Main menu

header

537 18 1de Alexandra Rotărescu

Prezent în România pentru a împărtăşi din efectele miraculoase pe care medicina tradiţională indiană Ayurveda le are asupra organismului uman, doctorul Avishek Mishra (foto) ne-a spus ce avem de făcut pentru a fi sănătoşi.

„Sănătatea nu se reduce numai la lipsa bolilor”

- Ayurveda e cunoscută ca fiind „știinţa autovindecării”. Cum anume ne însănătoşim?

- În primul rând, Ayurveda înlătură cauza apariţiei bolilor, nu numai a simptomelor acestora, pentru ca afecţiunea să nu reapară. Apoi, este stabilit un stil de viaţă care să fie potrivit personalităţii pacientului. Ayurveda vindecă doar schimbând stilul de viaţă şi, implicit, alimentaţia.

- Şi cum trebuie să fie alimentaţia noastră?

- Adaptată în funcţie de sezon. Trebuie, de asemenea, să mâncați alimente care vă echilibrează energiile Vata, Pitta şi Kapha. Când respectați aceste reguli, sistemul imunitar funcţionează la capacitate maximă, iar când se întâmplă asta, vă îmbolnăviți mai rar sau chiar deloc. Dar sănătatea nu se reduce numai la lipsa bolilor. Trebuie să fiți sănătoşi fizic, dar şi mental, spiritual şi chiar social. Toate bolile sunt psihosomatice. Dacă aveți probleme emoţionale, acest lucru va avea şi repercusiuni asupra trupului dumneavoastră. Şi, atunci când este identificată o boală, nu trebuie să dați iama în medicamente, se poate rezolva din alimentaţie. Ayurveda susţine că mâncarea este, de fapt, medicament.

„Produsele crude au o energie bună”

- Există reguli general valabile în Ayurveda?

- Prima regulă e ca mâncarea să fie proaspătă. Evitaţi să mâncaţi la restaurant, nu vă atingeţi de fast-food şi consumaţi legume şi fructe de sezon.

- Putem să gătim mâncarea sau e de preferat să fie crudă?

- Poate fi gătită, poate fi crudă, asta depinde de la caz la caz. Mâncarea crudă are o energie bună, deci e recomandată. Apoi e bine să evitați să mâncați seara, la ore târzii.

„Nu beţi apă imediat după masă sau în timpul mesei”

- Şi, în ceea ce priveşte lichidele, ce ne recomandaţi?

- Să nu beţi apă imediat după masă sau în timpul mesei, ci la jumătate de oră după ce aţi terminat de mâncat, pentru că generează probleme digestive şi vă împiedică să luaţi energia benefică din mâncare.

- Dar câte un pahar cu vin putem consuma?

- Dacă e vechi de un an, da. Vinul are proprietăţile unui medicament după 24 de luni.

- Şi presupun neîndulcit, nu?

- Da, fără zahăr. Zahărul face mult rău.

„Dieta vegetariană detoxifică organismul”

- Carnea este benefică?

- Dieta vegetariană vă detoxifică organismul, aşadar, reduceţi cantitatea de carne consumată, deoarece corpul nostru a fost făcut pentru a consuma vegetale şi cereale.

- Despre lactate ce ne puteţi spune?

- Lactatele şi grăsimile ne afectează ficatul. Mai mult de-atât, grăsimile activează celulele canceroase din organism. Iaurtul, în schimb, este foarte bun.

- E suficient să ne schimbăm doar dieta, fără să facem sport?

- Dacă nu faceți mişcare, mâncarea devine toxică pentru organism, şi de aici încep problemele; sunt afectate inima, încheieturile, pancreasul... E recomandată practicarea exerciţiilor din Yoga Pranayama, care controlează ritmul în care respirăm. Când aveți o energie bună, aveți şi o aură bună, forţa vieţii se măreşte şi trupul se însănătoşeşte.

- Practicaţi tehnica pulsului. Ne puteţi spune mai multe despre asta?

- Este o tehnică de diagnostic unică. Când vine un pacient, pun trei degete pe încheietura sa, ca să simt pulsul şi să citesc starea în care sunt energiile Vada, Pitta sau Kapha. Citind cele trei energii, citesc, de fapt, care e cauza apariţiei unei boli.

- Dar apelaţi şi la ajutorul vreunui computer pentru a citi rezultatele, pentru a diagnostica?

- Nu, doar cu ajutorul degetelor pot face asta. Orice boală are un proces al ei de desfăşurare. Pot descoperi boala într-un stadiu incipient sau avansat. Pot, de asemenea, să descopăr că boala nu s-a instalat încă, dar că există şanse să se întâmple asta dacă nu se iau măsuri.

- Şi consultaţia constă doar în citirea pulsului?

- Am şi o discuţie cu persoana respectivă. O întreb despre eventuale simptome şi despre trecutul său medical şi al familiei sale. Dar boli ca diabetul zaharat nu apar peste noapte şi nici cancerul nu apare brusc, ci în circa un an întreg. Ideal e să vă schimbați stilul de viaţă înainte ca bolile să apară.

„Îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar”

- Cât de repede apar rezultatele practicând Ayurveda?

- De obicei, oamenii apelează la Ayurveda după ce şi-au pierdut speranţa în medicina clasică, iar boala lor poate fi la un nivel avansat. Rezultatele apar în funcţie de cât de afectat e organismul. Pentru unii există rezultate destul de repede, pentru alţii, mai puţin. Dar, în această situaţie, trebuie văzut şi dacă persoana în cauză a respectat întocmai recomandările mele...

- Ayurveda funcţionează pentru toată lumea şi pentru toate bolile?

- Ayurveda îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar, ceea ce e benefic în toate afecţiunile.

- Aţi avut pacienţi pe care nu i-aţi putut ajuta?

- Am avut şi pacienţi cu boli grave, pe care niciun sistem medical nu i-a putut vindeca, dar chiar şi lor le-am putut îmbunătăţi situaţia.

„Stresul şi alimentaţia sunt problemele românilor”

- Stând o vreme în România, ce impresie v-au făcut românii? Suntem mai bolnavi decât alte naţii?

- Atunci când nivelul stresului e ridicat, apar probleme la nivel fizic. Şi asta mai ales în rândul femeilor, care au multe responsabilităţi. Apoi, mai e mâncarea. Dacă mâncarea lasă de dorit, şi sănătatea lasă de dorit. Românii se plâng de probleme ale ficatului, stomacului, pancreasului, vezicii... Mulţi fumează şi dezvoltă tot felul de alergii... Stresul şi alimentaţia sunt problemele majore pe care le-am descoperit aici.

- Ce-i sfătuiţi pe cititorii noştri?

- Să consume alimente de sezon, să facă mişcare şi exerciţii de respiraţie. Când respirați cum trebuie, plămânii se umplu cu oxigen, iar oxigenul hrăneşte celulele din organism. Astfel, celulele rămân sănătoase şi au o durată de viaţă mai mare, iar corpul devine capabil de vindecare. Mai întâi, concentrați-vă pe sănătatea mentală, apoi pe cea fizică, şi abia după aceea pe starea altora, acesta e sfatul meu!

„Dacă mâncarea lasă de dorit, şi sănătatea lasă de dorit. Românii se plâng de probleme ale ficatului, stomacului, pancreasului, vezicii, de probleme la încheieturi. Stresul şi alimentaţia sunt problemele majore pe care le-am descoperit în România“

După 24 de luni, vinul are proprietăţile unui medicament

Ce este Ayurveda?

537 18 2Denumită „Ştiinţa Vieţii”, Ayurveda este cel mai vechi sistem de tratament din lume. Reprezintă medicina tradiţională indiană şi se bazează pe cinci elemente din care e format atât Universul, cât şi corpul uman: aer, pământ, apă, foc şi spaţiu. Aceste elemente sunt animate de trei energii: Vata, Pitta şi Kapha, care, atunci când prezintă dezechilibre în organism, dau naştere afecţiunilor fizice. Scopul Ayurvedei este prevenirea bolilor, vindecarea şi menţinerea sănătăţii.