Main menu

header

879 18 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Terapia centrată pe emoții (terapia EFT) are ca obiectiv crearea şi consolidarea legăturii emoţionale dintre parteneri, prin identificarea şi transformarea momentelor fundamentale care stau la baza unei relaţii bazate pe iubire. Cum poate fi schimbată o relaţie dificilă prin intermediul acestei terapii, aflaţi de la coordonatorul comunității terapeutice EFT din România, doctorul în psihologie Simona Herb.

„Se bazează pe teoria atașamentului și pe dinamica emoțiilor”

- Ce este terapia EFT?

- Aceasta reprezintă o abordare terapeutică, ce se bazează pe teoria atașamentului și pe dinamica emoțiilor. A fost fondată de doctorul Sue Johnson în anii ’80 și a apărut în mod organic, prin experențiere. Mai exact, doctorul Sue Johnson și-a urmărit cuplurile aflate în terapie, cu care atingea un punct în care se blocau sau involuau. Astfel, a înțeles ce lipsește din modalitatea de lucru de până atunci. În ultimii ani, s-a definitivat un protocol de lucru la fel de eficient și pentru terapia individuală și pentru terapia familială. Terapia EFT este nonjudicativă, nonpatologizantă, se bazează pe crearea de experiențe emoționale autentice, care au puterea de a „rescrie” rețele neuronale. Experențierea este starea în care au loc schimbări reale. Restul este teorie, informație.

„Înțelegem care e mecanismul iubirii”

879 18 2- Mai exact, cum sunt ajutate cuplurile prin intermediul terapiei EFT?

- Terapia EFT se ocupă cu aprofundarea emoțiilor individului sau cuplului. Nu consider că dacă ne concentrăm doar pe comportament este de ajuns. Toți știm „ce e bine și ce e rău” și, da, de obicei, partenerii vin cu plângeri legate de comportamentele indezirabile ale celuilalt. Dar aproape tuturor ni s-a întâmplat să nu putem face ceea ce știm că ar fi bine, deși suntem convinşi că vor exista consecințe (știu că nu e bine să țip la copil, dar mă surprind că o fac). De aceea, terapia centrată pe emoții a concluzionat că, pentru vindecare și schimbare, nu e de ajuns să rămânem la suprafață și să indicăm clientului ce să facă sau să nu facă. Comportamentul este un efect, emoția reprezintă cauza. De aceea, în terapia centrată pe emoții, terapeuții aprofundează emoția din spatele comportamentului, o validează, o organizează, traduc ce spune acea emoție. Apoi, în mod natural, emoția nemaifiind atât de intensă, se va stinge și comportamentul indezirabil. Odată cu terapia centrată pe emoții, înțelegem care este mecanismul iubirii și, în calitate de terapeuți, putem să-l vindecăm. Iubirea nu mai reprezintă un mister, ci devine un resort cunoscut asupra căruia putem acționa. Terapia centrată pe emoții reușește ca în fiecare ședință să refacă siguranța în cuplu.

Anumite manifestări pot fi efecte ale deconectării

- Ce beneficii are terapia?

- Cercetările din domeniul EFT au indicat efectele asupra stimei de sine, a longevității cuplului, aceste rezultate înregistrându-se nu doar în timpul procesului terapeutic, ci și la doi ani de la încheierea terapiei, ceea ce demonstrează stabilitatea rezultatelor în timp. Odată ce conectarea emoțională se restabilește, cei doi parteneri se simt iubiți, valorizați, în siguranță unul cu celălalt - nevoie absolut de bază a oricărei ființe umane. Astfel, se observă o îmbunătățire vizibilă și a unor probleme fizice sau psihice (depresia, scăderea imunității, anxietate, insomnii, atacuri de panică, probleme recurente de sănătate). Toate aceste manifestări sunt, de cele mai multe ori, efecte ale deconectării în cuplu, ale sentimentului de nesiguranță.

„Cel care critică e îngrijorat”

879 18 3- Cum se desfășoară o ședință de terapie EFT?

- O ședință de terapie are durata de 75 de minute și este un „dans” al celor doi parteneri, pe care terapeutul îl „coregrafiază”. Astfel, când cu un partener, când cu celălalt, terapeutul va aprofunda emoțiile din spatele unui comportament: ce simt față de celălalt, ce îi doare, care este semnificația ce se asociază în mintea lor când își văd partenerul făcând anumite lucruri (țipă, se retrage, pleacă de acasă, critică). Păstrând un ritm lent, care permite celor doi să intre în emoții, ei vor descoperi împreună că, de cele mai multe ori, ce ne imaginăm în lipsa comunicării clare, nu este adevărata intenție a partenerului. Când un partener critică permanent, celălalt se simte rănit. Va fi de impact când va afla că, de fapt, partenerul care critică este îngrijorat sau se simte singur, iar acest comportament reprezintă o modalitate de a ajunge mai aproape (țip în speranța că vei auzi ce e în spatele țipătului).

- Ce simte clientul după prima ședință?

- Clientul simte conectare, un sentiment de claritate asupra interacțiunilor în cuplu, mai multă apropiere față de partener.

Procesul vindecător: „Simt - împărtășesc vulnerabil - mi se răspunde empatic”

- În ce probleme de sănătate poate ajuta această terapie?

- Terapeutul EFT mediază experiențe. Asta înseamnă că nu ne axăm pe explicații sau pe psihoeducație, ci ajutăm clientul/clienții să intre în contact cu emoțiile, să le recunoască, să le aducă la un nivel destul de înalt, astfel încât să fie active în cabinet și apoi să le exprime direct partenerului sau să le împărtășească terapeutului (dacă ne referim la terapie individuală). Procesul de a aduce emoțiile în cabinet și, mai ales, de a le împărtăși și de a primi un răspuns empatic la acestea este de mare ajutor. Acest proces - „simt - împărtășesc vulnerabil - mi se răspunde empatic” - este vindecător, fiind singurul care aduce schimbare la un nivel profund. Practic, acesta reface ceea ce înseamnă atașament securizat. Mai exact, când am anumite temeri, tristețe, rușine, când sunt vulnerabil, am încredere să cer ajutor și lângă mine este o persoană importantă, care îmi răspunde empatic, cu multă compasiune. În cabinet, terapeutul EFT mediază o asemenea experiență care duce la refacerea și corectarea atașamentului securizat.

Terapia centrată pe emoţii aprofundează, traduce, organizează emoţia din spatele comportamentului „la vedere” în beneficiul cuplului

„Comunicarea cu partenerul despre emoțiile negative - tristețe, rușine, teamă, dezamăgire - poate aduce conectare și stabilitate în cuplu“

Este eficientă în depresie şi adicţii

- Câte ședințe sunt necesare?

- Terapia EFT are o durată diferită în funcție de problemele cu care se adresează cuplul, individul sau familia. Cu cât problemele sunt mai vechi sau se referă la răni de atașament grave (traumă, infidelitate, pierderi de job, de persoane dragi), cu atât terapia durează mai mult. Se obțin aceleași rezultate foarte bune în oricare dintre cazurile expuse mai sus. Practic, ceea ce diferă este durata demersului terapeutic. Mai exact, dacă la un cuplu tânăr și proaspăt format, care nu s-a confruntat cu prea multe provocări, putem vorbi despre un demers de 20-25 de ședințe, pentru un cuplu cu multe răni, traume, ne putem gândi la un număr dublu de ședințe. Important de reținut este că studiile din EFT arată că rezultatul pozitiv și schimbarea sunt la fel pentru oricare dintre cazuri.

- Ce contraindicații are terapia?

- Nu are contraindicații, ba din contră, s-a dovedit eficientă în depresie, anxietate, comportament obsesiv-compulsiv, adicții, traumă complexă. Totuşi, există limitări ale folosirii acestei metode în anumite cazuri în care mai este nevoie de sprijin suplimentar: suport de grup, terapie individuală.