Main menu

header

853 10 3de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Terapia cu foc (Huo Liao), cunoscută și sub numele de „flacără vie”, este benefică într-o gamă largă de afecțiuni, aplicându-se pe aproape orice zonă a corpului. Aceasta reduce stresul și este eficientă în durerile articulare și în cele musculare. Cum acționează metoda în combaterea durerii, dar și ce efecte are asupra afecțiunilor sezoniere ale aparatului respirator, aflați de la doctorul Ciprian Popescu (foto), specialist în acupunctură în cadrul Clinicii Lotus Chinese Therapy.

„Se aplică în special pe zona spatelui”

- Ce este terapia cu foc?

- Această terapie este o aplicare străveche a unui principiu simplu, care constă în folosirea locală a căldurii, cu scopul intensificării fluxului de energie vitală din organism. Căldura transmisă de foc stimulează punctele de pe unele meridiane energetice, care corespund cu anumite organe interne, până la obținerea echilibrului energiei Qi din corpul fiecăruia. Perturbarea acestei energii vitale cauzează boală. Rolul terapiei cu foc este de a debloca şi regla circu- laţia energiei vitale, restabilind echilibrul energetic. Tratamentul termic se aplică în special pe zona spatelui. Efectul terapeutic este potențat de uleiurile esențiale pure din plante, care se folosesc în prealabil.

- Ce uleiuri esențiale sunt utilizate?

- În funcție de tipurile afecțiunilor și de particularitățile fiziologice ale pacientului, se pot folosi, simple sau combinate, următoarele uleiuri esențiale: de oregano, cimbru, busuioc, chiparos, salcie himalayană, maghiran, mentă, lavandă. Uleiurile au rolul de echilibrare a energiei în organism, de eliberare a disconfortului la nivelul căilor respiratorii, de relaxare a mușchilor încordați, precum și de atenuare a problemelor digestive. Acestea insuflă optimism, redând calmul și sporind capacitatea de concentrare. Uleiurile esențiale pure sunt aplicate printr-un masaj ușor, într-o anumită diluție cu unul sau mai multe uleiuri naturale neutre (de susan, cocos, nucă, migdale, măsline și altele). Uleiurile neutre au rolul de a hidrata și de a proteja pielea.

„Prosopul umed și stropit cu alcool se aprinde şi arde aproape instant”

- Mai exact, cum se procedează în aplicarea acestei terapii?

- Pentru această terapie, se folosesc prosoapele îmbibate cu alcool. Se acționează pe o suprafață mai mare a corpului decât moxibustia (metodă ce se bazează pe posibilitatea stimulării punctelor de acupunctură, prin căldura provenită de la materiale vegetale uscate, acestea fiind arse pentru a stimula fluxul de energie Qi din organism). După aplicarea uleiurilor esențiale pure, se pune un prosop umed încălzit, peste care se așază un alt prosop umed cald. Cel de-al doilea prosop se stropeşte cu alcool. Acesta se aprinde, iar căldura pe care o degajă generează efecte terapeutice extraordinare. Pe parcursul unei ședințe de terapie, focul se aplică, în medie, de trei sau de patru ori, iar timpul de aplicare este diferenţiat în funcție de nivelurile de dezechilibru din organism, tipul afecțiunii, stilul de viaţă și vârsta pacientului. Timpul de aplicare este un factor esențial, care este corelat cu gradul de suportabilitate a fiecărei persoane.

„Flăcările nu ajung la pielea pacientului”

853 10 4- Cum acționează căldura degajată asupra organismului?

- Căldura generată face ca porii să se dilate. Substanţele active din plante pătrund în organism prin intermediul pielii, direct la nivelul meridianelor energetice. Apoi, acestea circulă mai departe, în tot organismul.

- Cât de sigură este această tehnică? Există riscul să provoace arsuri?

- Focul poate sta aprins de la câteva zeci de secunde la câteva minute, în funcție de fiecare pacient, şi are rolul de a introduce căldura în organism, împreună cu principiile active din uleiurile esențiale aplicate. Tehnica este sigură. Practic, nu există riscuri pentru pacient, deoarece flăcările nu ajung direct pe pielea acestuia și încălzesc exact atât cât este necesar. Pentru mulți ar putea părea un fel de saună umedă, dar efectul terapeutic este dat de acțiunea căldurii asupra meridianelor Yang. Energia Yang este implicată în procesele de apărare a organismului.

„Activează circulația sângelui și reduce edemele”

853 10 5- În ce boli este indicată terapia cu foc?

- După ședințele de tratament ale unei astfel de „cure cu foc”, se ameliorează mai multe afecțiuni, precum insomniile, reumatismul, artrita reumatoidă, spondiloza cervicală, hernia de disc, periartrita scapulohumerală, precum și afecțiunile digestive sau cele ginecologice. Substanţele active din plante au rolul de a elimina toxinele din corp. Prin efectul termic, sunt accelerate procesele metabolice, care transformă grăsimile din depozitele adipoase în energie. Astfel, cu ajutorul acestei terapii, este activată circulația sângelui și sunt reduse edemele, prin eliminarea blocajelor energetice de la nivelul meridianelor. Tehnica este eficientă inclusiv în cazuri de oboseală cronică. Eu folosesc terapia cu foc, mai ales pentru a trata afecțiunile aparatului respirator. Cheia unui sistem imunitar puternic constă într-o circulație limfatică sănătoasă. Focul, unul dintre cele cinci elemente din natură, funcționează la diferite niveluri, acesta contribuind la o circulație limfatică sănătoasă și asigurând o imunitate solidă.

„Este recomandată în primele două zile de la declanșarea virozei”

- Cum acționează această terapie în cazul virozelor și pneumoniilor?

- Terapia cu foc este o tehnică medicală tradițională, ce ne poate ajuta în sezonul rece. Aceasta este utilizată atât în prevenirea afecțiunilor respiratorii, cât și în tratarea lor. Terapia ajută în gripă, viroze, pneumonii, în senzația de corp amorțit. De pildă, această metodă tradițională este recomandată în primele două sau trei zile de la declanșarea virozei, putând fi asociată tratamentului alopat. Aceasta înjumătățește timpul de recuperare în pneumonii. Eu aplic terapia cu foc din zona cervicală până deasupra tălpilor. La finalul ședinței, pacientul va sta cel puțin zece minute înfășurat în prosop și alte 30 de minute la căldură, pentru ca terapia să aibă efectul scontat. Recomand pacienților mei ca în sezonul rece să se hidrateze adecvat, să aibă o alimentație bogată în vitamine (în special vitamina C) și minerale, din care să nu lipsească mierea și alte produse ale stupului.

„Terapia cu foc este utilizată atât în prevenirea afecțiunilor respiratorii, cât și în tratarea acestora“

„Aplicată corect, nu are efecte secundare“

- Câte ședințe de terapie cu foc sunt recomandate?

- Terapia cu foc este recomandată de două ori pe săptămână, timp de aproximativ trei săptămâni. În cazul răcelilor, efectele sunt vizibile încă de la prima ședință, terapia ajutând la vasodilatație și susținând funcția respiratorie.

- Ce efecte adverse are această procedură?

- Dacă este aplicată corect, metoda nu are efecte secundare. Aceasta nu se aplică în zona anterioară a gâtului și a inimii, a organelor genitale, pe sâni, pe pielea afectată de psoriazis, lupus sau răni deschise. Pacientul se obișnuiește treptat cu căldura. Pentru cei cu pielea mai sensibilă, terapia se va aplica de două sau de trei ori în cadrul unei ședințe. Pentru o eficiență mai mare, este indicat ca pacientul să suporte căldura degajată cât mai mult timp.