Main menu

header

766 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

De ce citesc oamenii? Motivele sunt diferite. Unii o fac din plăcere, alții pentru a acumula cât mai multe cunoștințe. Iar un vechi proverb chiar spune „Unii citesc şi adorm, alţii citesc şi… se trezesc”. Ce înseamnă asta? Că cititul este tuturor de mare folos, pentru că vă face să luați decizii mai bune, să vă înțelegeți mai bine și să fiți întotdeauna stabili emoțional. Și beneficiile lecturii nu se opresc aici.

Ajută copiii să-și dezvolte imaginația

Vă amintiți cât de fascinați erați în copilărie atunci când stăteați la gura sobei citind o carte cu povești? Specialiștii spun că cititul îi face pe copii, și nu numai, să evadeze în orice lume își doresc, să călătorească cu mintea peste tot și, astfel, să-și dezvolte imaginația. Acea imaginație despre care Einstein a spus atât de frumos că „este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia face ocolul lumii”. De asemenea, oamenii de știință susțin că cititul vă ajută să vedeți cum gândesc ceilalți oameni. Înțelegând că fiecare este diferit, veți învăța să fiți mai toleranți, să aveți dreptul la o opinie personală și vă veți transforma personalitatea.

Îmbogăţeşte vocabularul

766 8 2Cititul vă ajută, totodată, să înțelegeți anumite stări, emoții, dar și comportamente atât ale propriei persoane, cât și ale celor din jur. Citind despre emoțiile personajelor, despre situațiile cu care se confruntă ele, copiii pot descoperi soluții noi la problemele cu care se confruntă chiar ei în viața de zi cu zi. Cărțile îi vor ajuta într-un final să ia decizii, să acționeze, să facă alegeri și să și le asume. Îmbogățindu-și vocabularul, copiii vor putea să-și exprime mai bine gândurile, ideile, vor căpăta încredere în ei și vor socializa mult mai bine. Vor găsi oameni cu aceleași pasiuni împreună cu care vor împărtăși idei și sigur vor crea proiecte.

Îmbunătățește funcționalitatea creierului

Cunoscut ca și boala secolului al XXI-lea, stresul este sindromul de adaptare pe care orice individ îl realizează în urma agresiunilor mediului. Puțini sunt însă cei care știu că stresul poate fi alungat cu ajutorul lecturării unei cărți. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, cititul poate reduce cu până la 68% nivelul stresului, fiind chiar mai eficient decât ascultatul muzicii preferate sau plimbările în parc. Coautorul studiului, neuropsihiatrul David Lewis, susține că doar şase minute petrecute citind fie un ziar, fie o carte pot contribui la reducerea tensiunii musculare şi la îmbunătăţirea ritmului cardiac.

Încetinește evoluția demenței

Pe măsură ce îmbătrâniți, creierul dumneavoastră, spun specialiștii, începe să „se scufunde”, iar memoria şi viteza de reacţie încep să aibă de suferit. Astfel, amintirea unui nume sau a unei situaţii devine un lucru uneori dificil de îndeplinit. Însă, potrivit mai multor cercetări, cititul poate încetini sau chiar preveni declinul cognitiv, având inclusiv capacitatea de a opri din evoluţie boli severe precum maladia Alzheimer. De altfel, un studiu din 2013, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, a scos la iveală că cititul şi alte activităţi care stimulează funcţiile mintale, respectiv şahul, dezlegarea de cuvinte încrucişate sau integrame pot încetini evoluţia demenţei.

Contribuie la creșterea IQ-ului

Dacă aveți probleme cu somnul, să nu credeți că acela care vă va ajuta este cumva smartphone-ul, ci să citiți câteva pagini din cartea care vă place cel mai mult. Conform celor mai recente studii, lumina emisă de ecranele telefoanelor poate duce la un somn mai agitat, din cauza producţiei insuficiente de melatonină, hormonul care îi semnalează creierului că este vremea să vă odihniți. În schimb, un ritual relaxant precum cititul unei cărţi înainte de a merge la culcare vă ajută să dormiți mai bine şi mai mult. Pe de altă parte, studiile au arătat că cititul nu numai că ajută la îmbunătăţirea vocabularului, dar contribuie şi la creşterea IQ-ului şi a gradului de inteligenţă.

Măreşte capacitatea de focalizare

O altă calitate a lecturării unei cărți este, spun specialiștii, creșterea capacității de focalizare și de a direcționa atenția. Iar acest lucru este poate cea mai importantă abilitate pe care un om o poate avea în această viață, întrucât îl ajută să devină mai bun în orice domeniu şi să rezolve mult mai uşor sarcinile pe care le are. Lucru care, din păcate, spun studiile, a scăzut dramatic în ultimii ani. Cercetările au arătat că această capacitate de focalizare asupra unui subiect unic a scăzut în ultimii ani la zece secunde, cu tendinţa de a se duce către opt sau chiar șase secunde. Ori aceasta aduce persoanei respective un adevărat handicap intelectual şi, uneori, chiar funcţional. Iar cele mai vinovate de această situație sunt internetul, Facebook-ul și alte tehnologii de ultimă generație. Dacă în fața unui televizor aveți o atitudine pasivă, nu același lucru se întâmplă când citiți o carte. În acest caz, urmăriți filmul acțiunii, încercați să înțelegeți cât mai bine termenii din acel text ca în final să discerneți între ce este corect și ce nu din acel text. Toate aceste lucruri nu fac decât să ajute la dezvoltarea gândirii analitice, să mărească capacitatea de a discrimina, de a face legături și de a înțelege fenomene cât mai complexe.

Există și cărți care vă învață cum să faceți lucruri utile și în rândurile lor veți găsi multe idei prin care puteți economisi bani sau pur şi simplu vă distrați, meşterind ceva util

Efect asupra inteligenţei spaţiale

Nu în ultimul rând, oamenii de știință au arătat că cititul unei cărți poate influența și cea de-a treia formă de inteligență: inteligenţa spațială, știință care are legătură directă cu modul în care interacționează distanțele și direcțiile, în special cu privire la locul unei persoane în spațiu. Iar acest tip de inteligență este de mare folos celor care se ocupă cu cititul hărților, construcții, planificări și chiar unele sporturi. Potrivit Campaniei Naționale de Citit din SUA, lecturarea unei cărți dezvoltă conștientizarea spațială, pentru că învățați să percepeți locul în care vă aflați în poveste și în liniile temporale. În plus, cititul unei cărți, dacă are conotații benefice, vă face să fiți mult mai buni, mai umani, mai sociabili și mai empatici.