Main menu

header

845 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Armonizarea energiilor este fundamentală în tratarea cauzei bolilor. În momentul în care este afectat echilibrul energetic al corpului, apar bolile. Din punct de vedere fizic, problemele de sănătate se manifestă, de cele mai multe ori, la distanță de câteva luni sau chiar ani de la momentul când s-a produs trauma ce a determinat dezechilibrul energetic. Terapia Su Jok se bazează pe teoria celor cinci elemente, care stă la baza întregii Creații. Secretul constă în stimularea punctelor de proiecție de pe mână și laba piciorului, a întregului corp, vindecarea fiind realizată prin echilibrarea energiilor meridianelor, la nivel mental, emoțional și fizic. Cum funcționează această metodă de tratament, aflați de la Marlena Scarlat (medalion), psiholog și terapeut holistic (www.fortavietii.ro).

„Tratează de la cauză până la efectele determinate”

845 10 2- Ce reprezintă terapia Su Jok?

- Această terapie este o metodă de tratament descoperită de profesorul sud-coreean Park Jae Woo. În limba coreeană, „Su” înseamnă „mână”, iar „Jok, „picior”. Terapia reprezintă o cale de înțelegere a legilor de bază ale vieții, o metodă care leagă știința clasică a vestului de cunoașterea acumulată de mii de ani, în medicina orientală. Corpul uman este susţinut de structura sa energetică, organizată pe meridiane. Terapia Su Jok se fundamentează pe proiecţia meridianelor energetice ale corpului fizic în mână și în laba piciorului. În aceste zone, sunt situate puncte energetice, corespunzătoare tuturor organelor şi părţilor corpului.

- Care este rolul acestor meridiane în vindecarea bolilor?

- Meridianele formează sisteme de trecere pentru energia vitală. Aceasta circulă prin tot organismul, încălzește, hrănește și stimulează funcțiile tuturor organelor și viscerelor. Accesul din exterior la aceste trasee energetice se face prin intermediul celor 365 de puncte din acupunctură. Metoda Su Jok ajută energia vitală să circule în echilibru, în fiecare meridian și în întregul sistem. Astfel, prin această terapie, este tratat întregul sistem, de la cauză până la efectele determinate.

„Stimularea punctelor are o acţiune curativă”

- Concret, cum funcționează terapia Su Jok?

- Când organul respectiv se îmbolnăvește, acesta transmite o undă de atenționare către proiecția de pe mână sau laba piciorului. Punctul respectiv devine dureros la palpare. Stimularea punctelor are o acţiune curativă şi profilactică pronunţată. Pentru a învinge bolile, este important ca energia vitală din organism să curgă liber, fără oprelişti. Acesta este sensul terapiei Su Jok și așa începe vindecarea. Corpul omenesc este asemenea unui microunivers bine organizat, având tot necesarul pentru a exista.

- În ce boli este eficientă această terapie?

- Terapia este eficientă în tratarea unor probleme de sănătate, precum bronșita, spondilita, durerile de spate, hernia de disc, durerile articulare, migrenele, constipația, sindromul de colon iritabil, boala de reflux gastroesofagian, tulburările menstruale, afecțiunile pielii, stomatologice, ORL. Mai exact, poate trata unele dintre cele mai complicate afecțiuni, cum sunt cele ale sistemului nervos, cardiovascular, digestiv, respirator, osos, locomotor, muscular, endocrin, urinar, genital. Această terapie este benefică și în disfuncții sexuale, disfuncții metabolice, alcoolism, dependență de droguri, tulburări psiho-emoționale.

„Rezultatele se simt din primele 30 de minute”

845 10 3- Prin ce metode poate fi aplicată terapia Su Jok?

- În terapia Su Jok, înainte ca pacientul să intre la tratament, se fac testări atât din punct de vedere fiziologic, cât şi psihic, astfel încât să poată fi deduse formulele individuale care se potrivesc fiecăruia. Intervenind apoi la cauză, se înlătură efectul. În Univers și în fiecare organ, sunt regăsite cele cinci energii: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Prin intermediul acelor, se intervine mult mai profund, pe toate aceste cinci energii. Acele se vor plasa pe meridiane, proiecțiile organelor și pe chakre. În cazurile foarte complicate, se lucrează pe diagonală, pe o mână și pe piciorul opus. La femei (Yin) se lucrează pe mâna dreaptă, la bărbați (Yang), pe mâna stângă. Dacă nu doriți metoda cu ace, se poate acționa prin presopunctură, magnetoterapie, cromoterapie și chiar semințoterapie. Spre exemplu, în terapia Su Jok cu semințe, puteți aplica presiune în punctele terapeutice. Semințele se lipesc cu un leucoplast deasupra punctului dureros sau în zona corespunzătoare organului afectat. Acestea pot avea forma organului. De pildă, pentru rinichi va fi folosită fasolea. Dacă nu o aveți la îndemână, alegeți hrișca, care poate fi utilizată pentru toate organele. De asemenea, se poate folosi cromoterapia pe proiecția organelor sau a meridianelor.

- În cât timp sunt evidente rezultatele acestei terapii?

- Terapia este eficientă, pentru că la o aplicare corectă, efectul apare în primele 30 de minute, și inofensivă (la aplicarea incorectă, nu dăunează, fiind doar ineficientă). Pentru vindecare, este nevoie însă de minim 10, maximum 15 ședințe, în funcție de fiecare situație. Această terapie poate trata orice parte a corpului (organ, articulație), fiind accesibilă oricui, de la copii mici până la pensionari.

„Terapia Su Jok se poate realiza cu ajutorul acelor, presopuncturii, a minimagneților, semințelor, culorilor“

„Organele lor sunt mai «fericite»“

- Ce simt, încă de la prima ședință, oamenii care sunt tratați prin Su Jok?

- Dacă înainte de terapie se enervau și reacționau imediat, după prima ședință, ei nu se mai manifestă în aceeași manieră. Aceștia devin calmi, liniștiți, au un tonus general mai bun, se simt mai relaxați. Organele lor sunt mai „fericite”, pentru că nu se mai consumă energie pe fondul emoțiilor negative. Astfel, se produce vindecarea. Această formă de terapie poate fi realizată în paralel cu alte tratamente și este indicat, în prealabil, să se discute cu specialistul, pentru precizări și recomandări personalizate.

- Persoanele sănătoase pot apela la această terapie?

- Atunci când organismul nostru este sănătos din punct de vedere energetic, corpul fizic devine mult mai rezistent la boli. Profesorul Park Jae Woo, inventatorul terapiei Su Jok, consideră că medicii orientali şi cei occidentali ar trebui să-şi abandoneze prejudecăţile şi să transceadă diferenţele dintre cele două sisteme ştiinţifice, pentru a da naştere unei noi ştiinţe medicale. O persoană poate părea sănătoasă, dar este imposibil să nu aibă probleme de moment, cum ar fi insomnia sau o stare de agitaţie. Dacă vă simțiți rău, dar analizele și investigațiile ies perfect, medicina alopată vă trimite la psihiatru. Acest lucru se întâmplă, pentru că dezechilibrele sunt doar la nivel energetic, nu și fizic. Dacă dezechilibrele energetice persistă mai mult timp, atunci va fi afectat și fizicul, iar problemele de sănătate vor reieși din analizele medicale. Prin Su Jok, veți ajunge să conștientizați că sănătatea și boala coexistă, iar dumneavoastră sunteți în măsură să vă vindecați. Indiferent de gravitatea şi de vechimea bolii, se pot vindeca orice organe și articulaţii, corpul fiind tratat la nivel fizic, mental și emoțional.