Main menu

header

600 18 1de Andreea Radu

Osteopatia este o metodă de tratament pentru îndreptarea oaselor întregului corp, pentru relaxarea muşchilor şi a ţesuturilor conjunctive, pentru îndepărtarea radicală a bolilor. Metoda are în centrul atenţiei coxalele. Se pare că majoritatea oamenilor se confruntă cu probleme, fie că resimt sau nu. Despre această tehnică, cum ne ajută, cine poate apela şi cui se adresează am discutat cu doctor Vasile Ardeleanu (foto) care practică această terapie în cabinetul său (www.armoniecunatura.ro).

„Dislocarea coxalelor este cauza principală a durerilor”

- Ce este osteopatia şi care sunt recomandările ei?

- Este o terapie manuală, de îndreptare a coxalelor, cunoscută şi sub denumirea de chiropractică. Aproape toţi oamenii au coxalele mai mult sau mai puţin dislocate. Din cauza dislocării acestora, coloana vertebrală curbată apasă pe nervi şi produce perturbări ale funcţiei muşchilor, articulaţiilor şi viscerelor. Dislocarea coxalelor este cauza principală a durerilor de şold şi umăr, a bolilor organelor interne. Din cauza poziţiei deficitare începând cu prima parte a copilăriei, din pricina mersului incorect, a căzăturilor în şezut, apoi din cauza poziţiilor adoptate în cursul activităţilor cum ar fi statul îndelung la birou, la calculator sau condusul constant, din pricina alergării, a unor accidente sau lovituri se produc modificări ale poziţiei fiziologice a coxalelor. Din această cauză se deformează coloana vertebrală şi se produc cifozele, scoliozele, iar acestea dau simptome pentru care nu se regăseşte o cauză aparentă: dureri de spate, dureri de mijloc, lombalgii, spondiloză cervicală, tensionarea structurilor musculare, nevralgii de nerv arnold. Prin manevrele de osteopatie se aranjează atât oasele în articulaţii, cât şi organele interne şi se obţine o mai bună funcţionare fiziologică a întregului organism, pe lângă îndepărtarea simptomelor neplăcute.

- După câte şedinţe apar rezultatele?

- Primele rezultate apar după una-două şedinţe, cum ar fi relaxarea musculară, dispariţia durerilor musculare. Pentru fortificarea stării de bine, pentru un efect de durată este nevoie de până la zece şedinţe.

„Prin alinierea coloanei se obţine starea de bine”

600 18 2- Se spune că atunci când coloana este dreaptă, toate organele funcţionează perfect... Cât de reală este această afirmaţie?

- Având în vedere că organismul uman este un tot unitar şi fiecare parte o influenţează pe cealaltă şi ţinând cont că prin canalul medular de la nivelul coloanei vertebrale şi prin spaţiile intervertebrale ies fibrele nervoase care inervează tot corpul (organele interne, structurile musculare netede şi striate etc.), prin alinierea anatomică a coloanei vertebrale se realizează starea de bine şi funcţionalitatea tuturor structurilor organismului.

- Ce manevre se execută în osteopatie?

- Preluând avantajele diferitelor tipuri de masaje, metoda reaşază oasele în articulaţii şi le fixează prin tragere, îndreptare şi apăsare verticală, sporind astfel mult efectul curativ.

- În paralel cu şedinţele de osteopatie, mai recomandaţi şi altceva pacienţilor dumneavoastră?

- Întotdeauna, stilul de viaţă are o influenţă majoră asupra stării noastre de sănătate. Orice ne afectează trebuie luat în considerare atunci când vrei să rezolvi o problemă. Deci, pe lângă osteopatie, se pot da recomandări referitoare la poziţie şi mişcare, alte tehnici de masaj, kinetoterapie, dietă, acupunctură.

„Terapia echivalează cu un exerciţiu”

600 18 3- Ce presupune o şedinţă de osteopatie? Pacientul are motive să se teamă?

- În primul rând, terapeutul va pune un diagnostic. Linia umerilor şi linia ce uneşte coxalele sunt orizontale la oamenii cu oasele şoldurilor normale, fie că se stă în picioare, fie că se stă culcat. Atunci când liniile umerilor şi ale coxalelor nu mai sunt orizontale, ci sunt ridicate spre dreapta, spre stânga sau una spre dreapta şi una spre stânga, atunci apar afecţiuni. Dislocarea coxalelor, fie de dreapta, fie de stânga, produce modificări pe faţă şi în celelalte părţi ale corpului şi în mişcările acestora. Diagnosticul se pune inspectând faţa, cât şi corpul în diferite poziţii: culcat ventral, culcat dorsal, culcat lateral, şezând pe scaun, poziţia stând în picioare, stând în genunchi, coborârea scărilor etc. Medicul experimentat vă poate privi câteva secunde cum mergeţi când intraţi în cabinet, cum staţi în picioare în faţa sa şi cum vă aşezaţi, ca să îşi facă deja o idee privind afecţiunea existentă. Apoi urmează tratamentul.

- Care ce presupune? Cum se începe terapia?

- Această terapie este un fel de metodă de exersare. Diferită de exerciţiile obişnuite de vindecare, ea este un exerciţiu pe care nu-l poţi face tu însuţi, ci necesită intervenţia altei persoane. Terapia echivalează cu un exerciţiu care consumă atâtea calorii câte sunt necesare pentru o alergare de 1.500 m. Efectiv, după ce fug 1.500 m, bolnavii dispneizează şi inima lor bate puternic; dar pacienţii care primesc terapia se simt bine, pentru că inima lor bate regulat, muşchii li se relaxează şi sângele circulă bine, iar unii dintre ei pot adormi uşor. Astfel, terapia duce la apariţia aceluiaşi efect al mişcării ca şi cum aţi fi fugit 1.500 m, fără a încărca inima şi fără a încorda muşchii, şi îndreaptă oasele dumneavoastră dislocate. Terapia de îndreptare a coxalelor constă într-o suită de mişcări. Se îndreaptă pe rând: articulaţiile umerilor şi ale vertebrelor toracice, coloana vertebrală, vertebrele toracice inferioare şi lombare, se masează muşchii sacro-spinali superiori, vertebrele dorsale, apoi urmează îndreptarea articulaţiei sacro-iliace drepte, a articulaţiei sacro-iliace stângi, a articulaţiei coxale stângi şi a articulaţiei coxale drepte. Efectuarea acestui tratament se poate face doar dacă pacientul este îmbrăcat sport, cu haine lejere, pentru a putea facilita mişcările. Nu uitaţi că este o tehnică de masaj, dar o tehnică avansată. Pacientul nu are de ce să se teamă, terapia în sine nu este dureroasă, dar pot apărea ulterior dureri musculare (ca după un efort fizic susţinut) determinate de oxigenarea ţesuturilor.

„Diagnosticul se pune inspectând faţa, cât şi corpul în diferite poziţii: culcat ventral, culcat dorsal, culcat lateral, şezând pe scaun, poziţia stând în picioare, stând în genunchi, coborârea scărilor“

„Nu se aplică în cazul unor fracturi“

- Există contraindicaţii?

- Acest tratament nu se poate aplica în cazul existenţei unor fracturi, al unor formări recente de calus (trei-patru săptămâni de la fractură), în cazul discurilor vertebrale sparte şi al herniei de disc operată, al unor operaţii recente, anumite afecţiuni ale sistemului osos ca osteoporoză, boala oaselor de sticlă.