Main menu

header

541 15 1de Raluca Grințescu

Trăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiraţia, bătăile inimii... Viaţa e formată dintr-o întreagă gamă de cicluri, care creează o adevărată simfonie. Dacă reuşim să menţinem un ritm corect în interiorul şi în afara noastră, „concertul” pe care-l susţinem aici, pe Pământ, va fi unul lung şi melodios. Dar, ca să reuşim asta, trebuie să ştim cum. Un mecanism important al corpului e bioritmul cotidian al organelor interne. Johanna Paungger şi Thomas Poppe, în cartea „Aus eigener Kraft”, fac o descriere amănunţită a ritmului funcţiilor organelor noastre interne. Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă de două ore pe zi, după cum urmează:

Stomacul

E foarte important cum vă treziți dimineaţa. Dacă ați încerca să observați cum se trezesc animalele dimineaţa, ați constata că ele mai întâi se întind, începând fără grabă noua zi. Să luați exemplu de la animale şi să încercați să vă treziți dimineaţa liniştiţi, acordându-vă câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnică. Mulţi se trezesc dimineaţa cu „sufletul la gură”, cu teama că nu au timp de a rezolva ceea ce şi-au propus. Între orele 7:00 şi 9:00, funcţiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie să luați micul dejun fără grabă. Ar trebui să ţineți cont şi de calitatea şi de cantitatea alimentelor pe care le consumați la această masă.

Splina şi pancreasul

541 15 2În intervalul orar 9:00-11:00 lucrează intens splina şi pancreasul, stomacul odihnindu-se. Este recomandat să nu consumați alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controlează nivelul glicemiei. E de preferat să nu consumați prea multe dulciuri, pentru a nu forţa funcţia pancreasului. Splina, „cimitirul trombocitelor”, dacă nu funcţionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Intestinul subţire

Are o activitate intensă între orele 13:00 şi 15:00. Autorii afirmă că nu de multe ori s-a observat că un angajat cu norma redusă de muncă realizează la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagă. De ce? Din cauza randamentului scăzut al organismului după ora 13:00, mai ales după un prânz copios. Activitatea intestinului subţire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidată de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocată sau dereglată de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandă ca masa de prânz să fie luată în linişte.

Vezica urinară

Între orele 15:00 şi 17:00 e perioada în care funcţionează la maximum vezica urinară. Ea are un rol important în detoxifierea organismului, alături de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacă sunt băute până la ora 19:00.

Rinichii

Între orele 17:00 şi 19:00, rinichii funcţionează intens. Dacă în acest interval orar puteţi beneficia, alături de un ceai diuretic, şi de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientă a corpului. După ora 19:00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulaţia sangvină

541 15 3Are o activitate intensă între orele 19:00 şi 21:00. Autorii spun că dacă mulţi părinţi au zilnic o problemă cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, după această oră, trimisul la culcare devine deseori „o bătălie crâncenă”, care, de obicei, e câştigată de cei mici. În această perioadă, corpul şi spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.

De la 21:00 până la 23:00 se realizează o acumulare intensă de energie în corp. Aceste două ore ale recuperării energetice se numesc la chinezi, după un meridian al corpului, „triplul încălzitor”. Cei care sunt sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o cameră încălzită nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoţional şi necesită atenţie. Pentru mulţi dintre noi, cele două ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai uşor vizibil la tineri, care, în această perioadă, se gândesc să meargă la distracţii şi nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, că seara trebuie să ne culcăm devreme, corpul refăcându-se prin somn până la miezul nopţii. Poate că aceste vorbe sunt, de fapt, interpretarea greşită a ideii că noi acumulăm intens energie între cele două ore.

Inima

Între orele 11:00 şi 13:00, activitatea inimii este la capacitate maximă. În această perioadă nu se recomandă mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesară activităţii intense a inimii.

Vezica biliară şi ficatul

Între orele 23:00 şi 1:00 se realizează intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secreţiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncţia sa, dă mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în această perioadă trebuie să-şi pună cumva problema unei funcţionări greşite a bilei sau a ficatului. Stresul şi mâncarea consistentă cu prăjeli şi grăsimi seara împiedică o funcţionare corectă a bilei.

Compresele umede şi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, băut cu înghiţituri mici, mai ales cel de pelin, consumat cu 20 de minute înainte de masă, ajută la activarea funcţiei bilei. Sucul de ridichi ajută, de asemenea. E de mare importanţă descongestionarea intestinului gros, care, dacă nu se realizează în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate băuturile şi alimentele reci. Dacă sunt probleme în funcţionarea bilei sau a ficatului, munca desfăşurată în perioada nopţii e foarte nocivă, deoarece nu se pot reface cele două organe.

Ficatul

Între orele 1:00 şi 3:00 funcţionează intens ficatul. Acesta, dacă are o structură deteriorată, se poate reface în anumite condiţii, importantă fiind odihna prin somn, alături de o bună încălzire a corpului. Funcţia ficatului suferă din cauza toxicităţii mărite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât şi a stresului. De reţinut este că alcoolul şi nicotina au un efect mult mai dăunător între orele 1:00 şi 5:00.

Plămânii

Între orele 3:00 şi 5:00 e rândul plămânilor să funcţioneze intens. Mulţi fumători au un acces de tuse dimineaţa, pentru că plămânii au lucrat toată noaptea şi acum dau afară substanţele care nu trebuie să fie în interiorul lor.

Intestinul gros

Între orele 5:00 şi 7:00, intestinul gros are o funcţie maximă. Hrana stă în intestinul subţire circa două ore, iar în cel gros, chiar şi 20 de ore. Scaunul subţire indică probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun în evidenţă o creştere a toxicităţii organismului.

Cei care se trezesc des noaptea trebuie să-şi pună cumva problema unei funcţionări greşite a bilei sau a ficatului

Este foarte important să nu simţim că îmbătrânim odată cu vârsta, căci starea fizică bună a intelectului, puterea de a munci şi de a iubi scad considerabil îmbătrânirea