Main menu

header

777 10 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

V-ați săturat să luați pastile cu pumnul? Unul dintre cele mai moderne procedee de fizioterapie cu rezultate imediate în procesul de recuperare medicală este Transferul Energetic Capacitiv și Rezistiv sau, mai pe scurt, terapia Tecar. Metoda este noninvazivă şi nedureroasă și îi conferă pacientului, aflat în suferință, o senzaţie plăcută şi relaxantă, ca la o ședință de masaj. Tecar solicită puternic mecanismele celulare şi măreşte activarea proceselor naturale de autoreparare şi antiinflamatorii, ajungând în straturile profunde. De ani buni în clinicile din străinătate, terapia a început să fie folosită și la noi cu mare succes. Avantajul terapiei Tecar este că ședințele pot fi efectuate imediat după traumă sau în faza acută a unui proces inflamator, garantând rezultate notabile în timp relativ scurt comparativ cu alte tratamente. Despre toate beneficiile acestei terapii, am stat de vorbă cu doctor Tarek Nazer (foto), medic ortopedie-traumatologie la Clinica Masaya, din București.

„Generează un curent sinusoidal de înaltă frecvență ce va fi aplicat pe corpul pacientului”

777 10 2- Ce înseamnă terapia Tecar și ce presupune ea?

- Terapia Tecar este cel mai modern tratament, care generează un curent sinusoidal de înaltă frecvență ce va fi aplicat pe corpul pacientului prin intermediul a doi electrozi din inox, pentru transferul de energie capacitiv și rezistiv, curent ce se transformă în căldură. În timpul terapiei, corpul se folosește de propria energie, activând mecanismele de regenerare de la nivelul țesuturilor și musculaturii, având ca efect vindecarea.

- Cum se folosește terapia Tecar în ortopedie?

- Terapia Tecar induce căldură în interiorul zonei cu probleme și este potrivită pentru tratarea țesuturilor moi prin modul capacitiv, iar prin modul rezistiv pentru refacerea oaselor, articulațiilor, cartilajului, ligamentelor și nervilor, acest lucru producând o recuperare mai rapidă la nivel dureros după traumatisme, probleme musculare sau dureri osteo-articulare acute ori cronice.

„Este indicată în tratamente postoperatorii și pentru eliminarea durerii”

777 10 3- Care sunt indicațiile în urmarea tratamentului?

- Terapia Tecar este indicată în toată patologia musculo-scheletară. Mă refer aici la tendinite, bursite, artroze, spondilartroze, cervicalgii, sindrom de tunel carpian, lombalgii, lombosciatică, entorse, fasciite plantare, terapia punctelor trigger musculofasciale, complicații ale fracturilor, rupturi musculare, tratamente postoperatorii și pentru eliminarea durerii.

- Şi pentru cine este contraindicată?

- Aparatul Tecar este contraindicat persoanelor care au pacemaker, pacienților cu pompă de insulină, în cazul femeilor însărcinate, pacienților care prezintă cartilaj de creștere, persoanelor cu cancer sau persoanelor cu febră sau infecții, în cazul arsurilor și al tulburărilor de coagulare.

- Dar pacienții cu proteze articulare sau alte implanturi metalice au recomandare pentru această terapie?

- Da, particularitatea acestei forme de curent este că poate fi folosită în zona unde există implanturi metalice cum ar fi proteze de șold, genunchi sau umăr.

„Poate fi folosită de sine stătătoare sau combinată cu alte proceduri complementare”

- Ca parte a unui program amplu de recuperare medicală, ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei Tecar?

- Prin această terapie pot fi tratate contracturile musculare, contuziile, întinderile musculare, entezitele sau miozitele. De asemenea, patologii ale coloanei vertebrale precum lumbago torticolis, discopatii, sacroileita, cervicalgiile, nevralgia Arnold sau afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. La nivelul articulațiilor pot fi tratate tendinitele, capsulita retractilă, umărul blocat, bursitele, coxartroza, disconfortul după proteza totală de șold sau de genunchi, condromalacia patelară, gonartroză, după operația de reconstrucție a ligamentelor încrucișate și în fascita plantară. Terapia Tecar poate fi folosită de sine stătătoare sau poate fi combinată cu alte exerciții sau proceduri complementare.

- În ce afecțiuni ați remarcat cele mai bune rezultate?

- Rezultatele sunt foarte bune dacă indicația este corectă și procedura este aplicată așa cum trebuie. Rezultatul diferă de la un pacient la altul, în funcție de răspunsul organismului, dar în mod cert aduce un beneficiu la majoritatea pacienților.

Senzația pe care pacientul o descrie în timpul terapiei este plăcută, de căldură similară cu cea a unui masaj. Pacientul constată încă de la prima ședință faptul că i se reduce durerea și se detensionează muscular

„Se micşorează semnificativ timpul necesar recuperării“

- De câte ședințe e nevoie pentru o ameliorare a suferinței dacă vorbim, de exemplu, de o banală tendinită sau durere de umăr?

- În funcție de situație, este nevoie de aproximativ şase-zece ședințe de terapie, ca efectele să fie cât mai vizibile. În general, după şase ședințe se observă o eficacitate de 87% în tulburările musculare și articulare. Tecar micșo- rează semnificativ timpul necesar recuperării, astfel că persoanele se pot întoarce mai rapid la activitățile lor zilnice. Întotdeauna însă depinde de tipul de afecțiune care urmează a fi tratat.