Main menu

header

685 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Metoda Feldenkrais își propune să reducă durerea sau limitările de mișcare, să îmbunătățească funcția fizică și să contribuie la starea generală de bine, prin creșterea conștientizării de sine. Setul de mișcări ușoare pe care le presupune este tot mai popular printre suferinzii de dureri cronice de gât, de umeri sau de spate.

Îmbunătățește postura, echilibrul și coordonarea

Metoda Feldenkrais este un sistem educațional somatic dezvoltat de doctor Moshe Feldenkrais, fizician și inginer cu experiență în arte marțiale, precum și în domeniile biomecanicii, neurologiei, fiziologiei și psihologiei. Specialistul a combinat aceste cunoștințe cu observarea riguroasă a modului în care comportamentul uman și modelele de mișcare sunt legate de capacitatea oamenilor de a învăța și de a acționa, dezvoltând o metodă care este tot mai populară. Concret, prin metoda Feldenkrais se poate ajunge la reducerea durerii sau a limitărilor de mișcare. De asemenea, metoda este creditată cu capaci- tatea de a îmbunătăți permanent postura, echilibrul și coordonarea.

Seturi de mișcări fluide, blânde, repetitive

685 11 2Asemănătoare cu tehnica Alexander, metoda Feldenkrais a fost utilizată de-a lungul timpului de personalități ca fostul premier israelian David Ben Gurion sau actrițele Helen Hayes și Whoopi Goldberg. Per ansamblu, integrează mai profund conexiunile dintre minte și corp printr-un proces de conștientizare a felului în care organismul interacționează cu mediul înconjurător. Metoda învață cursanții să creeze repere ale felului în care se poartă și se simt în zilele mai puțin stresante și să aplice aceleași reguli în zilele mai încărcate de tensiune, când organismul este mai predispus la a experimenta durerea. De asemenea, exercițiile incluse în această metodă le demonstrează cursanților că durerile pe care le resimt au foarte mult de-a face cu postura greșită în care merg ori stau. Pentru a corecta aceste neajunsuri și a obține o semnificativă reducere a senzațiilor neplăcute, metoda Feldenkrais propune seturi de mișcări fluide, blânde, repetitive.

Eliberează mușchii de tensiune

685 11 3Metoda Feldenkrais abordează, de asemenea, senzația de oboseală care intervine după acțiuni din cele mai obișnuite dar pe timpul cărora sunt solicitați mușchi prea mici pentru sarcini prea mari. Terapeuții care se ocupă de participanții la sesiunile de exerciții îi învață pe cursanți cum să elibereze mușchii de tensiune și cum să redea echilibrul articulațiilor, astfel încât suprasarcina care a dus la suferința musculară să nu mai aibă efect. Mișcările folosite sunt ușoare și pasive, personalizate pentru nevoile fiecărei persoane, iar scopul final este acela de a crea la nivelul creierului noi căi de abordare a mișcării, care, devenind confortabilă, generează o stare de bine. Deși metoda a fost dezvoltată la mijlocul secolului al XX-lea, abia odată cu cercetările recente care atestă capacitatea creierului de a se reorganiza și de a forma noi abilități mișcările Feldenkrais au intrat într-o nouă eră.

Recomandată tuturor grupelor de vârstă

685 11 4Sesiunile de exerciții Feldenkrais sunt coordonate de peste 7.000 de terapeuți care activează în 18 țări, mulți dintre ei având studii medicale. Sunt recomandate tuturor grupelor de vârstă și indiferent dacă persoana este în stare fizică bună sau nu, dacă face exerciții, are un stil de viață sănătos sau este mai mult sau mai puțin puternică din perspectiva constituției. Și asta pentru că exercițiile nu sunt doar personalizate, ci și foarte blânde, lente și adaptabile oricărei persoane și oricărei suferințe. „La început observ cum își folosește pacientul scheletul - cum se așază, cum stă în picioare și care mișcări din timpul mersului îi pot provoca suferința. De exemplu, unii folosesc prea multă forță fizică pentru activitățile zilnice, alții scrâșnesc din dinți, își țin respirația sau urcă prea repede scările, cauzând tensiune la nivelul mușchilor și al oaselor. Apoi îi arăt persoanei exact ce anume din postura sa îi provoacă neplăcerea și limitările fizice”, explică Marek Wyszynski, director al Centrului Feldenkrais din New York. Odată conștientizate aceste erori, pacientul are posibilitatea de a se corecta singur, cu ajutorul unor exerciții speciale.

„Dacă știi ce faci, vei putea face orice dorești“ (Moshe Feldenkrais)

Exerciţii pentru spate

Potrivit metodei Feldenkrais, postura corectă îi permite scheletului să susțină corpul fără a consuma energie în plus. În schimb, poziția greșită face ca mușchii să preia din sarcina oaselor și să rămână tensionați, ca să împiedice prăbușirea corpului. De aici multe dintre senzațiile de durere. Iar una dintre cele mai răspândite este durerea de spate. Iată două exerciții Feldenkrais pe care le puteți folosi în acest caz.

  • Așezați pe spate, cu călcâiele pe podea, înclinați foarte ușor genunchii spre stânga, apoi spre dreapta. Repetați de multe ori, având grijă să evitați senzația de întindere. Faceți fiecare mișcare cât mai confortabilă posibil, armonizînd și respirația cu înclinarea genunchilor. Ulterior așezați picior peste picior, „legănând” ușor, tot din genunchi. Puteți face exercițiul timp de cinci minute, cu genunchii apropiați sau depărtați. Ideea este să fiți foarte atenți la felul în care spatele dumneavosatră se pliază pe podea odată cu fiecare mișcare.
  • În poziția culcat pe burtă, cu brațele îndoite, dar relaxate, legănați ușor, când într-o parte, când în cealaltă, picioarele, fără să mișcați restul corpului. Este bine să simțiți degetele de la picioare atingând podeaua și să conștientizați mișcarea ușoară a pelvisului în timp ce repetați acest exercițiu. Amplificați apoi mișcarea, la fel de blând, ducând și abdomenul în direcția mișcării picioarelor și ridicând cu blândețe genunchiul. Repetați de câteva ori, apoi odihniți. Puteți relua exercițiul, de data aceasta cu cealaltă parte a feței la podea, pentru a sesiza în ce fel reacționează spatele la aceste mișcări, care set a fost mai confortabil și unde există presiunea care deranjează.