Main menu

header

880 10 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Mantra este o practică foarte des utilizată în timpul meditaţiei, care ajută la materializarea dorinţelor, la schimbare, la transformare, cu condiţia să existe credinţă nestrămutată. Până şi traducerea cuvântului din limba chineză înseamnă „cuvânt adevărat”, adică, atunci când l-ai rostit, să crezi cu tărie că este aşa. Andrei Diaconu, specialist în consultanţă spirituală, lifecoach şi NLP Practitioner, ne-a vorbit despre mantre, ce semnifică, care sunt cele mai puternice, când şi cum pot fi făcute.

„Este o formulă sacră cu valoare magică și educativă”

880 10 2- Ce sunt mantrele?

- Mantra este o formulă sacră cu valoare magică și educativă, utilizată în unele practici și religii orientale precum yoga, budism, hinduism sau tantrism. Mantra este cel mai des folosită în cadrul meditației, dar poate fi prezentă, cu ușurință, și în viața de zi cu zi.

- Se tot vorbește despre puterea nebănuită a mantrelor... Este reală?

- Da, mantrele au o putere extraordinară în ceea ce priveşte posibilitatea de manipulare a liniilor temporale proprii, însă nu sub aspect magic, ci sub aspectul puterii cuvântului. Un gând este deja un câmp energetic, care, odată rostit, este trimis în Univers şi, ca la orice acţiune, avem parte de reacţiune, mai exact materializarea a ceea ce ne dorim.

„Este important să găsim modalitatea personală de exprimare”

- Ce semnifică, ce exprimă mantrele?

- O mantră nu este ceva ce rostești. Este ceva ce te străduiești să devii pentru că, dacă nu devii tu însuți acel ceva, existența ta nu ți se va dezvălui. Să devii o mantră înseamnă că tu însuți te transformi în stăpânul vieţii tale. Numai dacă tu ești în control, poți deschide noi drumuri şi o viaţă plină de realizări. Ca şi afirmaţiile pozitive, mantrele ne schimbă energia prin puterea cuvântului şi a gândului, făcând posibil să materializăm mai uşor dorinţele.

- Se cântă sau se rostesc? Este vreo diferenţă?

- Ambele variante sunt bune. Nu este neapărat nevoie să le cântăm, putem doar să le rostim, însă aici ţine de cum simte fiecare în acel moment. E adevărat că mantrele sacre din budism sunt cântate, dar cel mai important lucru este ca noi să găsim modalitatea personală de exprimare a unei mantre.

„Absolut oricine le poate crea şi rosti”

880 10 3- Cine poate rosti mantrele?

- Absolut oricine poate rosti mantre. Absolut oricine poate crea mantre. Este foarte important, însă, să spui din suflet şi să crezi ceea ce zici, sau să rezonezi cu ceea ce exprimă o mantră sacră. Odată ce te setezi mental pe o mantră, aşa cum am spus, poţi schimba uşor o linie a destinului, de la ceva ce nu îţi face plăcere, la un nou drum benefic, plin de sănătate, putere, prosperitate… tot ce îţi doreşti să se întâmple şi nu este împotriva Voinţei Divine.

- Putem să le spunem ghidat sau și singuri?

- Eu sunt genul căruia îi place să facă lucrurile singur, la fel cum îi sfătuiesc şi pe toţi clienţii mei. Degeaba eu recomand o modalitate, dacă omul din faţa mea nu rezonează cu această abordare. Cu toţii suntem diferiţi şi asta este absolut minunat. De aceea, găsirea manierei originale a fiecăruia este absolut necesară.

„Recomand să se spună de minimum trei ori pe zi”

- Trebuie să ajungi la un anumit grad de spiritualitate pentru a le putea rosti?

- Noi rostim mantre de când suntem mici, fără să ne dăm seama. Spre exemplu, un copil de 6-7 ani a făcut o prostioară la şcoală şi, de frică să nu fie certat, tot drum spre casă poate zice: „Nu mă ceartă mama! Nu mă ceartă mama! Nu mă ceartă mama!…” Şi acesta este un exemplu de mantră. Aşadar, indiferent de vârstă, de locul unde eşti sau de gradul evolutiv al spiritului, cu toţii le putem rosti.

- Cât de des se fac? Când este indicat să le facem? Este importantă ora sau ziua?

- În religiile budiste, hinduite, se spune că este necesară rostirea de 108 ori, dar eu recomand să se rostească de minimum trei ori, iar maximum nu există. Fiecare, cât, cum şi când simte.

„Cele mai puternice sunt cele care vin din inimă”

- Care sunt cele mai puternice mantre?

- Cele mai puternice mantre sunt cele în care crezi cu adevărat, cele rostite din inimă şi calibrate după nevoile tale din acel moment.

- Cu ce putem combina mantrele pentru a avea o viață bună, pentru succes și prosperitate?

- Mantrele pot fi combinate cu orice altă practică spirituală, însă, în primul şi în primul rând, este nevoie de iubire şi gândire pozitivă. Trăim în nişte vremuri în care iubirea devine o amintire şi asta nu face decât să ne îndepărteze de noi înşine şi de ceilalţi. Aşa că, orice mantră rostim, să o rostim cu iubire de sine şi de tot ce ne înconjoară.

„Odată ce te setezi mental pe o mantră, poţi schimba uşor o linie a destinului, de la ceva ce nu îţi face plăcere, la un nou drum benefic, plin de sănătate, putere, prosperitate şi tot ce îţi doreşti să se întâmple şi nu este împotriva Voinţei Divine“

„Consider că este foarte important ca fiecare dintre noi să ne construim o mantră pe care să o rostim zilnic“

„Mă iubesc, mă iert şi mă accept aşa cum sunt“

- Dă-ne câteva exemple de mantre...

- Mantra OM - prin care mintea noastră se linişteşte, ceea ce îi permite să-şi îndepărteze o mare parte din gânduri şi să se pregătească pentru procesul meditaţiei. Mantra AIM, care nu înseamnă altceva decât că atrag în viaţa mea abundenţă financiară, prosperitate şi cunoaştere. Shanti Mantra este o mantră perfectă pentru a începe o nouă zi, o nouă afacere sau un nou proiect. Are rolul de a uni participanţii şi de a crea o atmosferă lipsită de competiţie. Putem, însă, vorbi şi despre propriile mantre, cele create de noi înşine, calibrate cu nevoile din acel moment. Eu consider că este foarte important ca fiecare dintre noi să ne construim o mantră pe care să o rostim zilnic. Spre exemplu, eu folosesc în fiecare dimineaţă: „Sunt sănătos, fericit, atrag în jurul meu doar oameni buni şi energie pozitivă şi sunt permanent ferit de orice pericol”.

- Care este cea mai utilizată și la ce ajută?

- Este greu de spus care este cea mai utilizată, însă, dacă vorbim despre mantre deja consacrate, eu recomand mantra AIM, mai ales în aceste vremuri mai tulburi în care cu toţii avem nevoie de siguranţă materială, cunoaştere şi prosperitate pe toate planurile. Această mantră este foarte bună pe tot ceea ce înseamnă materializarea unor dorinţe arzătoare.

- Ce mantră recomanzi tu pentru eliminarea stresului, de exemplu?

- „Mă iubesc, mă iert, mă accept aşa cum sunt şi sunt înconjurat doar de iubire şi protecție”.

- Când și cum se face?

- Se face în fiecare dimineaţă, de minimum trei ori, înainte să ne dăm jos din pat şi a ne începe activităţile cotidiene.