Main menu

header

751 10 1de Elena Marinescu şi Adrian Barna

La 22 de ani, pe când era o tânără absolventă de medicină, doctor Vanessa Youness (foto) a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. După ce a încercat să găsească soluții și în alte țări la neurologi renumiți, a ales calea tratamentelor naturiste. Rezultatul? Acum, după 11 ani, cu ajutorul apifitoterapiei, dar și datorită unei discipline de fier și unui stil de viață extrem de ordonat, boala a fost ținută pe loc. Am discutat cu doctor Vanessa Youness, care între timp a scris o carte despre beneficiile apifitoterapiei în tratamentul sclerozei multiple și a înființat o fundație care se bazează pe cercetarea medicală în terapiile alternative.

„Sistemul imunitar atacă mielina”

- Cum a debutat boala?

751 10 2- Acum 11 ani, într-o noapte, m-am trezit că am căzut din pat și nu m-am mai putut mișca până dimineață. Primul gând al medicului din mine a fost să merg cât mai repede să fac un RMN ca nu cumva să fie vorba despre vreun cheag de sânge. Când, la imagistică fiind, mi s-a cerut acordul pentru substanța de contrast, m-am gândit că sigur au găsit o formațiune tumorală. Însă rezultatul a fost ceva la care nu mă așteptam: scleroză multiplă. Un celebru medic neurolog mi-a spus că trebuie să încep imediat protocolul de tratament medicamentos, altfel, în şase luni, voi fi la ușa lui într-un cărucior cu rotile. În această afecțiune, sistemul imunitar atacă mielina (n.r. - teaca ce învelește fibra nervoasă), cauzând astfel probleme de „comunicare” între creier și celelalte zone ale corpului.

- Ce ați simțit atunci? Erați absolventă de medicină și v-ați trezit cu un așa diagnostic…

- Nu voiam să cred că am această boală. I-am spus și medicului neurolog că refuz diagnosticul și mi-a spus că sunt inconștientă. Aveam 22 de ani și recunosc că îmi era teamă! Am mers la mai mulți medici în străinătate, sperând că este un diagnostic greșit, că sigur i-a indus ceva în eroare pe neurologii din România. Din nefericire, și medicii din Europa au confirmat diagnosticul de scleroză multiplă. În acel moment, când m-am întors în țară, mi-am dat seama că trebuie să accept diagnosticul. Știam că scleroza multiplă este probabil cea mai frecventă afecțiune neurologică invalidantă a adultului tânăr, între 20 şi 40 de ani. Așa că am început să caut soluții, apropiindu-mă de medicina alternativă. Norocul meu a fost cu o prietenă din Cluj, o yoghină și vegetariană convinsă care, cunoscându-l pe profesorul Ștefan Stângaciu (n.r. - președintele Societății Române de Apiterapie), mi-a recomandat să merg la dânsul, spunând că sigur dânsul mă va ajuta.

„Am fost nevoită să renunț la zahăr, carne, prăjeli şi alimente fără nutrienţi”

- Așa ați ajuns să apelaţi la apifitoterapie?

- Da, datorită profesorului Ștefan Stângaciu. Din momentul în care l-am cunoscut am simțit o încredere incredibilă, o conexiune interumană profundă și am știut, cumva, că dânsul mă va ajuta în drumul ce îmi fusese hărăzit de Univers. Din acel moment am urmat cu precizie matematică protocolul terapeutic.

- În ce constă acest protocol?

- Este practic un stil de viață pe care l-am respectat cu strictețe și pe care și acum îl mențin, pentru prevenție. E bine de știut că pentru pacienţii cu scleroză multiplă este foarte important să nu existe şocuri de niciun fel (nici emoționale, nici alimentare, nici legate de activitatea fizică) și să se respecte un program riguros. De exemplu, mie mi-a recomandat ca în fiecare seară să dorm la ora 22:00 şi să mă trezesc la 6:00 şi aşa am făcut. Mersul la culcare și trezitul la ore fixe impun o anumită disciplină creierului, care, astfel, devine mai odihnit. Din punctul de vedere al alimentaţiei mi-a interzis total alcoolul și ţigările. Am aplicat acest stil de viaţă, alături de tehnicile de respiraţie şi de relaxare, plus câteva activităţi sportive speciale şi tratamentul efectiv cu produsele apicole - o reţetă a domnului doctor cu polen, păstură, propolis, lăptişor de matcă şi miere, însoţite de injecţiile cu venin de albine.

„Am folosit diverse infuzii şi tincturi pentru calmul psihic”

751 10 3- Concret, care au fost paşii urmaţi spre vindecare?

- Practic, pentru stratul mental mi-au fost recomandate și de mare folos următoarele tehnici de relaxare: înotul, yoga, Tai-Chi, pilates, respirația Wim Hof, artele marțiale, meditația. Pentru stratul emoțional și eteric, care joacă un rol atât de important, mi-au fost recomandate câteva infuzii și tincturi din frunze și flori precum: sunătoare, valeriană, rozmarin, lavandă, care calmează sistemul nervos. Pentru stratul fizic mi-a fost indicată o cură pe termen nelimitat a unei rețete din ingrediente apicole, dar și înțepăturile cu venin de albine, care și acestea joacă un rol decisiv când sunt administrate cu regularitate. Lăptișorul de matcă folosit în cantitate suficient de mare permite o mai bună producere și diferențiere a celulelor sușă neuronale. Se consumă o doză zilnică de 2 g/zi, apoi se creşte progresiv. Ideal se poate ajunge până la 16 g/zi. Această absorbție se face pe cale sublinguală. Se bea înainte și după administrare un pic de apă îndulcită cu miere.

- Scleroza este o boală grea. V-a fost teamă de un eşec terapeutic?

- Nu a fost ușor, însă viața e atât de frumoasă, încât merită orice sacrificiu. Apoi, acest protocol s-a transformat într-un stil de viață. Am început să trăiesc mai conștient, să mă hrănesc conștient, să fiu mai atentă la mine și la corpul meu. În toţi anii care au urmat întâlnirii cu profesorul Stângaciu, am parcurs cu disciplină protocolul de tratament apifitoterapeutic prescris de dânsul și am convenit amândoi să fac un control RMN la fiecare început de an, să pot avea o evidenţă comparativă anuală asupra evoluţiei bolii. Spre bucuria noastră, leziunile avute (patru leziuni care mi-au fost descoperite la diagnosticare) s-au cristalizat, ajungând tot mai inactive de la an la an fără să provoace vreun simptom. Cu acest protocol riguros a început drumul meu către medicina alternativă, către soluții naturale și nonagresive pentru a ține pe loc o boală pe care cărțile de medicină o consideră incurabilă.

„Am făcut control RMN la fiecare î̂nceput de an, să pot avea o evidenţă comparativă̆ anuală asupra evoluţiei bolii. Spre bucuria mea, leziunile avute s-au cristalizat, ajungâ̂nd tot mai inactive de la an la an, fără să provoace vreun simptom“

„Am urmat un regim disciplinat de viaţă cu multă meditaţie, sport, ore regulate de somn şi iubire“

- Cum v-a transformat această experiență?

- Am considerat-o marea șansă a vieții mele. Am descoperit, astfel, cât de frumoasă este viața, că este mai important să cauți, să crezi, să nu disperi și să găsești soluția potrivită pentru tine. În cazul meu a fost apifitoterapia, dar și un regim disciplinat de viață cu multă meditație, sport, ore regulate de somn și da, multă iubire de oameni. Iubire pe care am urmat-o și atunci când am înființat clinica, dar și fundația și fondul de investiții cu același nume. Din dragoste pentru oameni și din dorința de a încerca să dau și altora din șansa mea.