Main menu

header

597 18 1de Anca Lăpuşneanu

Su Jok este ştiinţa secolului al XXI-lea şi funcţionează în strânsă legătură cu medicina alopată (medicina clasică, medicina convenţională). Fără investigaţii medicale, analize de sânge, tomograf, ecograf etc. nu ai cum să faci o clasificare şi să tragi concluzii în privinţa metodei de aplicare pentru un pacient, ca apoi să transpui analiza alopată într-un sistem energetic şi să poţi trata ulterior. Despre toate acestea ne-a vorbit Iulia Postolachi, medic general şi specialist în acupunctură Su Jok.

„Nu este o terapie în care trebuie să atingi pacientul”

- Ce este Su Jok?

- Su Jok nu este o terapie în care trebuie să te atingi cu mâinile de pacient. Se găseşte corespondentul organului respectiv în palmă, degete şi tălpile picioarelor, se pun seminţe şi se lipesc cu un leucoplast. Lucrează natura pentru noi. Din când în când se face presopunctură uşoară.

- Ce pregătire trebuie să aibă un practician de Su Jok?

597 18 2- La nivelul începător de presopunctură şi gimnastică Su Jok, poate să nu aibă nicio pregătire specială, pentru că practicianul Su Jok primeşte cunoştinţe educative de acordare a primului ajutor în orice condiţii sau prin gimnastică, cunoştinţe de menţinere a sănătăţii prin anumite mişcări.

- Care sunt instrumentele, ustensilele folosite în această terapie şi care este rolul lor?

- Ustensilele folosite în terapia Su Jok pot fi seminţe, ineluşe, steluţe metalice sau magnetice, diferite tipuri de palpatoare care ne folosesc pentru detecţia punctelor bioactive sau presopunctura punctelor bioactive, nu în ultimul rând ace pentru echilibrarea punctelor şi meridianelor bioactive.

„Cromoterapia funcţionează foarte repede dacă este bine aplicată”

- Ne explicaţi, mai în detaliu, cum se procedează?

- Su Jok este mai mult decât utilă pentru că trebuie să ştii să-i acorzi primul ajutor celuilalt, în aeroport, în mijloacele de transport, oriunde, când are un simptom: vomită, a căzut, are entorsă şi îl doare ceva. Su Jok înlătură, pe moment, simptomele, urmând apoi o investigaţie mai detaliată. Pentru un începător Su Jok este utilă o trusă de pixuri, o punguţă cu seminţe şi un leucoplast. Cu pixurile se învaţă să se facă cromoterapie pe fiecare corespondent al organelor sau pe corespondenţa meridianelor din palme sau degete, direcţionând cu o anumită culoare a pixului energia prin meridian: trebuie să ştim ce înseamnă „a stopa” şi „a tonifia”. În cazul vomei înseamnă să stopăm meridianul stomac cu o culoare: negru sau verde. Receptorii tegumentali ai sistemului neuro-vegetativ transportă către creier şi către măduva spinării toate informaţiile culorilor, temperaturii din afară. Tot corpul nostru este acoperit cu receptori foarte puternici care transportă informaţia tuturor formelor de energie din afara corpului către creier. Acesta trebuie să le cunoască, să coordoneze cu aceste informaţii din afară şi să le transporte acolo unde este necesar. Cromoterapia funcţionează foarte repede dacă este bine aplicată.

„Se poate remedia infertilitatea la femei”

597 18 3- Ce „minuni” a făcut Su Jok în viaţa dumneavoastră şi a celorlalţi de când aţi cunoscut şi aţi învăţat această terapie?

- Eu practic această terapie de 20 de ani. Su Jok ne oferă zilnic posibilităţi de a face „minuni”, prin faptul că fiecare om vine cu o problemă individuală şi aşteaptă o „minune”. „Minunile” se pot întâmpla mai mult la afecţiuni acute, uneori în câteva minute. Din păcate, afecţiunile cronice necesită studiu şi tratamente de lungă durată. De exemplu, într-o viroză acută cu rinoree, adică îţi curge nasul, putem pune culoarea verde pe corespondenţa nasului şi/sau seminţe şi în 1-15 minute nasul nu mai curge. O altă problemă, de exemplu, infertilitatea la femei, afecţiune ce se regăseşte tot mai des la tinerele din ziua de azi, se poate remedia şi putem obţine în două, trei luni o sarcină, bucuria oricărei familii care îşi doreşte urmaşi. Asta chiar e o „minune”!

- Cum face legătura Su Jok între om, natură şi Creator?

- Această întrebare este mai delicată, dar vă voi răspunde în felul următor: fizica moleculară, cuantică şi bioingineria sunt cele mai apropiate de legile fundamentale ale Mamei Natură, creaţie a lui Dumnezeu.

- Care sunt afecţiunile care necesită tratament Su Jok?

- Aplicarea terapiei Su Jok nu are nicio contraindicație. Orice patologie poate fi abordată, ameliorată. Iar dacă şi constituţia patologică este bine determinată, uneori putem ajunge la vindecări definitive.

„În caz de leşin, se poate masa mijlocul palmelor”

- Su Jok este o metodă care completează medicina?

- Su Jok este o terapie care merge mână în mână cu medicina alopată. Medicina alopată este foarte evoluată, mai ales din punct de vedere tehnic: RMN, CT, ecograf etc. Diagnosticele medicinei alopate ne dau informaţii foarte exacte despre starea de sănătate a pacientului. Transpunerea cunoştinţelor avansate, nu începătoare, a terapiei Su Jok ne permite aplicarea unor tratamente mai complexe. Su Jok este o terapie de prevenţie, echilibrare şi întreţinere a stării de sănătate.

- În caz de leşin, cum putem să folosim Su Jok. Ce să facem?

- În caz de leşin se poate masa mijlocul palmelor, unde există reflectarea unor puncte bioactive numite puncte principale.

- Dar pentru durerile de cap din pricina stresului şi a oboselii?

- Se poate masa degetul mare, care este corespodenţa capului în Su Jok.

„Su Jok este o terapie de prevenţie, echilibrare şi întreţinere a stării de sănătate“

Seminţele sunt forme de viaţă vii

- Care este scopul Su Jok?

- Scopul Su Jok-ului este să „trezim” oamenii să îşi facă tratamente de prevenţie, de acordare a primului ajutor în orice condiţii, ca să nu se ajungă la putregai şi la distrucţii. Are scopul de a ne cultiva, de a ne mări conştiinţa şi de a ajunge în starea de neutru pentru a ne autovindeca fără să fim agresaţi pe părţile afectate. Folosim numai hologramele, atât. Avem metode de tratament fără ace. În locul lor avem nişte puncte, cu ajutorul lor facem acupunctură la nivel mental. Dar trebuie să ajungem acolo, să ne mărim conştiinţa. Mintea mea, particulele cuantice, trebuie să gândească la nivel înalt, să facă formula şi să o aplice... Şi un medic, înainte de a face o operaţie, se conectează la conştiinţa Universului, îşi face o rugăciune, se apucă de operaţie şi reuşeşte.

- Care ar fi principiul pe care se axează această terapie?

- Seminţele sunt forme de viaţă vii. În contact cu pielea, ele muncesc. Su Jok se axează pe principiul hologramei şi al similitudinii. Unele seminţe ne şoptesc de la Mama Natură că avem voie să le folosim pentru că ele se aseamănă cu organele corpului nostru. Sămânţa de fasole este recomandat a se aplica pe corespondenţa rinichiului, cea de piper negru se aseamănă cu irisul ochiului, cea de strugure, cu pancreasul, de porumb cu stomacul, nuca seamănă cu lobii creierului etc.