Main menu

header

841 10 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Orice leziune, blocaj muscular, durere profundă, tensiune articulară lombară sau toracală are nevoie de timp și efort pentru refacere. Masajul terapeutic este recomandat în astfel de situații, pentru ca recuperarea să fie corectă și mai rapidă. Back Pain este un masaj destinat acestor probleme cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață. În ce constă, cum acționează și de câte ședințe este nevoie, ne-a spus Angela Rotaru (medalion), maseur specialist la clinica Eliade.

„Se concentrează pe straturile musculare profunde’’

- Ce este masajul Back Pain?

- Back Pain este o formă de masaj terapeutic personalizat, ce se adresează persoanelor care suferă de dureri cervicale, toracale, lombare, cauzate de tensionarea țesutului muscular și are ca scop eliberarea blocajelor, a tensiunilor și a durerilor de la nivelul spatelui, acționând asupra straturilor musculare profunde. Se concentrează pe straturile musculare profunde, de-a lungul, dar și contra fibrelor musculare, a tendoanelor și a fasciilor, și se realizează prin mișcări lente, dar ferme, terapeutul aplicând o presiune crescătoare cu ajutorul antebrațelor, coatelor, pumnilor și degetelor.

- În ce situații este recomandat?

- Masajul Back Pain este recomandat persoanelor care suferă de contracturi cronice ale musculaturii, oboseală musculară, dureri musculare, fibromialgii, mobilitate limitată, afecțiuni legate de o postură deficitară, spasme și tensiuni musculare, dar și în recuperarea după unele leziuni de la nivelul țesutului muscular.

„Efectele sunt resimțite la una-două zile după prima ședință’’

- Ce beneficii aduce?

- Masajul Back Pain aduce multiple beneficii. Elimină tensiunea de la nivelul țesutului muscular, îndreaptă postura corporală, ajută organismul să elimine toxinele, îmbunătățește circulația sângelui și a limfei, mărește amplitudinea de mișcare la nivelul articulațiilor, induce relaxarea și reduce durerea. Micșorarea tensiunii musculare este în strânsă legătură cu inducerea unei stări mentale pozitive. Prin urmare, masajul Back Pain înlătură oboseala mentală și fizică, reducând stresul, atât la nivel superficial, cât și la nivel profund.

- Rezolvă problema existentă sau doar ameliorează durerea?

- Masajul Back Pain rezolvă problema pentru care pacientul apelează la acest tip de terapie și reduce durerea. Efectele benefice ale acestui masaj sunt resimțite la una-două zile după efectuarea lui, când se restabilește capacitatea funcțională a mușchilor, iar durerile se diminuează sau dispar în totalitate.

„Este contraindicat femeilor însărcinate’’

841 10 2- De exemplu, în cazul durerilor cervicale, masajul Back Pain este suficient?

- Această terapie ajută la ameliorarea și la dispariția durerilor de la nivel cervical, dacă durerea resimțită de pacient este localizată la nivelul țesutului muscular (contractură, postură deficitară, torticollis, hipertrofie musculară etc.), dacă durerea la nivel cervical este provocată de o altă patologie precum hernia de disc, spondiloza cervicală, spondilita etc., se recomandă tratament fizio-kinetoterapeutic, masajul fiind un bun adjuvant.

- În ce situaţii nu este indicat să se folosească? Căror pacienţi nu le este recomandat?

- Este contraindicat persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală recentă, femeilor însărcinate, persoanelor care au tije metalice, în cazul rănilor deschise, al bolilor de piele, al trombozei, al bolilor cardiace și/sau pulmonare, stărilor febrile, dar și în cazul hipertensiunii arteriale.

- Se utilizează anumite uleiuri sau pietre?

- Da, de exemplu, rocile vulcanice, care sunt aplicate la începutul masajului pe musculatura spatelui. Înainte de începerea terapiei, acestea se încălzesc timp de 30 de minute într-un recipient special, rocile fiind din bazalt, un tip de rocă vulcanică ce are proprietatea de a reține și de a dispersa lent căldura la nivelul țesutului muscular, oferind o formă de termoterapie ce ajută la decontractarea musculară și la îndepărtarea durerilor articulare, oferind în același timp o stare de relaxare fizică și psihică.

„Nu rănește și nu doare’’

- De câte şedinţe de masaj ar fi nevoie pentru tratarea afecţiunilor?

- Frecvența și numărul ședințelor se stabilesc la prima întrevedere, când terapeutul face anamneza pacientului, iar în funcție de gradul de afectare pe care acesta îl prezintă, se va recomanda numărul de ședințe necesare, dar, în general, se fac între una-trei ore pe săptămână.

- Ce trebuie să ştie pacientul înainte de a începe această terapie?

- O întrebare care apare frecvent legat de acest tip de terapie este dacă masajul Back Pain este dureros. Nu rănește și nu doare, dar, dat fiind faptul că se lucrează la nivel muscular profund, pentru eliminarea tensiunii musculare și a contracturilor, va fi resimțit de către pacient ca fiind mai intens decât un masaj suedez de relaxare. Este foarte important ca pacientul să îi comunice terapeutului dacă presiunea pe care o simte este prea puternică. Dacă presiunea este prea dură și masajul devine inconfortabil, pacientul va avea tendința, în mod inconștient, să își tensioneze musculatura pentru a se proteja de durere, iar acest lucru face mai dificil pentru terapeut să obțină rezultatele dorite, de aceea comunicarea este foarte importantă. După un astfel de masaj, este important să beți multă apă pentru a ajuta la eliminarea acidului lactic din țesuturi. Este posibil ca a doua zi să simțiți un disconfort muscular, asemănător cu febra musculară, un lucru normal, care dispare în una-două zile.

„Masajul Back Pain înlătură oboseala mentală și fizică, reducând stresul, atât la nivel superficial, cât și la nivel profund“

„Se recomandă sauna cu infraroşii şi un consum de apă mai ridicat“

- Ce nu este bine să facă pacientul aflat în terapie? Ce indicaţii primeşte?

- Este important ca pacientul să fie în legătură cu ce se poate realiza cu ajutorul acestui masaj, să înțeleagă faptul că nu poate scăpa de toată tensiunea musculară acumulată de-a lungul timpului într-o singură ședință. Unii pacienți pot avea tendința de a cere mai multă presiune, crezând că pot scăpa de toate contracturile. Acest lucru nu se va întâmpla și riscăm chiar să lezăm fibra musculară. La fel de important este ca pacientul să se relaxeze și să aibă încredere în terapeut. Este mai ușor să capeți încredere, dacă lucrezi cu același terapeut, iar în același timp, terapeutul va ajunge să cunoască organismul pacientului și își va putea da seama de evoluție de la ședință la ședință.

- Pe toată durata terapiei, pacientul poate face sport?

- Da, este recomandat ca pe durata terapiei, pacientul să facă exerciții fizice sub supravegherea unui antrenor sau a unui kinetoterapeut. De asemenea, pe durata terapiei, se recomandă și sauna cu infraroșii, dar și un consum de apă mai ridicat.