Main menu

header

586 18 1de Irina Ţolea

Nasul, ochii, sprâncenele, urechile, buzele sau unele riduri fac din fața fiecărui om o carte deschisă pentru cei care înțeleg și practică Al Ferasa sau Știința Citirii Feței. Astfel de detalii pot dezvălui ce tip de personalitate avem, modul de reacție, evenimentele care ne-au marcat viața personală și chiar afecțiunile de care suferim. În China era abordată în scopuri medicale, iar în Marea Britanie, în perioada Victoriană, citirea feței a fost introdusă în cursurile penale, pentru a îmbunătăți sistemul criminalistic. Elemente Ferasa sunt aplicate și azi în sistemele de securitate. În România, Ferasa a ajuns doar de câțiva ani și are deja peste 200 de practicanți. Următoarele cursuri pentru public vor fi găzduite de Centrul Cultural Top Kids din București, în perioada 23-24 iulie. Cristian Dumitrache (medalion), instructor Ferasa, ne-a dezvăluit mai multe detalii despre această artă.

„Pe mandibulă se vede istoricul, se vede copilăria”

- Ce înseamnă și cum funcționează practic Ferasa?

- În arabă, cuvântul Ferasa înseamnă „a privi profund la ceva și a-i înțelege sensul”. Cei care practică Ferasa asta fac: observă și încearcă să-i înțeleagă pe cei din jur. Ferasa a fost inițiată acum peste 3.000 de ani, ca știință și artă transmisă peste generații. Beduinii au dezvoltat-o pentru a garanta siguranţa şi bunăstarea întregului trib în fața caravanelor care cereau adăpost, ai căror membri puteau fi oaspeţi cinstiți sau criminali și hoți. Deci, tot ca o strategie de securitate. Cel care a adus această știință în România, Wael Abdul-Hamid, a vizitat peste 100 de țări, a îmbinat vechile metode cu noile informații, realizând o formulă modernă de învățare și de practicare Ferasa. Arta Citirii Feței te pregătește pentru ceea ce urmează să se întâmple, pentru că în momentul în care oamenii se înțeleg unii pe ceilalți, nu mai ajungi să fii agresiv, să reacționezi greșit. La nivelurile superioare din această știință îţi descoperi adevăratul potenţial spiritual.

- Cum te ajută Ferasa în viața de zi cu zi?

- În primul rând este un instrument care te ajută să te descoperi, să accepți anumite lucruri la tine, să schimbi ceva în viața ta. Ca și beneficii sunt foarte multe legate de comunicarea cu ceilalți. Îi înțelegi altfel pe cei cu care deja ai relații, pe prieteni, pe cei din familie, dar în același timp te ajută să știi să interacționezi cu oamenii noi care apar în viața ta. Îi simți! În Ferasa există o înțelegere profundă despre cele două jumătăți ale feței, stânga și dreapta. De asemenea, musculatura și osatura feței îți transmit informații și poți alcătui un profil pentru interlocutorul tău, cum se comportă, cum va reacționa. Spre exemplu, pe mandibulă se vede istoricul, se vede copilăria. La rândul lor ochii sunt considerați în Ferasa drept oglinda sufletului.

„Tehnica se bazează și dezvoltă logica și intuiția umană”

586 18 2- În țara noastră, dacă aplicăm metoda Ferasa pentru a creiona un profil național, ce trăsături au românii?

- Românii sunt un popor deschis, nu suntem agresivi, în comparație cu alte popoare, și asta, coroborat cu istoria noastră, este o trăsătură evidentă. Însă, în ultima vreme au început să se schimbe, mai ales generațiile tinere, din cauza influențelor de afară. Noi ca și nație suntem un popor pașnic, blând, lucruri vizibile prin Ferasa. De asemenea, superstițiile sunt mai răspândite în țara noastră. În plus, datorită noului stil de viață, observăm la noile generații o seriozitate, o lipsă a bucuriei vieții. O persoană care se bucură de lucruri, de un tablou frumos, de un copil, zâmbește, râde. Mușchii feței se trag într-o anumită parte, se ridică obrajii, devin plini, cum s-ar spune. Dacă vă uitați la Dalai Lama, care are 80 de ani, are obajii foarte ridicați, foarte sus pentru un om de vârsta sa, este un semn clar ce spune că este un om care se bucură intens de tot ce are în jur. În România vezi azi tineri pe stradă care n-au obraji deloc. Peste tot în lume această generație este foarte preocupată, marcată de seriozitate.

- Care sunt meseriile cel mai avantajate de cunoașterea Ferasa?

- Practic toți oamenii care interacționează cu semenii lor pot beneficia de avantajele Ferasa. Psihiatrii, psihologii, terapeuții, medicii care cunosc Ferasa își pot ajuta și mai mult pacienții. De asemenea, toți cei care au profesii care implică major comunicarea: relații publice, vânzări, management, customer care etc. În meseriile legate de securitatea populației, servicii secrete, este un instrument extraordinar de bun pentru instruirea profesioniștilor care lucrează în vamă, în criminalistică, pentru prelucrarea datelor în evidența poliției, pentru judecători sau avocați. Ferasa se bazează și dezvoltă logica și intuiția umană. În educație dă rezultate foarte bune și în business aplicarea Ferasa devine un instrument eficient și foarte rapid, în recrutare, management, te ajută inclusiv să știi cum să-ți abordezi și cum să-ți motivezi angajații.

„Poate prezice modul în care va reacționa o persoană într-o anumită situație”

- Ce nu poate citi Ferasa?

- Nu poate citi viitorul. În rest, nu prea poți să ascunzi nimic. Un bun profesionist îți citește fața imediat. Atât trecutul vechi, lucruri care au lăsat urme în fizionomia feței, cât și aspecte mărunte din trecutul prezent, cum ar fi o ceartă cu nevasta în urmă cu două ore. Ce nu poate face Ferasa? Nu poate anticipa destinul. Exact ceea ce își doresc toți oamenii, mai ales pentru a conduce lumea... Însă Ferasa poate prezice modul în care va reacționa o persoană într-o anumită situație. Oamenii respectă inconștient tiparele în care se înscriu. Și în 80% dintre cazuri repetă unele acțiuni (pozitive sau negative). Ferasa este împărțită în trei științe. Prima studiază „Indiciile”, parte aplicată și în criminalistică. De exemplu, dacă doi oameni stau la o masă timp de o oră, după ce se ridică și părăsesc zona, un specialist Ferasa poate să-ți spună foarte multe lucruri despre timpul petrecut împreună numai după detalii precum modul în care sunt lăsate paharele, câte țigări a fumat o persoană, cum au fost așezate scaunele, și așa mai departe. Apoi este „Genetica”, făcându-te capabil să determini locul și istoria din care se trag oamenii, foarte utilă mai ales acum când suntem martorii acestui mix de nații datorat migrațiilor. Iar cea mai spectaculoasă este „Arta Citirii Feței”, care a fost ascunsă multe sute de ani pentru că este o unealtă foarte puternică și, implicit, periculoasă dacă ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

„Arta Citirii Feței te pregătește pentru ceea ce urmează să se întâmple, pentru că în momentul în care oamenii se înțeleg unii pe ceilalți, nu mai ajungi să fii agresiv, să reacționezi greșit. La nivelurile superioare din această știință îți descoperi adevăratul potențial spiritual“

Ferasa este un instrument care te ajută să te descoperi, să accepți anumite lucruri la tine, să schimbi ceva în viața ta

„Un bun practician poate să diagnosticheze, să aplice anumite terapii“

- Cum este aplicată Ferasa în medicină?

- Unii oameni au nativ abilități curative, iar când ajung în Ferasa le dezvoltă mai mult și pot deveni așa-numiți vindecători. Spre exemplu, un bun practician în Ferasa poate să diagnosticheze, să aplice anumite terapii, dar, în același timp, noi îndreptăm oamenii și către medicina tradițională. Uneori sunt boli de care cel de lângă tine poate să nu știe. Apar semne clare care îți arată că persoana are probleme cu rinichii, ficatul sau cu inima ori diverse alte lucruri. Există și sesiuni de vindecare Ferasa care ajută, dar sunt coroborate cu un tratament medical.