Main menu

header

834 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Ramură importantă a reflexologiei inițiată de Robert St. John, în anul 1960, tehnica metamorfică contribuie la vindecarea fizică, spirituală și mentală, prin regăsirea stimei de sine, bucuriei și entuziasmului, fiind o sursă de transformare profundă. Aceasta constă într-un masaj terapeutic cu o vibrație energetică capabilă să vindece traumele inconștiente, blocajele acumulate încă din perioada de preconcepție, din momentul conceperii copilului, din perioada prenatală și din timpul nașterii. Cum se întâmplă acest lucru, aflați de la Marlena Scarlat, psiholog și terapeut holistic (www.fortavietii.ro).

„Avem multe experiențe moștenite din «lada cu zestre»”

- Ce presupune tehnica metamorfică?

- Tehnica metamorfică este o terapie complementară care funcționează pe memoria celulară, deblocând modele de gândire și emoții stagnante din perioada prenatală, numite în mod obișnuit „traume”, care ne împiedică să avansăm în siguranță prin viață, deoarece sunt greu de recunoscut fiind în subconștientul nostru. Devenind conștienți de ele și de capacitatea de a le folosi pentru propria transformare, ni se dezvoltă încrederea în sine și respectul de sine. Terapia constă într-un masaj blând pe zonele reflexogene ale coloanei vertebrale (tălpi, mâini și cap), prin care sunt stimulați senzorii activi care au înmagazinat traumele din perioada de preconcepție (bagajul emoțional al părinților), concepție și postconcepție. Avem multe experiențe moștenite din „lada cu zestre”. Copilul vine cu un bagaj din ambele linii parentale. Aceste traume, care nu au fost rezolvate, sunt cristalizate în celule ca modele de gândire, condiționări sau temeri. Noi nu conștientizăm de unde vin, însă sfârșesc prin a ne produce probleme în viață.

- Ce se întâmplă, mai exact, în perioada intrauterină, potrivit acestei tehnici?

- În multe școli de terapie, există credința bazată pe premiza că viața conștientă începe la naștere și că toate caracteristicile noastre se formează în copilărie. Totuși, de îndată ce s-a format, o celulă are o conștiință elementară. Astfel, se poate spune că viața începe de la concepție, atunci când a luat ființă prima celulă. În timpul celor nouă luni ce se scurg între conceperea unui copil și nașterea lui, se formează toate structurile noastre fizice, mentale, emoționale și comportamentale. Viața care urmează nașterii își are rădăcinile în perioada prenatală și este influențată de aceasta. Numeroși factori au avut și au influență asupra noastră de-a lungul acestor nouă luni: felul de a fi al părinților noștri, factorii culturali și de mediu în care trăiesc, stadiul de evoluție în care se află umanitatea, alături de influențele cosmice, nemateriale. Toate acestea contribuie la modelarea structurilor vieții noastre, formate în această perioadă. În mod esențial, suntem conștiința dezvoltată în timpul sarcinii, ca rezultat al tuturor influențelor existente în momentul concepției.

„Transformările au tendința de a fi permanente”

834 10 2- Ce reprezintă boala, mai exact?

- În tehnica metamorfică, putem observa că toate formele de boală evidențiază un blocaj energetic și că, atunci când circulația energiei este eliberată, boala este vindecată. Procesul de vindecare poate lua ceva timp. Transformările pot să nu fie imediate, însă au tendința de a fi permanente atunci când se produc. Schimbările lăuntrice sunt recunoscute de obicei ca o reorientare subtilă, un sentiment crescut de împlinire, o nouă direcție, sentimentul renunțării la vechile modele. Când vă confruntați cu situațiile obișnuite, observați că sunteți pe cale să răspundeți ca de obicei, dar ceva vă oprește. Și atunci observați că răspundeți într-un alt fel. Viața este puterea care vindecă!

- Ce semnificație au zonele reflexe pe care se acționează în cadrul acestei terapii?

- Cu mii de ani în urmă, omul a observat că există părți ale corpului prin care se face comunicarea cu lumea exterioară în mod diferit, în funcție de părțile respective: capul, prin simțuri și creier, este canalul de legătură cu Cerul, cu generațiile viitoare. Mâinile, prin simțul tactil și creativitate, semnifică mijlocul de comunicare cu semenii, cu toate ființele prezentului. Sânii reprezintă canalul de legătură cu hrana. Organele genitale constituie canalul de legătură cu forța creației, iar picioarele reprezintă canalul de legătură cu Pământul, cu strămoșii. De aceea, zonele reflexe pe care se acționează sunt picioarele, mâinile și capul.

„Este important să înțelegem cauza unei boli”

- În ce constă procesul de vindecare?

- În natură, ghinda se transformă în stejar, iar omida în fluture. Noi înșine purtăm în noi posibilitatea de a deveni mult mai mult decât suntem în prezent. Această posibilitate este un atribut al forței vieții. Modificările lăuntrice au loc datorită acestei forțe, fără a fi nevoie de vreo intervenție din exterior. La nivel instinctual, toate animalele, inclusiv omul, au puterea de a se vindeca singure. Din păcate, capacitățile mentale ale omului au crescut în mod considerabil, adesea în detrimentul intuiției. Tehnica metamorfică favorizează vindecarea celor care prezintă dezechilibre fizice, emoționale și psihice indiferent de vârstă. Prin această metodă, forța esențială a vieții pacientului eliberează energiile care au fost obstrucționate în perioada prenatală.

- În ce afecțiuni este eficientă tehnica metamorfică?

- Terapia este eficientă la nivel fizic, mental, emoțional și comportamental. Ajută foarte mult în depresie, anxietate, hiperactivitate, sindrom Down și autism. Aceasta produce o eliberare de energie care acționează la toate nivelurile, prin recuperarea sănătății, armoniei și a păcii interioare. În natura umană, există esența vieții și toată energia creației. Celulele noastre, atomii, energia din corpul nostru, conțin întregul potențial al creației. De aceea, este mai important să înțelegem cauza unei circumstanțe sau a unei boli, decât să-i eliminăm efectul. Dacă oprim efectul, cu un medicament sau cu o formă de ajutor extern, cauza rămâne totuși în interior. Informațiile sunt încă stocate în celule și produc un alt efect. Doar înțelegând și acționând asupra cauzei, putem elimina definitiv efectul.

„Terapia este foarte eficientă, printre altele, în depresie, anxietate, hiperactivitate, sindrom Down și autism“

„Embrionul are influenţă asupra mamei“

- Care sunt contraindicațiile acestei terapii?

- Această terapie se poate realiza cu un terapeut. De asemenea, puteți participa la un curs, dacă doriți să lucrați pe copiii, rudele sau prietenii dumneavoastră, pentru a-i ajuta să depășească potențialele conflicte, blocaje emoționale/mentale sau „traume”, care au fost înregistrate în perioada în care se aflau în uter, astfel încât să se poată dezvolta mai liber în viața lor. După cum se poate vedea, această tehnică este pentru toată lumea, de la făt, la nou-născut și până la o persoană aflată spre sfârșitul călătoriei pe acest pământ. Nu există contraindicații, iar numărul de ședințe este egal cu numărul de luni petrecute în uterul mamei.

- Este recomandată și femeilor însărcinate?

- În cazul femeilor însărcinate, se pot face ședințe încă de la început, deoarece mama și copilul formează un tot, iar ședința poate conferi embrionului capacitatea de a se elibera de influențele precipitate din momentul concepției, înainte ca acestea să capete formă materială. Se consideră că embrionul are influență asupra mamei, la toate nivelurile. Astfel, dacă ea urmează regulat ședințele, caracteristici precum poftele sau stările depresive pot fi atenuate. Mama se va elibera de multe probleme, inclusiv de teama de a naște. Chiar și în timpul travaliului, tehnica poate disipa tot felul de tensiuni, dar mama trebuie să spună unde dorește să se aplice tehnica: la picioare, la mâini sau la cap. Tehnica metamorfică se ocupă de această perioadă prenatală, tratând-o nu ca pe un interval de timp trecut, ci ca pe o parte integrantă a prezentului nostru.