Main menu

header

572 18 1de Andreea Radu

Acupunctura este o ştiinţă a cărei bază o constituie bioenergetica umană. Cu ajutorul ei pot fi vindecate sau ameliorate multe afecţiuni, printre ele, spondiloze, hernii de disc, infecţii, depresie, iar în cazurile de boli autoimune sau degenerative se pot obţine ameliorări ale simptomelor. Doctor Vasile Ardeleanu (foto), de la www.armoniecunatura.ro, ne-a dezvăluit care sunt efectele, dar şi de unde vine fobia de ace a celor care se tem să încerce această metodă de tratament.

„O serie cuprinde, în general, zece şedinţe”

- Un pacient care vă calcă pragul cabinetului, nefiind familiarizat cu această tehnică, ce ar trebui să ştie?

- Omul face parte din Univers, comunicând cu acesta în mod continuu. Energia circulă între diferitele planuri ale acestuia şi este într-o continuă transformare, susţinând viaţa omului şi a celorlalte fiinţe. Astfel, omul are puncte prin care energia mediului înconjurător pătrunde în interiorul său, cât şi puncte prin care energia iese în exteriorul corpului. Întregul trup este străbătut de meridiane ce transportă energia, legând între ele organele interne, făcând legătura între organele interne şi exteriorul corpului (articulaţii, membre, alte ţesuturi).

- Câte şedinţe sunt recomandate pentru un tratament?

- Odată ce a identificat localizarea şi tipul dezechilibrului, medicul alcătuieşte planul de tratament: numărul de şedinţe, numărul de puncte pe şedinţă, intervalul dintre şedinţe. Un tratament sau „o serie” cuprinde, în general, zece şedinţe, efectuate într-un interval de aproximativ trei săptămâni. Ele vor fi amplasate la una-două zile, interval în prima parte a tratamentului, şi trei-cinci zile, interval la sfârşitul tratamentului. Planificarea intervalului se face funcţie de natura şi de tipul afecţiunii: acut sau cronic. Multe afecţiuni necesită efectuarea mai multor serii de şedinţe. În general, o nouă serie de şedinţe este necesară după aproximativ o lună, o lună şi jumătate de la încheierea primei serii. O alta, de control şi de întreţinere, poate fi necesară după şase luni de la încheierea celei de a doua serii de şedinţe.

„Orice afecţiune poate fi fie vindecată, fie ameliorată”

572 18 2- Care sunt afecţiunile ce pot fi vindecate/ameliorate cu ajutorul acupuncturii?

- Având în vedere că acupunctura este un tratament energetic şi că orice boală înseamnă un dezechilibru energetic, orice afecţiune poate fi fie vindecată, fie ameliorată. Aş dori să menţionez câteva dintre afecţiunile la care rezultatele sunt foarte bune şi la care puţini oameni se gândesc că le-ar putea rezolva: de la dureri de orice fel, de spate, de umeri, de cap, de dinţi, spondiloze cervicale, hernii de disc cu deplasare de disc, recuperări posttraumatice (luxaţii, fracturi) până la infecţie urinară, menstre dureroase, depresie. De asemenea, în cazurile de boli autoimune sau boli degenerative se pot obţine ameliorări ale simptomelor.

- Cam câte ace aţi utilizat de când sunteţi terapeut?

- Este greu de spus, dar cred că peste un milion de ace, având în vedere că practic această terapie de peste zece ani.

- Ce presupune şedinţa de acupunctură?

- În primul rând se pune un diagnostic ce presupune anamneza (precizarea antecedentelor familiale şi personale şi, în special, apariţia şi evoluţia simptomelor), inspecţia (vizează aprecierea aspectului gene- ral al pacientului pentru identificarea semnelor obiective de alterare a structurilor materiale) şi palparea pulsurilor radiale şi periferice. Obiectivele finale ale tehnicii de diagnostic sunt precizarea tipului de afecţiune cu care avem de-a face, Yang sau Yin, exces sau insuficienţă, precizarea lojei energetice afectate şi a factorului care a indus tulburarea, precizarea energiei primitiv şi predominant afectate în cursul unei anumite boli şi precizarea meridianelor aflate în dezechilibru şi a tipului de dezechilibru. Odată ce s-au identificat localizarea şi tipul dezechilibrului, medicul alcătuieşte planul de tratament: numărul de şedinţe, numărul de puncte pe şedinţă, intervalul dintre şedinţe. În medie, se folosesc 15-20 de ace pe şedinţă, dar sunt şi cazuri acute în care se poate ajunge la 40 de ace.

„Frica de ace este o traumă a copilăriei”

572 18 3- Sunt oameni care se tem de ace... De unde vine această fobie?

- Încă din viaţa intrauterină, mama este înţepată pentru a i se efectua analize de sânge sau, în cazuri mai grele, chiar pentru tratamente. Stresul este declanşat, se transmite şi rămâne imprimat în memoria fătului. În primele zile de viaţă, puiul de om este vaccinat. Pentru un organism fragil şi nou pe Pământ, această intruziune în lumea lui internă se întipăreşte în memorie. Este percepută ca o agresiune asupra sa. Pe toată durata copilăriei, şirul de vaccinări continuă şi rămâne adânc în memoria copilului. În plus, mulţi părinţi folosesc acele ca pe un „bau-bau” pentru copii. Pe lângă frica de ace, frica de durere şi teama de sânge sunt sădite încă din copilărie. De aici pleacă o traumă profundă şi o frică/reţinere faţă de spitale, doctori, halate albe, ace. Este clar, în mintea noastră, acele sunt legate de durere.

- Ce ne puteţi spune pentru ca să ne fie mai puţin frică?

- Acele de acupunctură sunt de unică folosinţă, sunt sterile. Odată folosite, acele se aruncă - asta pentru a îndepărta altă frică, aceea de microbi. Acele sunt foarte subţiri, au un diametru de la 0,16 mm până la 0,25 mm, spre deosebire de cele folosite la injectare, care au peste 1 mm. Fiind atât de subţiri, ele nu lezează ţesutul, aşa cum fac acele normale, şi nu dau durerea specifică înţepăturii de ace de injecţie. Totuşi, pot apărea uşoare senzaţii dureroase, în funcţie de punctul în care se aplică şi de gradul de dezechilibru energetic al pacientului. Vestea bună este că există o soluţie pentru această fobie. Tratamentul începe cu aplicarea unor ace tocmai pentru a stopa această repulsie, frica faţă de ace, iar efectul este imediat. Apoi, se poate continua normal tratamentul pentru afecţiunea respectivă.

- Se pot vindeca afecţiuni grave cu ajutorul terapiilor alternative?

- Da, dar trebuie să existe o participare de 100% din partea pacientului. Acesta trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să lupte pentru vindecare, să respecte întocmai indicaţiile, să aibă o motivaţie puternică pentru a trăi şi să creadă în eficacitatea terapiei alese. Vorbesc din proprie experienţă!

Nu există contraindicaţii pentru această terapie

„Din cauza unui accident am fost, timp de şapte ani, în tratament fitoterapic intensiv“

- Cum aţi început să practicaţi acupunctura? De unde această chemare?

- Experienţa cu medicina alternativă este directă, personală şi de-o viaţă. Din cauza unui accident suferit la vârsta de 10 ani am fost, timp de şapte ani, în tratament fitoterapic intensiv. Următorii ani i-am petrecut ca ucenic al unui terapeut, preparând şi aplicând remedii fitoterapice. Datorită acestei experienţe şi a studiilor efectuate ulterior, am adunat un volum important de cunoştinţe teoretice şi practice, toate în domeniul terapiilor alternative, care s-au dovedit în unele cazuri mult mai eficiente şi cu efecte de lungă durată faţă de cele alopate. Întâlnirea cu acupunctura a fost în cadrul Facultăţii de Medicină. Practica am început-o în anul 2002, odată cu efectuarea cursurilor postuniversitare de acupunctură organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare a Medicilor, pentru dobândirea competenţei în acupunctură.