Main menu

header

839 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Boala reprezintă un proces complex în care componentele emoționale și mentale sunt la fel de importante precum aspectul biologic, organic. Psihoneuroacupunctura angrenează simultan în tratamente atât mintea, cât și sufletul și corpul. Cum funcționează această tehnică modernă de vindecare, aflați de la doctorul Florin Bebeșel (medalion), specialist în acupunctură și medicină ayurvedică, în cadrul Centrului Metodologic NaturaMedica.ro (număr de telefon: 0769.659.749).

„Vasele Extraordinare ne susțin în perioadele de tranziție”

- Ce reprezintă psihoneuroacupunctura?

- Psihoneuroacupunctura este o disciplină de înaltă performanță, care integrează neuroștiințele și psihologia cu acupunctura din medicina chineză, având aplicații în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor fizice, mentale și emoționale. Pentru a înțelege mai bine conceptul de psihoneuroacupunctură, trebuie să pornim de la noțiunea de Vase Extraordinare (Curioase sau Miraculoase). Acestea sunt Vase Energetice ale evoluției ființei, care conțin resursele primare cu care venim înzestrați pentru călătoria vieții, și care coordonează cele 12 Meridiane Principale. Până la momentul nașterii, cele 8 Vase Extraordinare sunt singurele care funcționează. Ele transmit ceea ce primim ca moștenire de la părinți și coordonează dezvoltarea fătului în perioada intrauterină. Acestea ne marchează dezvoltarea și regenerarea pe tot parcursul existenței.

- Cum ajută Vasele Extraordinare în confruntarea cu blocajele emoționale?

- Dezvoltarea corp-minte-suflet este un proces continuu. Pe parcursul evoluției, omul este solicitat să digere la nivel emoțional, mental și spiritual, circumstanțele adaptative pe care le întâlnește. Pentru a depăși etapele ciclice de maturizare, care apar la fiecare 7-8 ani, omul trebuie să înțeleagă ce se întâmplă cu el în evoluție, să învețe să se manifeste plenar. Stomacul digeră doar hrana. Dar la niveluri subtile, are loc și o digestie în plan emoțional, mental și spiritual. Deficiențele acestea de integrare ale aspectelor superioare ale omului se pot media folosind Vasele Extraordinare, prin armonia pe care o induc. Pe aceste Vase se bazează dezvoltarea psihoneuroacupuncturii.

„Avem organe extraordinare”

- Există anumite organe care sunt corelate cu aceste Vase Extraordinare?

- Vasele Extraordinare sunt fundamentul constituției noastre individuale la nivel fizic, dar și psihomental. Ele pătrund în organe și le influențează direct. Astfel, își realizează efectele asupra fertilității, temperamentului, problemelor congenitale, ciclurilor regenerării. Organele extraordinare sunt uterul, creierul, oasele, măduva osoasă, coloana vertebrală, vasele de sânge, vezica biliară, prostata. Unele Vase Extraordinare pătrund în creier și îl influențează instantaneu. În accidente vasculare cerebrale rămase cu paralizii și alte sechele, kinetoterapia și terapia de recuperare sunt abordate astăzi alături de acupunctură, iar viteza de recuperare a mișcării crește exponențial. Psihoneuroacupunctura este eficientă, printre altele, în patologii care apar în aceste organe extraordinare.

„Benefică în probleme de natură congenitală”

839 10 2- Care sunt bolile în care psihoneuroacupunctura este indicată?

- Indicațiile folosirii sistemului celor 8 Vase Energetice Extraordinare includ o paletă largă de afecțiuni, printre care și problemele de fertilitate: pierderi de sarcină, infertilitate, impotență, pierderi seminale sau scăderea vigorii conținutului seminal, incapacitatea de a mai experimenta orgasmul, dureri la nivelul vaginului. Psihoneuroacupunctura este indicată și în probleme de natură congenitală, precum defectele din naștere, chiar și epilepsia. Deși nu putem schimba cromozomii cu probleme, tratamentul îmbunătățește dezvoltarea în aceste condiții. Psihoneuroacupunctura ajută și în suferințe precum cancerul, HIV/SIDA, afecțiunile genetice, dar și în condiții ca teama de îmbătrânire sau teama de moarte. Suferințele psihologice și emoționale pot fi tratate prin psihoneuroacupunctură, mai ales cele care apar în primul ciclu de 7-8 ani de viață: traume la naștere, sentimentul de abandon, de abuz, anumite boli și traume fizice ale copilului. Tehnica poate rezolva și conflictele legate de identitatea noastră. Suferințele asociate cu genul, cultura, orientarea sexuală au un punct comun - acela că ființa nu se poate accepta în totalitate așa cum este acum.

„Organismul ne comunică permanent nevoile sale”

839 10 3- Cum apar bolile?

- Înainte să apară o boală, corpul ne transmite că suntem nealiniați față de ordinea naturală a vieții. Bolile au cauze multiple, ce pot include factori genetici și/sau diverși agenți patogeni. Însă, multe afecțiuni sunt rezultatul neatenției față de nevoile noastre. Am fost obișnuiți să ignorăm comunicarea organismului nostru, care ne atrage atenția că are nevoie de apă, de hrană sau de somn, și am permis treptat minții să ne separe de corp. Deciziile de a ignora nevoile corpului și spiritului vin cu un preț...

- Ce se întâmplă dacă ignorăm aceste nevoi?

- De pildă, dacă ignorăm faptul că ne simțim rău după ce consumăm zahăr, corpul poate să comunice așa de tare, încât să apară un dezechilibru al secreției de insulină. Acest lucru conduce la diabet sau la rezistența la insulină, aspecte care provoacă boli cardiovasculare, neurologice, chiar și orbire. Nu dezvoltăm peste noapte diabet de tip II, nici obstrucție a vaselor coronare ale inimii sau o tumoare. Cu mult înainte, organismul a încercat să ne comunice că ceva nu este în regulă. Durerea fizică este tocmai modul său de a semnaliza faptul că este rănit și că este momentul să avem grijă de el. Natura umană evită schimbarea. Corpul însă poate suferi doar până la un punct... Astfel, fie ne ascultăm organismul și nevoile lui și ne schimbăm, fie murim. Eu susțin cursuri scurte în tratamentul durerii de cauză emoțională, durerilor inflamatorii sau neurologice, precum și cursuri de introducere în medicină chineză și ayurvedică.

„Începem să vedem soluțiile”

- Cum sunt rezolvate problemele emoționale prin această terapie?

- În cursul vieții, pot apărea probleme fizice, precum constipația, sindromul de intestin iritabil, boala de reflux gastroesofagian. Dacă tratamentul aplicat nu produce rapid ușurare, atunci medicul caută la un nivel mai profund și observă că, pe fondul evoluției în nevoi și maturizare, acum avem niște blocaje interioare care produc boală. În aceste situații, psihoneuroacupunctura ne eliberează de problemele emoționale. Astfel, și fizicul nostru se reface. Cele 8 Vase Extraordinare susțin tot ceea ce avem de împlinit creator în existență: apariția noastră în cursul gestației, apoi dezvoltarea și maturizarea fizică și emoțională, regenerarea continuă a țesuturilor, dar și procesul de a deveni o identitate și o forță creatoare.

„Există puncte care sunt contraindicate în sarcină“

- Ce metode sunt folosite în cadrul terapiei?

- De obicei, folosesc acul când există durere, pentru că răspunsul favorabil la ace al corpului este mai rapid. Se poate folosi și laserul (laseracupunctură), când consider că este nevoie de energie luminoasă. Există și acupunctura lichidă, care constă în aplicarea uleiurilor volatile în punctele de acupunctură. Avem la dispoziție și moxa, care presupune arderea unor cantități mici de plante medicinale în aceste puncte de acupunctură.

- Care sunt contraindicațiile acestei terapii?

- Nu există noțiunea propriu-zisă de contraindicații. Totuși, trebuie reținut faptul că, în cazul fertilizării in vitro sau pe cale naturală, există și puncte a căror stimulare este contraindicată în sarcină.