Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Lipsa zăpezii în localitatea în care locuiesc îi determină pe mulţi români să dea o fugă la munte, la noi sau chiar în străinătate, în ţările apropiate. Dacă vă număraţi printre aceştia, e bine să ţineţi cont de sfaturile oferite de Ministerul Afacerilor Externe în ghidul de iarnă publicat pe site-ul oficial, mae.ro.

În Austria, vigneta trebuie lipită pe parbriz
Austria pare a fi destinaţia perfectă pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Reprezentanţii MAE atrag atenţia că e obligatoriu să circulaţi tot timpul, zi sau noapte, cu farurile aprinse, iar până la 15 aprilie autoturismele trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă. Atenţie! Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete (Autobahn-Vignette), care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Tarifele ce trebuie plătite sunt de circa 10 euro pentru zece zile, 22 euro pentru două luni. Vigneta se lipeşte, în mod obligatoriu, într-un loc vizibil pe parbrizul maşinii. În caz contrar, amenda e de 120 de euro şi trebuie achitată pe loc.
Limitele maxime de viteză sunt: 50 km/h în localităţi, 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale şi 130 km/h pe autostrăzi.
Folosirea aparatelor antiradar este interzisă în Austria. În plus, în cazul în care maşina nu corespunde normelor locale din punct de vedere tehnic, e posibil să vi se reţină plăcuţele de înmatriculare.
Acordaţi atenţie sporită bunurilor personale, întrucât se constată o rată crescută a furturilor, în special în această perioadă.
Dacă vă confruntaţi cu o situaţie deosebită (spre exemplu, în cazul producerii unui accident) puteţi apela autorităţile locale la: 112 (numărul general de urgenţă), 133 (Poliţie), 144 (Salvare), 122 (Pompieri), 120 (ÖAMTC - Serviciul Tehnic de Urgenţă pentru Depanare şi Accidente Auto), 0043-699-117-26-027 (Ambasada României la Viena).
Pentru informaţii despre starea pârtiilor şi sezonul avalanşelor consultaţi site-ul www.avalanches.org.

Atenţie! În Bulgaria se fură autoturisme
Şi la vecinii bulgari e nevoie de pneuri de iarnă, însă cele cu nituri sunt interzise. În schimb, lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum. La intrarea pe teritoriul Bulgariei se va achita o taxă similară vignetei româneşti. Aceasta se poate achiziţiona de la punctele de trecere a frontierei, benzinării sau de la poştă, iar preţul aproximativ este de: 10 leva (circa 5,12 euro) pentru o săptămână sau 25 de leva pentru o lună.
În condiţii normale de trafic, limitele de viteză sunt următoarele: 50 km/h în localităţi; 90 km/h în afara localităţilor şi 130 km/h pe autostrăzi. Atenţie însă! Nu este permisă folosirea aparatelor sau dispozitivelor antiradar. Poliţia locală suspendă cu uşurinţă permisele de conducere, aşa că fiţi atenţi şi conduceţi prudent! În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţie, puteţi contesta procesul-verbal de contravenţie în termen de şapte zile lucrătoare.
Alte recomandări: este obligatorie folosirea centurii de siguranţă atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate; evitaţi călătoriile şi staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii. Întrucât rata furturilor auto este ridicată, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare CASCO pentru autoturism.
Numere de telefon utile: 112 (Serviciul de Urgenţe), 166 (Poliţia), 150 (Salvarea), 160 (Pompierii), 00359.879.440.758 (numărul de permanenţă al misiunii române).

În Elveţia, utilizarea aparatelor antiradar constituie infracţiune
Cetăţenii români care călătoresc în Elveţia ar fi bine să încheie o asigurare medicală de călătorie sau să-şi procure din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate!
Şi în această ţară este indicată folosirea cauciucurilor de iarnă. Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete, care se poate procura contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vigneta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.
Limitele legale de viteză sunt: 50 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţii; 120 km/h pe autostrăzi.
Deţinerea sau utilizarea aparatelor de detectare a radarului, precum şi a celor antiradar e interzisă, constituind infracţiune.
În cazul producerii unui accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie anunţată poliţia locală.
Numere utile: 112 (număr internaţional de urgenţă), 118 (Pompieri), 117 (Poliţie), 144 (Ambulanţă), 140 (Service de depanare), 0041.313.523.521 (Secţia Consulară a Ambasadei României la Berna). Radiocomunicaţie în caz de avalanşă - 161.300 MHz (canal E).

În Ungaria este obligatoriu transportul copiilor în scaun special
Dacă alegeţi ca destinaţie Ungaria, aici este obligatorie folosirea permanentă a fazei scurte pe drumurile publice, ca şi utilizarea centurii de siguranţă atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate. În cazul călătoriei cu minori, dotaţi autoturismul cu scaun auto pentru copii.
Nu este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă, dar suprafaţa de rulare a „gumelor” trebuie să aibă un profil de cel puţin 4 mm. În schimb, lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii.
Taxa vignetei pentru autoturisme este de: 2.975 forinţi (circa 10 euro) pentru o săptămână şi 4.780 forinţi (circa 16 euro) pentru o lună.
Limitele de viteză admise sunt: 50 km/h în localităţi, 90 km/h în afara localităţilor, 110 km/h pe şoselele rapide şi 130 km/h pe autostrăzi.
Folosirea aparatelor antiradar este interzisă. În plus, Poliţia ungară face controale severe în ceea ce priveşte starea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din acest punct de vedere, se aplică amenda contravenţională cu reţinerea numărului de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.
Numere de urgenţă: 112 (număr internaţional de urgenţă), 107 (Serviciul de Urgenţă Poliţie), 104 (Salvare), 105 (Pompieri), 188 (Magyar Autoklub - Serviciul Tehnic de Urgenţă pentru Depanare şi Accidente Auto) şi 0036.305.356.912 (Ambasada României la Budapesta).

• Dacă vă deplasaţi în zona montană, documentaţi-vă cu atenţie asupra itinerarului pe care doriţi să îl parcurgeţi şi urmaţi numai traseele marcate! Dacă vreţi să faceţi excursii mai lungi, apelaţi la serviciile unui ghid local!

Alarmă meteo pe telefonul mobil

Alarme-Météo (www.alarmemeteo.ch) este un serviciu gratuit, care are ca scop atenţionarea din timp a propriilor abonaţi cu privire la schimbările nefavorabile ale vremii în Elveţia prin Smartphone App (iPhone/Android), SMS, e-mail sau prin fax. Acesta permite o mai bună informare pentru toţi turiştii care îşi planifică o vacanţă în următoarea perioadă. Astfel puteţi afla din timp dacă riscaţi să fiţi prinşi de o furtună.

Pont! Pe timp de iarnă este recomandat să aveţi în maşină haine groase, hrană şi apă, pentru eventualitatea în care se produc blocaje în trafic din cauza unor căderi masive de zăpadă