Main menu

header

629 23 2de Luana Mare

Cu doar câteva mişcări gentile pe anumite locuri de pe corp, terapeuta Ioana Radu (medalion) spune că declanşează în organism ceea ce se numeşte „doctorul interior” al fiecăruia. Boli ca endometrioza, afecţiuni scheleto-musculare, hormonale, depresii, probleme ale coloanei, dureri de spate şi multe altele pot fi vindecate sau ameliorate prin ceea ce se mai numeşte Terapia Bowen. Absolventă a Academiei „Bowen”, din Australia, Ioana Radu afirmă că cei trei ani de pregătire au învăţat-o că organismul uman are resurse nebănuite de refacere şi că orice suferinţă poate fi eliminată sau ameliorată dacă se activează corect în corp funcţia de autovindecare.

„Corpul uman este inteligent până la ultima celulă”

629 23 1- Ce v-a determinat să deveniţi terapeut Bowen?

- De când am descoperit Tehnica Bowen nu încetez să fiu uimită de rezultatele fantastice pe care le are asupra celor care sunt deschişi şi apelează la ea. Corpul uman este inteligent până la ultima celulă, iar sediul acestei inteligenţe nu este doar în creier, ci în fiecare moleculă care ne alcătuieşte. Tehnica Bowen activează această inteligenţă. Mişcările terapeutului transmit mesaje prin intermediul neurotransmi- ţătorilor, declanşând mecanismele naturale de autovindecare. În prezent, sunt ghidată de o dorinţă profundă de a descoperi secretele vindecării, de a-i putea ajuta pe cei care îmi cer acest lucru. Oamenii devin mai încrezători şi, de fiecare dată, sunt uimiţi de efectele profunde şi rapide pe care tehnica le are asupra stării lor de sănătate. Se simt bine după o şedinţă de Terapie Bowen, se relaxează, corpul lor se simte bine şi, de fiecare dată, se întorc mai încrezători şi mai dornici de viaţă şi de sănătate. Faptul că poţi să alini suferinţele celor din jurul tău mi se pare un lucru extraordinar. Terapia Bowen acţionează holistic la nivelul corpului, minţii şi spiritului, iar oamenii simt acest lucru prin starea generală de bine.

- Cât durează să activaţi „doctorul interior” al unui pacient şi să declanşaţi procesul de autovindecare?

- O şedinţă Bowen începe cu o discuţie cu pacientul despre problemele sale de sănătate. Apoi, acesta va urca pe pat îmbrăcat, iar eu voi executa câteva mişcări pe anumite zone de pe corp. Sunt mişcări gentile, care nu produc durere, disconfort sau încordare, urmate de o pauză de câteva minute, în care pacientul trebuie să stea singur, întins pe pat. Urmăresc să transmit un impuls prin tendoane şi muşchi, iar acesta va ajunge la creier prin sistemul de fascii. Se produce un adevărat tsunami în corp şi are loc activarea sistemului nervos parasimpatic, cel care controlează autovindecarea. Corpul se va relaxa şi va şti să caute singur problema, dar şi să o rezolve.

„Pot apărea îmbunătăţiri de la prima şedinţă”

629 23 3- Cât durează până se văd efectele?

- Uneori se simt din prima şedinţă, iar tratamentul este activ şi în următoarele zile. De aceea nu se poate face o altă intervenţie mai devreme de şapte zile de la ultima. Corpul are nevoie de timp pentru a procesa mesajul trimis. De asemenea, fiecare organism răspunde altfel. Unele persoane văd îmbunătăţiri încă de la prima şedinţă, altele au nevoie de câteva pentru a remarca schimbările în bine. Am avut pacienţi care s-au ridicat de pe masă şi au constatat că nu mai au gâtul înţepenit sau că se pot mişca mult mai uşor. Alţii au nevoie de câteva zile pentru a observa îmbunătăţirile, alţii de câteva şedinţe, dar toţi spun acelaşi lucru: experimentează o stare de bine, atât fizic, cât şi psihic.

- Ce boli aţi vindecat cu Bowen?

- Eu am avut cazuri cu boli ca endometrioză, depresie, dureri de spate, colici la bebeluşi, probleme scheleto-musculare, accidentări sportive, sciatică, umăr înţepenit, probleme la genunchi, luxaţii ale gleznei, restricţie de mişcare a gâtului, dureri de spate, dar se pot ameliora şi chiar vindeca multe altele, cum ar fi boli profesionale, afecţiuni ale rinichilor, ficatului, vezicii biliare, stomacului, intestinelor, infertilitate, chisturi ovariene şi fibroame uterine, dezechilibre hormonale şi emoţionale, stres, oboseală cronică, dureri de cap, afecţiuni respiratorii, bronşite şi astm, boli ale sistemului imunitar, sechele după accidente vasculare, alergii, rinite şi multe altele.

„Pentru cancer, Parkinson sau diabet sunt necesare mai multe şedinţe”

629 23 4- Există contraindicaţii pentru Terapia Bowen sau efecte adverse?

- Nu există contraindicaţii şi nici efecte adverse. Am atât pacienţi de doar câteva luni, bebeluşi care suferă de colici sau care au diverse alte probleme, cât şi pacienţi vârstnici.

- Se pot vindeca şi boli grave, precum cancer, Alzheimer, Parkinson sau diabet?

- Fiecare corp răspunde diferit. Există în Tehnica Bowen protocoale pentru aceste boli grave. Se fac mai multe şedinţe, iar pauzele între acestea sunt mai mari, două sau chiar trei săptămâni, pentru că şi răspunsul organismului este diferit în aceste cazuri. Au existat vindecări în unele cazuri ale bolilor enumerate, dar în mod sigur se poate obţine o ameliorare.

- Pacienţii trebuie să renunţe la tratamentul medicamentos sau există alte restricţii, de exemplu, alimentare?

- Nu se pune problema renunţării la medicamente dacă au fost prescrise de medic. Este indicat să consume apă şi să facă mişcare, dar se recomandă evitarea altor terapii de contact, cum ar fi masajul, reflexoterapia, bioenergia, pentru că pot perturba mesajul transmis prin Tehnica Bowen.

„Se restabileşte echilibrul fizic, emoţional şi psihic”

- Se poate spune că există o punte de legătură între Bowen şi presopunctură sau masajul corporal?

- Terapia Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu este similară niciunei alte modalităţi de abordare fizică. Deplasările osoase se realiniază, deşi nu se execută nicio manipulare a articulaţiilor sau a oaselor. Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte - deși nu se masează mușchii. Echilibrul psihic se normalizează. Meridianele energetice se restabilesc.

„Este o formulă unică de reechilibrare neuromusculară. Lucrează în principal prin sistemul nervos atât asupra sistemului osos, cât şi la nivel muscular“

„Este descoperirea unui om genial, care a trăit în anii ’50“

- Tehnica Bowen este o formă de vindecare relativ nou apărută în peisajul terapiilor complementare. Când şi de cine a fost descoperită?

- Este descoperirea unui om special, Tom Bowen, australian, în anii ’50. A fost un geniu şi a avut o încredere totală, nesubestimând niciun moment natura corpului uman. Tâmplar de meserie şi pasionat de multiple sporturi pe care le practica, Tom Bowen a avut dintotdeauna o mare dorinţă de a-şi ajuta semenii. Soția sa suferea de astm și foarte adesea necesita spitalizare. El îi aplica periodic tratamente după metoda proprie, iar starea sa s-a îmbunătăţit constant, până când, în cele din urmă, n-a mai avut deloc nevoie de medicamente sau de internare. El obținea rezultate imediate când aplica, la clubul sportiv unde activa, câteva proceduri concepute de acesta. Vestea despre metoda sa s-a răspândit şi a fost nevoit să se ocupe exclusiv de tratarea bolnavilor care-i solicitau ajutorul.