Main menu

header

789 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.400 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. Dacă până nu demult pacienții beneficiau doar de tratament chirurgical, chimioterapie sau radioterapie, acum au la îndemână o soluție de ultimă generație: imunoterapia oncologică. Ce reprezintă această nouă terapie și cum să țineți în frâu cancerul de vezică urinară, aflați de la Amedeia Niță, medic primar oncolog la Spitalul Municipal Ploiești.

„Fumatul este responsabil pentru 50% dintre cazuri”

- Studiile au demonstrat că la nivel global cancerul de vezică urinară se află pe locul cinci ca incidență dintre toate tipurile de cancer, sute de mii de cazuri fiind diagnosticate în fiecare an. Care sunt factorii de risc?

- Factorii de risc incriminați în apariția cancerului de vezică urinară sunt fumatul, care e responsabil pentru 50% dintre cazuri, expunerea la factori carcinogeni (solvenți, vopseluri, combustibili, cauciuc, amine aromatice, hidrocarburi policiclice), dar și anumite spine iritative cum ar fi calculi vezicali sau infecții cronice netratate, precum și istoricul familial.

- Ce simptome ar trebui să trimită o persoană la un control?

- Cele mai frecvente simptome ale cancerului de vezică urinară sunt hematuria (sânge sau cheaguri de sânge în urină), care apare la 80%-90%, disuria (disconfort în timpul urinării), polakidisurie (urinări în cantități mici și repetate), incontinența urinară, disconfort postmicțional, durere la nivel pelvin, edeme în zona genitală sau/și la nivelul membrelor inferioare.

„Cei mai afectați sunt bărbații”

789 10 2- Ce categorie de persoane afectează cel mai mult cancerul de vezică urinară?

- Cei mai afectaţi sunt bărbaţii, iar vârsta medie de apariție este de 65 ani.

- Foarte mult timp, pacienții diagnosticați cu cancer de vezică urinară au avut ca opțiuni de vindecare operația, urmată de chimioterapie și radioterapie. Cât de eficiente sunt?

- Intervenția chirurgicală se adresează stadiilor incipiente (intervenție limitativă cu conservarea organului, adică a vezicii urinare) urmată de terapie intravezicală (instilații). Intervenţia poate fi de tip radical (cistectomie radicală) precedată sau urmată de chimioterapie și/sau radioterapie (pentru stadii avansate locoregional). Provocarea terapeutică o reprezintă cancerul de vezică urinară recidivat sau metastazat, în cazul căruia intervenția chirurgicală nu își are locul și atunci rolul principal îl deține chimioterapia cu rezultate modeste și, mai nou, imunoterapia.

„Se administrează ușor, iar rezultatele sunt promițătoare”

- Imunoterapia este o soluție apărută recent, dar este o speranță pentru bolnavi. Care sunt avantajele acesteia?

- Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare. Modul de administrare este simplu și convenabil: doză fixă cu durata inițială de 60 de minute, apoi următoarele administrări de 30 minute, în comparație cu chimioterapia, a cărei durată este de cinci-șase ore.

- Cât de bine tolerat este de organism și care este rata de vindecare?

- Toleranța la tratament este una foarte bună și vă spun din proprie experiență. În ceea ce privește rata de vindecare, ținând cont că această terapie se adresează cancerului urotelial metastatic, după ce pacientul a progresat pe o linie anterioară de tratament, aceasta este mică. Rolul acestei terapii este să prelungească supraviețuirea cu efecte secundare aferente tratamentului, minime. Durata răspunsului la terapie este una extrem de bună, aproape 22 de luni.

„Cele mai cunoscute efecte secundare sunt oboseala, greața și scăderea apetitului”

- Există și efecte secundare?

- Sigur că avem și efecte secundare, dar acestea sunt extrem de rare (sub 3%). Important este ca aceste efecte să fie recunoscute de medic și gestionate conform protocoalelor. Cele mai frecvente efecte secundare resimțite de pacienți sunt oboseala, greața și scăderea apetitului.

- Cine poate beneficia de imunoterapie oncologică?

- În cazul cancerului de vezică urinară, imunoterapia este benefică pentru pacienții metastatici ineligibili la tratamentul cu săruri de platină și pentru pacienții care au evoluat după o linie de chimioterapie.

„Tratamentul se poate administra doar pe baza unei internări”

- De câte ședințe este nevoie și cât de costisitor este acest nou tip de tratament?

- Tratamentul cu acest tip de terapie se face până la evoluția bolii sau până apar toxicități inacceptabile. Medicamentul este unul costisitor, o doză putând ajunge în jur de 20.000 lei.

- Imunoterapia oncologică se realizează doar la spital sau se poate face și în ambulatoriu?

- Tratamentul se poate administra doar pe baza unei internări, iar medicația se eliberează din farmacia spitalului. Dar această internare este de o zi și nu necesită rămânerea peste noapte a pacientului în spital.

- Dacă un pacient s-a vindecat prin acest nou tip de tratament, există vreo șansă ca boala să revină?

- Sigur că există pacienți care au răspuns complet la acest tratament, dar acest răspuns poate dura pe termen lung sau nu, și atunci vorbim despre o reluare de evoluție.

„Este necesar să fie supravegheată evoluția acestei boli din trei în trei luni în primii doi ani, apoi la intervale mai mari, chiar dacă este asimptomatică, pentru că pot să apară tumori care să nu dea niciun semn“

„În cazul cancerului de vezică urinară, imunoterapia este benefică pentru pacienții metastatici ineligibili la tratamentul cu săruri de platină și pentru pacienții care au evoluat după o linie de chimioterapie“

„Suportul psihologic este esenţial“

- La aflarea bolii, pacienții pot experimenta o gamă largă de emoții. Este important suportul psihologic?

- Suportul psihologic este esențial în orice afecțiune oncologică, pentru că bolnavul trăiește stări de anxietate, depresie sau tulburări de adaptare. Din păcate însă, sunt prea puțini psihoterapeuți specializați în această direcție.

- Se poate preveni apariția acestei maladii grave?

- Sigur, iar prevenția constă în combaterea fumatului, limitarea expunerii ocupaționale la factori carcinogeni și realizarea de studii epidemiologice privind corelarea între apariția carcinomului urotelial și stilul de viață.