Main menu

header

739 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Într-un fel sau altul, sistemul de familie își cere tributul de la cei care au fost „acceptați” în familie în generațiile următoare. Ce faceți când vă bântuie trecutul? Apelați la terapia constelațiilor familiale, o excepțională metodă de vindecare holistică. Ce este această metodă, aflați din interviul cu Emilia Drăgulin (foto), psihoterapeut, cu competență în constelație familială.

„Cei care vin la terapie poartă de generații traume din neam”

- Creată de psihoterapeutul și psihanalistul Bert Hellinger, terapia de constelație familială a început să fie tot mai căutată și în România. Care este motivul?

- Bert Hellinger este un fost preot misionar în comunitățile tribului Zulu în Africa de Sud, care a descoperit că metoda constelațiilor aduce vindecare sufletului familial, când sunt respectate cele 3 legi ale iubirii, respectiv Legea apartenenței (orice om conceput și născut are dreptul natural să aparțină familiei), Legea ordinii (fiecare om are dreptul la locul lui în familie, respectându-se rangul conceperii și nașterii) și Legea echilibrului dintre a da și a primi (fiecare membru are dreptul de a primi și de a da în mod egal atenție, iubire, valoare etc.). Orice sistem pentru a supraviețui are tendința la echilibru. Așa este și cu sistemul familial, în care legea organizatoare este iubirea. În cadrul acestuia, nimic nu se pierde, totul se manifestă pentru a putea fi văzut și acceptat așa cum este. Astfel, diversele traume din familie, situațiile sau poveștile ce au produs rupturi dureroase la nivel de suflet sunt purtate de-a lungul generațiilor și manifestate subconștient de diverși membri ai familiei, până în momentul în care se găsește o soluție care, respectând legile iubirii, restabilește echilibrul. În acest fel, conștientizarea adusă de lucrul individual cu această metodă terapeutică este eliberatoare și vindecătoare.

- Cum se derulează o terapie de constelaţie familială?

- Constelațiile familiale sunt făcute în grupuri, sub ghidarea unui facilitator. După un scurt interviu cu clientul, facilitatorul hotărăște care dintre membrii familiei sunt necesari pentru a desfășura constelația. Pacientul alege reprezentanți pentru acei membri ai familiei dintre ceilalți participanți la seminar. El invită oamenii să-i reprezinte, de exemplu, pe tata, pe mama, sora și cei doi frați ai săi. Alege și un reprezentant pentru sine însuși. Cei invitați să reprezinte membrii familiei pacientului pot refuza să fie reprezentanți, dar, de obicei, vor să fie de ajutor. După aceea, clientul așază constelația. Fără să vorbească, așază diverșii reprezentanți, unul câte unul, prin cameră. Când aceștia au fost așezați, ei experimentează senzații precise și distincte.

„Reușim la nivel emoțional să spargem bariere și blocaje”

- Cum reușiți să evaluați succesul unei ședințe?

- Întotdeauna se manifestă o mișcare la nivelul sufletului persoanei respective. Aceasta apare prin conștientizare, prin perspectiva diferită a interpretării unor situații, pentru că se trece de la nivelul mental la nivelul emoțional. În timp ce mintea credea că știe, dând naștere la interpretări care nu fac altceva decât să ne mențină în tipare repetitive în viața noastră, sufletul vine cu altă perspectivă unde, prin acceptare și smerenie în fața a ceva mai totcuprinzător, reușim la nivel emoțional să spargem bariere și blocaje și să aducem în viețile noastre bucurie și echilibru. De fiecare dată când se lucrează o constelație, ceva se transformă în interiorul persoanei respective, se deschide puțin o fereastră ce va permite la un moment dat să pătrundă lumina în viața acelei persoane, adică să apară o transformare majoră. Acesta este miracolul. Miracolul nu este ceva exterior nouă, ci acel moment care vine din interiorul nostru, prin credința fermă că aparținem și suntem ghidați de ceva mai mare, de o minte atotcuprinzătoare, plină de iubire și compasiune.

- Care sunt beneficiile participării la grup?

- Grupul oferă susținere. Dacă la început persoane care nu au mai participat sunt reticente, au o oarecare teamă de a vorbi în fața celorlalți, pe parcurs realizează că problematicile lor nu sunt singulare, regăsesc părți din ei în ceilalți, simt la nivel profund empatia și compasiunea și se deschid grupului. De altfel, în orice variantă participă, fie că își lucrează propria constelație, fie că sunt aleși ca și reprezentanți sau doar ca parte din grup, o conștientizare apare, pentru că nimic nu este întâmplător. Când ești ales ca și reprezentant, manifești ceva din acel personaj. Este o rezonanță, acest fenomen fiind explicat științific prin neuronii oglindă.

„La fiecare participare, apare o însănătoşire”

739 10 2- Care sunt persoanele care participă la astfel de terapie?

- Persoana care își lucrează o constelație familială poate avea o temă legată de divorț, de despărțire, de abuz emoțional, de violență, de secrete sau de jurăminte de familie, de neîmplinire conjugală, de imposibilitatea de a concepe un copil, de moartea timpurie a părinților sau bunicilor, de pierderea subită a partenerului de viață, de membri abuzați, excluși sau dezmoșteniți din familie, de prejudicii aduse prin șantaj sau comportament imoral, de copii care au murit la naștere, avortați sau dați spre adopție, de alcoolism, de relații distante sau întrerupte cu copiii, de faliment, de tentativă de suicid, de stres posttraumatic după doliu, boală, crimă, război, de experiențe dramatice trăite în străinătate, de închisoare sau într-o instituție de boli mintale.

- Este nevoie de un anumit număr de ședințe pentru ca vindecarea să fie deplină?

- La fiecare participare apare o vindecare. Procesul de autocunoaștere este o temă continuă de viață a fiecăruia dintre noi. Depinde de fiecare om cum simte să mai facă un pas către sinele lui. Din experiența personală, pot spune că această metodă de analiză interioară, alături de altele, m-a ajutat foarte mult să ajung ceea ce sunt acum, să-mi deblochez inima și să am față de semenii mei compasiune și iubire necondiționată.

Terapia se adresează persoanelor dornice să își asume responsabilitatea propriei vieți și care sunt capabile să înfrunte realitatea

„Am lucrat şi cu pacienţi diagnosticaţi cu cancer“

- Care au fost cazurile cele mai grave care și-au găsit rezolvarea folosind constelația familială?

- Am lucrat și cu pacienți diagnosticați cu cancer, a căror intenție în constelație a fost de vindecare pe toate planurile (fizic, mental, emoțional, spiritual), iar rezultatele au fost peste așteptările mele. Un caz pe care vreau să-l amintesc este al unui tânăr care manifesta în viața lui foarte multă furie, agresivitate, lipsa dorinței de a mai trăi și la care, în momentul în care și-a lucrat constelația, s-a văzut o identificare cu străbunicul de pe linia tatălui, care a murit în Siberia, în timpul Primului Război Mondial, se pare că înghețat. După realizarea procesului de doliu cu familia străbunicului și eliberarea la nivel de suflet a strănepotului, tânărul și-a recăpătat bucuria și dorința de a trăi.