Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

515 18 1de Raluca Grințescu

Ritmul cicardian al organismului - ceasul interior - este reglat de glanda pineală. Aceasta este afectată de prezenţa sau de absenţa luminii, fiind responsabilă de controlul anumitor funcţii precum producţia de hormoni, temperatura corpului şi ciclul somn-veghe. Perturbarea ritmului cicardian duce la insomnii şi alte dereglări ale somnului şi la depresii. Folosirea luminii naturale şi a altor surse de lumină a demonstrat că poate avea efect în reglarea ritmului natural al organismului.

Declanșează anumite impulsuri

Lumina naturală conţine un spectru larg de lungimi de undă necesare sănătăţii. Ea declanşează anumite impulsuri ale reglării funcţiilor corpului. Luminii artificiale - incandescentă şi fluorescentă - îi lipseşte echilibrul spectrului care există numai în lumina solară. Fără anumite lungimi de undă, organismul nu poate absorbi unii nutrienţi. Expunerea inadecvată la surse de lumină poate contribui la apariţia unor afecţiuni precum: oboseală, depresie, accident vascular, căderea părului, suprimarea imunităţii, cancer, hiperactivitate, osteoporoză şi Alzheimer. Unele terapii cu lumină, folosite în tratarea anumitor boli, au avut rezultate eficiente.

Cu lumină puternică

Această terapie implică utilizarea luminii albe la o intensitate de 2.000-5.000 lucși (un lux este echivalentul luminii produse de o lumânare. Media de lumină în interior este de 50-500 lucși). Terapia cu lumină puternică s-a dovedit eficientă în tratarea bulimiei, a sindromului fazei de somn întârziate (o afecţiune în care persoana nu poate dormi înainte de miezul nopţii) şi în reglarea menstruaţiei.

Cu lumină rece laser

Utilizând un fascicul de lumină de intensitate scăzută, se stimulează procesul natural de vindecare a celulelor, ajutând la ameliorarea durerilor, a traumelor de intensitate medie şi a sindromului miofascial. Terapia cu lumină rece laser a mai fost folosită şi în stomatologie, în dermatologie şi în neurologie.

Cu întregul spectru de lumină

Expunerea la lumina naturală şi la alte forme ale luminii cu spectru total este eficientă în ameliorarea unor afecţiuni precum depresia, hiperactivitatea, hipertensiunea, insomnia și migrenele. Lumina soarelui s-a folosit de-a lungul timpului pentru a vindeca bebeluşii de icter; cu toate acestea, nu vă expuneți copilul la soare pentru a-l trata - spitalele au lămpi speciale. Lumina cu spectru complet, ca şi lumina puternică albă sunt eficiente în tratamentul bolilor sezoniere. Simptomele comune ale acestor boli, numite şi „melancolie de iarnă”, sunt: depresia, oboseala, excesele alimentare şi libidoul scăzut.

Cu lumină fotodinamică

Această terapie utilizează medicamente, numite agenţi de fotosensibilizare, pe lângă lumină, pentru a distruge celulele canceroase. În funcţie de partea corpului care este tratată, agentul de fotosensibilizare este fie injectat în fluxul sangvin, fie pus pe piele. După un anumit timp, medicamentul este absorbit de celulele canceroase. Apoi, pe zona tratată se aplică lumina, care face medicamentul să reacţioneze cu oxigenul, formând o substanţă chimică ce omoară celulele canceroase. Terapia poate funcţiona şi prin distrugerea vaselor de sânge care hrănesc celulele canceroase, şi prin alertarea sistemului imunitar pentru a contracara cancerul.

Terapia cu lumină ultraviolet este folosită pentru a trata boli precum astmul şi cancerul, pentru echilibrarea colesterolului şi pentru sindromul premenstrual

Add comment


Security code
Refresh