Main menu

header

599 18 1de Cătălina Tăgârță

Ce înseamnă să trăiești frumos? A trăi frumos egal a trăi conștient, a trăi în concordanță cu tine, cu cine ești tu cu adevărat și cu nevoile tale. Mai exact, este vorba despre echilibru. Cum îl căutăm, cum îl găsim și mai ales cum îl păstrăm? Despre toate acestea a vorbit vedeta Andreea Raicu la conferința susținută de celebrul Doctor Oz.

„Ascultați-vă corpul!”

Trăim în vremuri în care accesul la informație se face extrem de ușor, în doar câteva secunde putând accesa internetul cu ajutorul telefonului, i-pad-ului sau altui gadget. „E pentru prima oară în istorie când informațiile ajung la noi chiar și când nu ne dorim, și ajung să ne otrăvească. Să ne imaginăm că mulți dintre dumneavoastră au telefonul la ei. Cine l-a folosit în ultimele 15 minute?”, așa și-a început discursul Andreea Raicu, care a subliniat faptul că a fi multitasking e uneori obositor și ne face să uităm de noi. Chiar dacă este extrem de util, internetul se poate transforma uneori în inamicul numărul unu al oamenilor. „În ultimii ani trăim o existență extraordinar de agitată și ne dorim să ne relaxăm. Cum facem asta? Intrăm pe internet și căutăm metode de relaxare. Și fiindcă nu știm ce să alegem, le încercăm pe toate, iar acest lucru începe să ne streseze. Nu știm să căutăm echilibrul. Ne uităm după el numai în exterior, dar el se află în interiorul nostru. Nu trebuie să depuneți mult timp și efort să-l găsiți. Trebuie doar să vă ascultați corpul. Sunteți atenți la mesajele pe care corpul vrea să vi le transmită? Ce pot să ne spună ele?”, a atras atenția Andreea Raicu.

E greșit să reprimați tristețea sau furia

Corpul nostru are o inteligență fantastică și un sistem de semnalizare al fiecărei probleme. Permanent ne trimite mesaje, indiferent dacă noi suntem atenți sau nu la ele. Pe multe le știm prea bine. Putem lua ca exemplu durerea de spate. Oboseala şi foamea poate le luați în seamă, reacționați la ele pentru că sunt insistente și vă enervează, dar sunt multe alte semne pe care nu știm să le ascultăm, ci le ignorăm. E vorba despre tristețe, furie, epuizare emoțională. „Din păcate, ne pricepem extraordinar să reprimăm aceste stări. Încă de mici învățăm că nu e frumos să fim triști sau furioși… Când eram mici, plângeam din orice. Pe măsură ce am crescut ni s-a spus că nu e frumos să facem asta, și am ajuns cumva să ignorăm aceste semnale ale corpului, să trăim cumva pe pilot automat, ca roboții. Ritmul alert în care trăim nu ne mai lasă să ascultăm aceste semne”, subliniază vedeta, potrivit căreia oamenii aflați în această situație se orientează într-o direcție greșită.

„Este responsabilitatea noastră să avem grijă de noi”

De pildă, mulți oameni ignoră oboseala și continuă să facă lucruri în loc să se odihnească. „Ce faceți când ajungeți acasă și sunteți foarte obosiți? Vă culcați? Nu. Intrați pe Facebook, răspundeți la niște emailuri restante de mai devreme, vă ocupați de treburi casnice etc., și asta din cauza presiunii sociale, care spune că nu e normal să dormi la ora 20:00… Când eram mici și avem probleme le spuneam părinților orice ne durea, și ei aveau grijă de noi. Cine are grijă de voi acum? Voi ar trebui. Dar o faceți? Este responsabilitatea noastră să avem grijă de noi. Și pentru a face asta ar trebui să încetinim ritmul vieții noastre, să vedem ce se întâmplă cu noi”. Vedeta a provocat sala la un experiment: „Închideți ochii, puneți o mână pe piept și alta pe abdomen. Urmăriți respirația. Fiți atenți cum intră aerul în corpul vostru. Inspirați, apoi expirați. Simțiți cum picioarele ating podeaua și concentrați-vă în continuare la respirație. Apoi îndreptați-vă atenția către inima voastră. Ce-și dorește inima voastră? Ea e singura care știe. De ce are nevoie?! La fiecare respirație inspirați liniște, expirați toate grijile voastre; inspirați și expirați! La următoarea respirație puteți deschide ochii. Ar trebui să fiți puțin mai relaxați”. Andreea Raicu a explicat că, utilizând această tehnică, vă puteți relaxa în doar două minute, pentru că mintea se oprește, nu se mai gândește la nimic. „Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, veșnic mintea noastră are ceva de făcut. Concentrându-ne la respirație, mintea nu mai pleacă nici în trecut, nici în viitor la proiecțiile pe care ni le facem”.

Respirând profund, trăim cu adevărat

Respirația definește felul în care trăim. Inspirăm superficial, trăim superficial, respirăm profund, trăim cu adevărat. Apelând la tehnica amintită, vă conectați la o persoană, la persoana voastră. „Ce se întâmplă când vreți să ascultați pe cineva? Evident că petreceți timp cu el, îi puneți întrebări, aveți vreme să ascultați răspunsurile. Ei bine, asta ar trebui să faceți și voi cu voi. Doar așa veți ști care sunt nevoile și dorințele voastre. E un exercițiu pe care vi-l recomand să-l faceți acasă. Mie mi-a schimbat viața când am aflat care sunt lucrurile importante”. Există o preocupare constantă în legătură cu bateria telefonului mobil. Dacă ajunge la 50% se instalează o ușoară panică, iar dacă aceasta se epuizează, existența noastră s-a terminat. „Dar cât de mult acordați energiei voastre? Ce faceți să vă încărcați? Aveți aceeași preocupare pentru voi?”, întreabă vedeta.

Un alt subiect abordat de prezentatoarea tv în cadrul conferinței lui Doctor Oz a fost aspectul fizic. „O altă obsesie pe care o avem în mod constant e să arătăm cât mai bine și să slăbim. Din păcate, multe soluții nu sunt potrivite. Din contră, ele traumatizează corpul, așa că trebuie să fiți foarte atenți ce alegeți“

„Multă vreme am fost frustrată şi nu înţelegeam de ce“

După găsirea echilibrului, trebuie să învățați să îl păstrați, iar acest lucru nu e deloc greu. „Răspunsul e simplu, doar că nu ne-am gândit niciodată la el. Să luăm exemplul: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Suntem mereu preocupați de ceilalți, dar nu suntem niciodată atenți la cea de-a doua parte a propoziției. Ni s-a spus mereu că trebuie să fim prezenți pentru oamenii importanți din viața noastră. În mod contrariu, suntem văzuți ca indivizi egoiști, care se gândesc doar la ideile lor. Și eu am fost în situația aceasta: aveam o listă de oameni pentru care trebuia să fiu acolo și când puteam și când nu puteam să fiu. Și când venea vorba despre mine, nu mai aveam nici timp și nici energie. Multă vreme am fost frustrată și nu înțelegeam de ce. În urmă cu patru ani am fost în India într-o călătorie energetică, în care am înțeles că, dacă eu nu am grijă de mine, nu pot avea grijă nici de ceilalți”. Așadar, a vă pune pe voi pe primul loc nu e o atitudine egoistă. „Învățați să aveți grijă de voi cum aveți de ceilalți. Vă propun ca aceasta să fie prima zi în care treceți voi pe primul plan. Acordați-vă dragoste, respect și apreciere, iar viața voastră se va schimba, pentru că voi sunteți singurii care puteţi face asta”, a încheiat Andreea Raicu.