Main menu

header

878 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Cunoscută și sub numele de diatermie de contact, terapia TECAR reprezintă unul dintre cele mai moderne procedee de fizioterapie, cu rezultate incontestabile în procesul de recuperare medicală. Metoda presupune utilizarea unui aparat inovator și tehnologie de ultimă generație, pentru a stimula autovindecarea, conducând la o recuperare mai rapidă după traumatisme. Această metodă reduce substanțial durerile, tratând atât țesuturile moi (mușchi, vase limfatice), cât și pe cele mai dure (oase, articulații, cartilaj, ligamente), fără să implice imobilizarea pacientului, precum alte forme de fizioterapie. Cum susține terapia TECAR procesul natural de vindecare a ţesuturilor afectate, aflaţi de la fiziokinetoterapeutul Anamaria Bodnar (medalion) din cadrul Clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca.

Favorizează resorbția hematoamelor

- Ce este terapia TECAR?

- TECAR (Transfer Electric Capacitiv și Rezistiv) reprezintă o terapie inovatoare, care funcționează prin generarea unei activități în țesuturile țintă ale organismului, prin stimularea vasodilatației în teritoriul microcirculației și creșterea temperaturii la nivel local.

- Mai exact, ce presupune această terapie?

- Terapia presupune aplicarea unei energii electromagnetice asupra unui țesut. Vorbim despre terapie instrumentală ideală în reducerea durerii încă de la primele ședințe. Aceasta folosește efectul condensatorului pentru a genera un câmp magnetic de înaltă frecvență, care permite accelerarea proceselor de reparare a celulelor. Terapia TECAR contribuie la o reducere semnificativă a timpului de recuperare, acțiunea sa vizând mai multe țesuturi (vascular, limfatic, muscular, ligamentar, tendon). Astfel, este redusă inflamația, ameliorată circulația la nivel local și favorizată resorbția hematoamelor (acumulări de sânge ce apar sub piele, ca urmare a unei lovituri sau a strivirii ţesutului respectiv).

Activează procesele naturale de vindecare

878 10 2- Concret, cum acționează terapia TECAR în problemele de sănătate?

- Terapia TECAR folosește curenți de înaltă frecvență pentru biostimularea țesutului cu o rezistivitate variabilă. Aceasta acționează în zona afectată prin creșterea proceselor metabolice celulare și stimularea energiei din țesuturile biologice. De asemenea, activarea proceselor naturale antiinflamatoare, de reparare și vindecare, îmbunătățirea fluxului sangvin prin creșterea vasodilatației, ameliorarea durerii prin eliberarea endorfinei (substanță produsă de celule ale sistemului nervos central, având proprietăți analgezice asemănătoare celor ale morfinei) sunt efecte ale acestei metode terapeutice. Aplicarea unui câmp electric la nivel de țesut biologic, prevăzut cu caracteristicile adecvate de putere, frecvență și formă de undă, oferă energie substratului, restabilind echilibrul electrochimic compromis de debutul patologiei. Aceasta este teoria care justifică utilizarea sa în fizioterapie. Fiecare celulă ia parte la funcția de regenerare a țesutului. Prin specificarea frecvenței și a tipului de electrod, tehnologia vizează țesutul specific rănit, stimulând metabolismul celular al acestuia, pentru a genera procese reparatoare. Acțiunea termică oferă o ușurare imediată zonei inflamate şi eliberează câmpul pentru acțiunea mecanică. Acest lucru permite o durată mai lungă de tratament și o aplicare mai profundă.

„Este eficientă în tratarea leziunilor musculo-scheletice”

- Căror persoane le este indicată această terapie?

- Terapia TECAR este utilă tuturor celor care suferă de boli inflamatorii ale țesuturilor, cum ar fi artroze, lombalgii, lombosciatice, traumatisme, afecțiuni musculare. Terapia are rezultate deosebite în patologia articulațiilor mari, în artralgiile cronice de diverse origini (dureri articulare ce pot avea cauze inflamatorii, traumatice, reactive sau infecțioase și care durează de la câteva săptămâni la câteva luni). Aceasta este eficientă în reabilitarea postoperatorie, dar și în tratarea leziunilor musculo-scheletice (luxaţii ale gleznei, entorse, bursită, tendinite), a durerilor cervicale și lombare legate de iritarea nervilor. Terapia TECAR este nelipsită în cazul accidentărilor sportivilor și poate fi utilizată alături de masaj și de kinetoterapie.

- Ce simte pacientul după prima ședință?

- Tratamentul realizat prin terapia TECAR nu este unul dureros, tehnologia permițând tratarea leziunilor în timpul fazei acute. Este o experiență extrem de plăcută, care ajută la scăderea gradului de durere. De regulă, într-o săptămână, pacientul poate fi tratat de două până la cinci ori. Dacă este nevoie, se poate efectua mai mult de un tratament zilnic. Specialistul va defini numărul de ședințe și durata tratamentului, în funcție de starea pacientului și de evoluția patologiei. Este posibil să apreciați beneficiile terapiei TECAR imediat după primul tratament. Această terapie livrează energie țesuturilor biologice, activând microcirculația, stimulând sistemul limfatic și reducând edemul. Beneficiile sunt de lungă durată. Mai exact, prin respectarea anumitor recomandări oferite de medicul specialist, pacienții vor putea resimți beneficiile terapiei TECAR pe o perioadă mai mare de timp. Evident, pentru a optimiza rezultatele, sunt esențiale diagnosticul corect și un protocol terapeutic adecvat.

„Terapia TECAR este esențială în tratarea inflamației și durerii care afectează articulațiile, mușchii și coloana vertebrală“

Contraindicată în probleme de coagulare

- Ce alte recomandări aveți pentru pacienții care apelează la terapia TECAR?

- Aparatura de ultimă generație în tratamentele de recuperare are un rol fundamental. Medicina fizică și de reabilitare este specialitatea medicală care se axează pe prevenție, diagnostic și tratamentul persoanelor cu limitări funcționale, consecință a diverselor procese patologice și simptome clinice. Pentru aceşti pacienţi, balneologia poate fi de ajutor. Aceasta reprezintă o ramură a medicinii, ce foloseşte în scop profilactic, curativ și recuperator proprietățile factorilor fizici naturali (ape, minerale, nămoluri terapeutice, factori climatici) și artificiali (termici, electrici, mecanici), aplicați izolat sau nu. Specialiștii recomandă această terapie, deoarece este una neinvazivă, care conferă pacienților o senzație relaxantă, garantând rezultate notabile într-un timp scurt.

- Ce contraindicații are terapia TECAR?

- Terapia TECAR este contraindicată copiilor sub 14 ani, femeilor însărcinate, pacienţilor cu stimulator cardiac și celor cu reacție alergică la cremă (tratamentul presupune și aplicarea unei substanțe cremoase pe punctul corpului afectat de problemă, aceasta fiind numită „cremă conductoare”). De asemenea, terapia nu este indicată în tromboza venoasă profundă, în problemele de coagulare, afecțiunile cardiace decompensate, sensibilitatea la variațiile termice, în trata- mentul cu pompă de insulină, în flebită (inflamaţia unei vene), febră, infecții, arsuri, cancer, epilepsie. Medicul curant va fi cel care va stabili când și cum poate fi efectuată.