduri proprii.

Faceţi cerere de ofertă la mai multe bănci
Persoanele interesate de achiziţionarea unor terenuri agricole în România e bine să ştie că un hectar costă în prezent între aproximativ 500 de euro şi 3.000 de euro, iar cel mai scump pământ se pare că ar fi cel din judeţul Ialomiţa. La polul opus, cel mai ieftin teren se vinde în zona Moldovei, în Bacău. Agricultorii pot obţine creditele necesare extinderii cu o dobândă lunară de circa 9%, însă la majoritatea băncilor perioada de rambursare este de până la zece ani. De aceea, înainte de a merge să contractaţi un astfel de credit ar fi bine să faceţi o cerere de ofertă la mai multe bănci din regiunea dumneavoastră, pentru a vedea care este cea mai avantajoasă. Oricum, nu trebuie să vă faceţi griji, întrucât, dacă vă veţi ocupa corespunzător de parcela pe care o aveţi în posesie, puteţi primi şi subvenţie de la stat, astfel încât vă veţi recupera investiţia rapid dacă şi vremea ţine cu dumneavoastră şi recoltele sunt bune.

Cel mai mare ajutor, pentru plantaţiile de tutun
Mai mult, pentru încurajarea lucrării pământului extravilan, Guvernul a aprobat nu mai puţin de şapte acte normative care vizează acordarea subvenţiilor şi a ajutorului financiar pentru motorina folosită în agricultură. „Cea mai mare subvenţie este la tutun, şi anume 1.279 de euro pe hectar. În ceea ce priveşte cerealele, soia sau floarea-soarelui, ajutorul va fi de 160 de euro pe hectar, din care 139 de euro de la Uniunea Europeană şi 21 de euro din bugetul naţional”, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Iată şi cuantumul subvenţiilor care vor fi acordate pentru celelalte culturi: 113,65 euro/ha la sfecla de zahăr, 300 euro/ha la orez, 63,67 euro/ha la in şi cânepă pentru fibre şi 335 de euro/ha la hamei.

• Guvernul a aprobat şi fondurile necesare pentru acordarea subvenţiei la motorina folosită în agricultură, în sumă de 125 de milioane de lei pentru anul 2013 şi 430 de milioane de lei pentru anul 2014

Oierii pot depune cereri până la 9 noiembrie

În zootehnie, pentru ovine şi caprine se vor acorda subvenţii în valoare de peste 78 de milioane de euro, plus alte 6,7 milioane de euro alocate fermierilor din zonele defavorizate, care, pe lângă subvenţia de 40 de lei pe cap de animal, vor primi o sumă suplimentară de 6,5 euro pentru fiecare necuvântător în parte. Atenţie însă, deşi termenul anunţat iniţial pentru depunerea cererilor în cazul subvenţiilor pentru ovine şi caprine a fost 15 octombrie, acesta s-a prelungit până la 9 noiembrie. Cererile se depun la Agenţiile de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) din zonele de care aparţineţi. De altfel, tot de aici puteţi afla mai multe detalii şi despre celelalte subvenţii acordate de stat.