Main menu

header

691 10 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Dacă mulți alți specialiști din România preferă să scrie cărți sau să țină cursuri, psihologul Adrian Gemănaru a devenit supereroul copiilor cu dizabilități. Chiar dacă a întâmpinat multe greutăți, acesta a reușit imposibilul, integrând un parc terapeutic cu activități pe o plajă publică. Așa a luat naștere la Mamaia, în zona Casino, lângă Pontonul vechi al stațiunii, singura plajă terapeutică din lume.

„Olfactoterapia este de mare ajutor copiilor cu tulburări neuropsihice”

- Domnule Adrian Gemănaru, când a înflorit această idee de a realiza un asemenea proiect? Mai există așa ceva în România sau în lume?

- În aprilie 2017, reprezentanții Apelor Române au făcut o plajă la Constanța, construită cu fonduri europene. La finalul, proiectului, au constatat că nu au inclus și o zonă pentru persoanele cu dizabilități și m-au contactat pe mine. Răspunsul meu a fost evident pozitiv, dar din diverse motive, nu s-a putut concretiza colaborarea. Un agent economic din Mamaia, văzând zbuciumul meu, mi-a pus la dispoziție o plajă accesibilizată, unde să aduc terapiile de la Centrul Psihologic Marea Neagră, pe care îl conduc. Acest loc este de fapt o plajă senzorială, în care am gândit o zonă pentru fiecare simț uman. În ceea ce privește banii de care am avut nevoie, o parte s-au adunat de la prieteni, o parte de la companii unde lucrează cunoștințe. Și tot pentru acest proiect, aproape 2.000 de voluntari au participat la ultramaratonul „Alerg 24 de ore Autism Marea Neagră”, iar o companie medicală a acordat un leu pentru fiecare kilometru făcut. În Europa există peste tot plaje cu rampă, chiar Papa Francisc subvenționează un astfel de loc la Roma, dar o plajă terapeutică nu se găseşte decât la noi.

- Care sunt facilitățile oferite de această plajă?

691 10 2- Plaja este realizată pe mai multe sectoare. La intrare este o grădină senzorială în care se află un labirint în care copiii intră și îl rezolvă. Aici se găsesc multe jocuri, diverse insule, plante cu inspirație marină. Am gândit și un drum care străbate grădina, unde se poate călca pe marmură, pe cărămidă, pe scoarță de copac, pe rumeguș, pe piatră de râu. E de fapt o terapie tactilă pentru copiii cu nevoi speciale, care, deși au tendinţa să meargă mai mult pe vârfuri, în mod inconștient, vor călca corect. Dacă în Franța terapia cu mirosuri este prezentă de ceva timp în spitale pentru tratarea persoanelor care au suferit traumatisme craniene sau accidente vasculare cerebrale, acum e prezentă și la Mamaia. Folosim 30 de esențe din cele mai diverse (portocale, cozonac, brânză, trandafir, ciocolată, zmeură, scorțișoară, banane, caise, căpșuni, unt, migdale, iasomie, briza mării etc.) pentru a stimula simțul olfactiv al celor cu probleme. Oricine miroase o sticluță, va dori ulterior să le încerce și pe celelalte. Am rămas surprins că micuți de 2, 3 ani recunosc mirosurile. Există numeroase mărturii ale unor persoane care au suferit de tulburări de limbaj sau de memorie, care au spus că terapia cu mirosuri (olfactoterapia) i-a ajutat foarte mult. De asemenea, avem terapia prin dans, copiii participând în mod direct. Este o îmbinare colorată, pentru că există dansuri din mai multe zone. Un ritm nu se păstrează mai mult de câteva minute, pentru că nu vrem să obosească, iar terapia durează în jur de 40 de minute.

„Fotoliul plutitor ajută la gestionarea relației cu apa mării”

691 10 3- Știu că anul trecut, v-ați propus să realizați pe această plajă și terapia prin muzică. Vi s-a împlinit visul?

- Cu siguranță, iar rezultatele celor implicați în terapia cu muzică sunt semnificative, la majoritatea crescând capacitatea de atenție, fiind reduse momentele cu stări de agitație. Atelierul de terapie prin muzică se desfășoară într-un cort spiritual, unde pot fi auzite tobele africane și este condus de o persoană nevăzătoare, care a deprins această pasiune în urmă cu zece ani. Am ales tobele africane pentru că sunt ușor de folosit, iar copiii pot învăța în maximum o oră, apoi ritmul este asigurat de grup. Copiii sunt ajutați mult să socializeze în acest fel și li se reduce deficitul de atenție. Avem și o zonă cu multe eșarfe colorate din mai multe materiale, care stimulează vizual și prin atingere. În acest fel, copiii învață să accepte toate texturile. Ne bucurăm și de o zonă de pictură pe sticlă. Sunt două panouri imense de sticlă, pe fiecare dintre acestea putând picta opt copii odată. Micuții se pot juca fie cu pensula, fie direct cu degetele și pot simți culoarea. Copiii care sunt în școli speciale acceptă mult mai repede să picteze cifre sau litere, decât să scrie pe hârtie. Nu în ultimul rând, atelierul de olărit este extrem de util copiilor că le stabilizează articulațiile și oferă mobilitate degetelor. Se lucrează cu argilă și nu facem doar farfurioare, ci toate formele, de la animale, jucării, până la mașinuțe. De mare ajutor este și un instrument din bambus, de stimulare auditivă. Prin lovirea bețelor, se capătă sunete diferite, fiecare copil putând să-și creeze propriile melodii, mai ales că este ajutat și de bătaia vântului.

- Cum intră cei mici în apă? Există scaune speciale în așa fel încât scaunul cu rotile să nu se mai afunde în nisip?

- Da. E vorba despre trei scaune folositoare atât pentru nisip, cât și pentru apă. De pe faleză se intră pe rampa de acces, se lasă scaunul rulant pe un podeț și se urcă apoi în fotoliul plutitor. Aceste fotolii nu sunt folositoare doar celor cu probleme locomotorii, ci și celor care au o reținere la contactul cu apa, cu ajutorul lui putând gestiona relația cu marea. Un punct de atracție important al plajei este reprezentat de pontonul plutitor instalat la malul mării, element ce atrage ca un magnet toți copiii aflați pe plajă, un un loc de joacă perfect în apa mării pentru copii. Întreaga plajă este deschisă, nu există garduri, iar 70% dintre copiii care vin sunt normali. Cu alte cuvinte, nu există discriminare, nu sunt priviri urâte, dimpotrivă.

„Turiștii aflați pe această plajă se pot relaxa într-o zonă specială destinată cearşafurilor, având în vedere caracterul terapeutic al acestei zone”

„Accesul şi toate serviciile sunt gratuite“

- Cine se ocupă de copii? Există voluntari?

- Deocamdată, lucrăm doar cu angajați pentru a menține calitatea serviciilor. Dar printre specialiștii de la ateliere, există și voluntari. Oricine vrea să aducă ceva, în plus, este binevenit. În fiecare sâmbătă avem câte o petrecere (zi de naștere etc.) care se desfășoară timp de trei ore. Punem la dispoziție cortul spiritual, avem perne uriașe pe care toată lumea poate să stea și să se bucure de spectacolul oferit de un magician. Pe plaja terapeutică de la Mamaia, accesul și toate serviciile sunt gratuite. Plaja va fi deschisă probabil până la începutul, jumătatea lunii septembrie, depinde când se încheie sezonul estival. Sper ca plaja terapeutică să existe și în următorii ani și îmi doresc să se realizeze și un alt proiect al meu pentru care mă lupt de șapte ani. Este vorba despre cea mai frumoasă terapie, cea cu delfini, fiind certificat internațional pe acest gen de terapie.