Main menu

header

731 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Magnetoterapia și ventuzoterapia și-au dovedit de mii de ani eficiența, iar în epoca modernă, tehnica le-a permis să acționeze împreună, în produse deosebit de eficiente și simplu de utilizat: ventuzele magnetice. Cum ac- ționează asupra organismului uman și ce afecțiuni pot combate, aflați din interviul cu terapeutul Lucica Stroe (medalion).

„Îmbină principiile clasice ale terapiei cu ventuze cu acțiunea deosebit de puternică a magnetului”

731 10 2- Pentru început, aș vrea să ne explicați ce implică ventuzoterapia și de când este aceasta folosită ca tratament?

- Terapia cu ventuze are o poveste minunată, primele fiind realizate din coarne de animale, retezate și netezite cu pietre, absorbția aerului din acestea făcându-se cu gura. În trecut, terapia cu ventuze era folosită pentru a trata diferite infecții, în special furuncule. Apoi ventuzele au evoluat, fiind realizate din lut ceramic, iar următoarea generație din sticlă, bambus și, mai nou, se confecționează din plastic de diverse mărimi, iar ultima, ca și evoluție, sunt cele magnetice Haci.

- Ce sunt acestea și care sunt principiile pe care se bazează terapia cu ventuze magnetice?

- Ventuza magnetică Haci este un dispozitiv de tratament al cărui principiu se bazează atât pe ventuzele clasice, cât și pe acțiunea deosebit de puternică a magnetului din centrul acesteia. Ventuzele se aplică pe locurile dureroase, respectiv zona lombară, zona cervicală, umăr, genunchi, şi distribuie energia în musculatură, înlăturând blocajele energetice.

„Ajută la îmbunătățirea circulației sangvine”

- Este greu de lucrat cu acest tip de ventuze?

- Nu, atât timp cât știi unde să le aplici. Înainte de a fi puse, terapeutul trebuie să facă un masaj care să îmbunătățească puțin circulația și să relaxeze țesutul, pentru ca atunci când se pune ventuza, să nu se producă niciun fel de suferință, iar înțepătura să fie cât mai puțin simțită. Din punct de vedere alimentar, pacientul poate consuma o cafea dacă dorește, poate mânca obișnuit, însă nu trebuie să bea alcool. În ceea ce privește hidratarea, aceasta nu ține doar de aplicarea ventuzelor. Hidratarea este ca respirația. Respirăm pentru că trebuie, așa că vom consuma apă din același motiv. Să nu uităm că, în ziua de azi, molecula de apă este macrostructurată. Ce înseamnă asta? Că bem apă, însă nu ne hidratăm, pentru că aceasta a ajuns să conțină foarte multe elemente nocive, care distrug senzația de sete. Drept urmare, ar fi indicat să consumăm apă filtrată. O persoană trebuie să consume 30 ml/kg corp.

- În ultima perioadă, specialiștii spun că, mai presus de orice, avem nevoie de detoxifierea organismului. Este de ajutor terapia cu ventuze magnetice în acest caz?

- Detoxifierea nu se produce prin fenomene mecanice, ci important este să bem cât mai multă apă, iar dacă avem toxine putem consuma, de exemplu, o săptămână, o salată de varză murată pe zi. Sigur că circulația încetinită poate duce la acumularea toxinelor în interiorul țesuturilor organismului, cum ar fi în cazul statului la birou în mod prelungit, iar ventuzoterapia cu ventuze mari ajută la îmbu- nătățirea circulației sangvine. Ventuzele magnetice sunt foarte bune în articulații, întrucât pot fărâma depunerile de săruri, care știm cu toții că se cristalizează și distrug cartilagiile. De asemenea, ventuzele magnetice sunt folosite cu mare succes în diabet și în litiază renală, hipertensiune, astm bronșic, spondiloză cervicală, gât blocat. Și tot ventuzele magnetice sunt de mare ajutor în ciocuri.

„Îmbunătățeşte auzul în cazul Tinitus”

731 10 3- Sunt de ajutor ventuzele magnetice și în pareză?

- Sunt foarte bune în pareza facială, în nevralgia de trigemen și chiar în Parkinson și în Alzheimer, unde fac o întărire nervoasă și ameliorează foarte bine boala. Și tot acestea au un rol foarte important în îmbunătățirea auzului în cazul Tinitus.

- Masajul cu ventuze magnetice poate rezolva și una dintre marile probleme ale doamnelor, celulita?

- Chiar dacă nu este luată atât de mult în seamă, celulita este o afecțiune gravă. Ați văzut vreodată femei cărora li se dezlipește efectiv stratul adipos de musculatură și atârnă ca un ciorap? Aceasta este celulita adevărată. Ce au majoritatea doamnelor este un strat adipos în exces, care apare tot ca urmare a faptului că nu se hidratează corect. Iar primele care se deshidratează în corp sunt oasele. Pentru a fi de ajutor în acest caz, se folosesc niște ventuze din silicon care produc un vacuum.

„Ușurează durerea în sindromul de tunel carpian”

731 10 4- Reuşește această formă de terapie să fie de ajutor și în tratarea sindromului de tunel carpian?

- Sindromul de tunel carpian este o afecțiune dureroasă, progresivă, care poate interfera cu puterea și senzația mâinii și chiar duce la o scădere a funcției mâinii. Această patologie afectează un nerv-cheie, respectiv nervul median, în funcţiile senzitive şi locomotorii, având ca rezultat simptome care pot varia de la ușoară amorțire simțită ocazional sub formă de parestezii până la pierderea totală a funcției mâinii. Vestea bună este că ați putea găsi ajutor prin ventuzoterapie cu cele magnetice, în sensul că tehnica este eficientă pentru asigurarea unei ameliorări temporare a durerii din sindromul de tunel carpian. De altfel, cercetătorii spun că o singură sesiune ar putea să ușureze durerea timp de o săptămână.

- De câte ședințe este nevoie pentru ameliorarea/vindecarea unei afecțiuni? Există și reacții adverse la ventuzele magnetice?

- Se fac 12 ședințe, câte una la trei zile. Aceasta este cura principală, apoi se rămâne pe un tratament de întreținere. Reacții adverse nu există, doar că atunci când pacientul are blocaje energetice, acestea nu înnegresc locul, ci doar se înroșește puțin țesutul, pentru că se activează circulația sangvină. Ventuzele înnegresc zona în răceli, inflamații, blocaje limfatice, artroză, coxartroză. Am avut o pacientă căreia i-am scos apa de la genunchi cu ajutorul ventuzelor clasice. Mi-amintesc că rămăsese în jur de o linguriță cu apă în fiecare ventuză…

Ventuzele magnetice sunt indicate și în miocardită, gastrită, ulcer duodenal, constipație, insomnie, periartrită

„Tratamentul cu cele normale acţionează mult mai repede pe copii“

- Care a fost cea mai gravă boală pe care ați reușit să o tratați cu ventuzele magnetice?

- Astmul bronșic, la un copil. Mama acestuia a avut niște probleme la coloană, am ajutat-o să se simtă bine și, ulterior, i-am pus ventuze clasice și celui mic. După a șaptea ședință, a vomitat puțin, pentru că s-a format un mic lichid în zona pleurală, și din acel moment tusea s-a ameliorat. Și i-am mai pus ventuze clasice unei fetițe care avea doar câteva luni, pentru a scăpa de febră. Pe copii, terapia cu ventuze acționează mult mai repede. În general, de această formă de terapie poate beneficia orice persoană. Mi-amintesc că am fost contactată chiar de o bunicuță cu gonartroză căreia i-am pus ventuze clasice şi ulterior mi-a mulțumit că poate să meargă singură la piață. Bine ar fi dacă omul ar începe să se cunoască. Prima dată o boală se manifestă în plan energetic, apoi în plan mental, când conștientizăm că ceva e în neregulă, apoi în plan fizic, când încep durerile.