Main menu

header

820 9 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Desenul creat de o persoană reflectă particularități comportamentale și emoționale. Forţa cu care sunt trasate liniile, preferința pentru anumite culori, semnificația lucrurilor desenate furnizează informaţii legate de trăirile persoanei respective. Acestea pot evidenția pasiunea, tensiunea interioară, starea depresivă și pot scoate la suprafaţă traume neexteriorizate. Art-terapia ne ajută să ne rezolvăm astfel conflictele și să eliminăm stresul, să trăim în armonie cu propria persoană, fiind una dintre soluțiile viabile în depresie, anxietate, stres, perioadele de doliu, boli cronice, probleme de sănătate mentală, abuz, furie, probleme relaționale, divorţ și stimă de sine scăzută. Consilierul în art-terapie Oana Dorneanu a explicat ce implică metoda și cum o putem practica, pentru a beneficia la maximum de efectele acesteia.

„Sentimentul de a fi cunoscut cu adevărat aduce alinare și vindecare”

- Ce reprezintă art-terapia?

- Art-terapia este o metodă interdisciplinară de terapie ce se bazează pe principii psihanalitice și psihodinamice și folosește arta ca mijloc de exprimare a emo- țiilor și a trăirilor personale. Imaginile create în ședința de art-terapie redau starea interioară curentă și, în spațiul terapeutic existent, acestea construiesc drumul către centrul ființei noastre, unde ne regăsim bucuria de viață, resursele noastre, pasiunea și plăcerea de a fi și de a crea. Când eram copii desenam fără să ne întrebăm dacă tot ceea ce facem este frumos sau nu. Jocul nostru era simplu și sincer și avea multiple beneficii. Apoi am învățat că unele desene sunt frumoase și altele mai puțin frumoase. Astfel, plăcerea de a experimenta prin desen a dispărut odată cu tendința de a analiza desenul în funcție de calitatea lui estetică. În zilele noastre, din ce în ce mai mulți adulți regăsesc beneficiile terapeutice ale desenului liber și îl folosesc în reglarea stresului cotidian.

- În ce constă întregul proces terapeutic?

- Creația, procesul artistic și expunerea la artă pot fi terapeutice, dar art-terapia e mai mult decât atât. La o ședință de art-terapie, desenăm liber, pictăm sau realizăm colaje, dar un factor important care face distincția dintre joacă și terapie este că procesul creativ se desfășoară în compania unui art-terapeut. El are studii atestate de psihologie, este pasionat de creație, creează la rândul lui și este format în acompanierea terapeutică. Prezența art-terapeutului ca martor tăcut la procesul artistic facilitează procesul și ajută clientul în a se simți încrezător spre a-și accesa stările interioare mai puțin plăcute și de multe ori angoasante. Trasarea lor pe pagină, scoaterea lor la lumină, aduce claritate și forță pentru a le confrunta. Clientul nu mai suferă singur în tăcere, ci e însoțit în suferința lui. Sentimentul de a fi cunoscut cu adevărat aduce alinare și vindecare.

„Este folosită ca metodă complementară de terapie pentru copiii cu autism”

820 9 2- Mai exact, ce se întâmplă în timpul unei ședințe?

- După o discuție preliminară, materialele destinate creației sunt puse la dispoziție și sunt prezentate: acuarele, tuburi cu vopsea mai mari ori mai mici, creioane cerate, acrilice, clasicele creioane colorate. Alegerea materialului cu care dorește să lucreze clientul este complet la alegerea lui. Este sfătuit să aleagă în funcție de ce îl atrage cel mai mult în acel moment, nu neapărat cu ce se descurcă cel mai bine, lăsând componenta estetică a desenului la o parte. Totul poate părea o joacă. La final, desenul poate să nu pară la o primă impresie revelator pentru problema de viață adresată, dar asta doar dacă privim desenul singur ca operă realizată, fără să ținem cont de tot procesul realizării lucrării. Materialul ales, creion sau culoare lichidă, culorile alese, forma desenului, locul desenului în pagină au o însemnătate pentru client. Art-terapeutul îl ajută în a descifra sensul lor.

- În ce tipuri de afecțiuni este recomandată?

- Art-terapia poate fi folosită cu succes în mai multe tipuri de afecțiuni. De pildă, este utilă clienților a căror exprimare verbală este deficitară, cum ar fi copii cu probleme de exprimare sau persoane afectate neurologic pe partea de vorbire. De asemenea, este folosită ca metodă complementară de terapie pentru copiii cu autism. Art-terapia este prezentă în lume în multe spitale psihiatrice și în tot mai multe clinici și cabinete particulare, având o rată mare de succes. Aceasta s-a despărțit de sora ei, terapia ocupațională, și a devenit o metodă de terapie de sine stătătoare. Beneficiile acestea sunt tot mai mult evidențiate, problemele sunt explorate prin intermediul desenului și inconștientul se sondează prin imagini. Sunt două aspecte ce contribuie la vindecare, unul e calitatea intrinsecă de vindecare a artei și al doilea e relația terapeutică ce se formează între terapeut, client și produsul artistic al celui din urmă.

„Poate ajuta la rezolvarea anumitor blocaje în drumul către împlinire”

820 9 3- În ce alte situații ne poate ajuta această formă de terapie?

- Putem căută ajutor în art-terapie pentru acompanierea perioadelor de doliu, stări de anxietate, depresie, divorț, abandon, traume, furie, agresivitate, tulburări alimentare, tulburări de personalitate. Art-terapia poate ajuta și la cunoașterea de sine și la dezvoltarea personală, la rezolvarea anumitor blocaje în drumul către împlinire și autorealizare. De asemenea, art-terapia poate ajuta la dezvoltarea creativității unei persoane și este un bun acces la inspirație și resursele creative personale. Orice persoană care creează cunoaște efectele tămăduitoare ale artei. Celor care nu au încercat încă să creeze, le propun să o facă, deoarece vor descoperi un mod nou de relaxare și, de ce nu, de explorare de sine.

- Cât timp durează procesul de vindecare prin artă?

- Relația terapeutică se construiește între terapeut și client în timp, pe parcursul mai multor ședințe, și se desfășoară prin intermediul desenului. În art-terapie, modul în care este creată imaginea finală are mai multă importanță decât imaginea în sine. Art-terapeutul nu analizează imaginile pur și simplu, ci însoțește și este atent la modul în care clientul construiește imaginea. Procesul de vindecare poate dura săptămâni, luni sau ani, durata depinzând de cât de profundă este problema adresată în terapie. Arta este calea de comunicare și mediul prin care se petrec schimbările psihologice. Interesul pentru artă poate fi stimulat prin expunere la artă de calitate și mai ales la artă umană, vie, care ne transmite trăirile autorului și ne invită să-l cunoaștem și să ne regăsim în creațiile sale.

„Art-terapia este prezentă în lume în multe spitale psihiatrice și în tot mai multe clinici și cabinete particulare, având o rată mare de succes“

„Problemele sunt explorate prin intermediul desenului și inconștientul se sondează prin imagini”

„Sufletul vorbeşte prin imagini“

- Cei care apelează la această formă de terapie trebuie să aibă talent artistic?

- Multă lume crede că dacă nu are talent la desen nu poate profita de beneficiile acestei forme de terapie, dar aș putea spune că, dimpotrivă, sufletul vorbește prin imagini. De cele mai multe ori, limbajul grafic este mai direct și mai sincer cu cât persoana este mai neformată în arta grafică. În art-terapie se poate aborda orice tip de problemă și poate apela la această metodă oricine își dorește să înceapă un proces terapeutic, fie că e copil, adult, bătrân, fie că e pasionat de desen sau nu. Art-terapia e un limbaj ce folosește forma, textura și culoarea în locul cuvintelor. Faptul că desenul nu este analizat din punct de vedere estetic aduce o relaxare în procesul creativ și inspiră întru întâlnirea cu Sinele autentic.