Main menu

header

897 10 1de Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon

Homeopatia este o medicină de tip holistic, ce privește omul ca un întreg: corp fizic, plan emoțional și plan mental. Această terapie reprezintă o metodă de tratament care stimulează tendința naturală de vindecare a organismului, utilizând medicamente preparate din substanțe de origine minerală, vegetală și animală, realizate prin procese specifice în laboratoare farmaceutice specializate. Cum putem învinge bolile stomacului prin aceste remedii homeopate, aflați de la doctorul Laura Zăinescu (foto), specialist în medicină alternativă (www.kamedrra.ro).

„Modalitatea de diagnosticare este diferită de cea alopată”

- Ce efect terapeutic are homeopatia?

- Homeopatia ia în calcul totalitatea caracteristicilor individuale ale bolnavului, examinând în detaliu simptomele, în contextul stării generale a organismului. Efectul terapeutic al homeopatiei este unul complex, care se exercită asupra întregului corp, îmbunătățind starea de sănătate fizică, mentală și emoțională. Tratamentul homeopat nu exclude tratamentele complementare, cele două tipuri de terapii se pot chiar asocia pentru o rată mare de reechilibrare a stării de sănătate.

- Cum se stabilește diagnosticul?

- În medicina alopată, de exemplu, în cazul gastritei, sunt prescrise medicamente antiacide. În homeopatie, lucrurile stau diferit. Homeopatia reprezintă o metodă de tratament care ia în considerare toate simptomele prezentate de pacient, tratând bolnavul, nu doar afecțiunea în sine. Caracteristic pentru medicamentul homeopat unitar este faptul că nu are prospect. Acest lucru se datorează faptului că modalitatea de diagnosticare este distinctă de cea alopată. După consultație, medicul homeopat stabilește tratamentul individualizat. Granulele și picăturile homeopate reprezintă formele farmaceutice clasice de prezentare a medicamentului homeopat unitar.

„Iris Versicolor este utilizat cu succes în hiperaciditate”

897 10 2- În afecțiunile stomacului, ce remedii homeopate sunt recomandate?

- Homeopatia tratează cu succes afecțiunile stomacului. Remediul Arsenicum Album tratează gastrita sau ulcerul peptic doar dacă există senzația intolerabilă de arsură cu dorința de a bea apă rece, pe care pacientul o varsă imediat ce aceasta a ajuns în stomac și se încălzește. Durerea este ameliorată de lapte. Pacientul se confruntă cu senzația de greață cumplită și diaree iritantă cu miros respingător. El este anxios, tensionat, îngrijorat, suferă de atacuri de panică, mai ales noaptea. De asemenea, este disperat că nu se va mai însănătoși, solicită permanent ajutor medical, care reușește cu mare dificultate să-l liniștească. Pacientul are o mare teamă de moarte, boală, hoți, singurătate. El este tipicar, perfecționist, egoist, avar și are dorința de a controla lucrurile. Indiciul important pentru acest pacient: dorește căldură și este ameliorat de căldură (niciodată nu este suficient de cald). Acest remediu va rezolva gastrita doar la acest tip de pacient. Remediul Iris Versicolor este utilizat în hiperaciditate sau arsuri gastrice. Pacientul se confruntă cu vărsături şi cu durere de cap ce nu se ameliorează, senzație de arsură în interiorul tractului digestiv, de la gură și stomac până la anus. Aici este importantă durerea la nivelul capului (lateral dreapta), cu afectarea vederii (vedere neclară, în ceață). Remediul Nux Vomica tratează ulcerul sau gastrita la pacientul iritabil, nerăbdător, ambițios, com- petitiv, care muncește fără măsură. El preferă condimentele, alcoolul, cafeaua și tutunul. Durerile sunt ascuțite, sub formă de crampe, cu constipație, greață, vărsături. Acestea apar la mânie, atunci când consumă alcool sau după mese copioase. În cazul remediului Magnesia Carbonica, vorbim despre arsuri însoțite de intoleranță la produsele lactate. În funcție de tipologia pacientului, există mai multe remedii care ajută în gastrita hiperacidă.

„Conștiința încărcată produce... dezechilibre”

- Ce rol joacă emoțiile în declanșarea afecțiunilor gastrice?

- Afecțiunile stomacului se referă la latura materială și maternă a existenței unei persoane. Sănătatea stomacului este corelată cu capacitatea fiecăruia de a „digera”, de a absorbi și de a integra evenimentele și situațiile din viață. Dezechilibrele se produc când ne aflăm în conflict la nivel relațional. Disconfortul apare în momentul în care rămânem agățați de trecut, nu ne iertăm pe noi și pe ceilalți. Lipsa comunicării, reproșurile și conștiința încărcată produc dezechilibre ale stomacului. Acest organ primește și digeră hrana pentru a acoperi diferitele nevoi nutritive ale organismului. „Hrana” reprezintă simbolul nevoii de afecțiune, de siguranță și supraviețuire. Când ne lipsește ceva din viață (fie a murit cineva drag, fie ne lipsesc banii), „hrana” contribuie la eliberarea tensiunilor acumulate.

„Durerile apar puternic atunci când trăim o situație conflictuală!”

- Mai exact, cum ne afectează emoțiile stomacul?

- De pildă, balonarea apare atunci când vrem să ținem la distanță anumite emoții, persoane sau situații. Stomacului îi este foarte greu să „digere” emoțiile netrăite. Crampele la stomac reprezintă o stare de nesiguranță, când ne simțim pierduți, resemnați, crezând că situația în care ne aflăm nu are rezolvare. Senzația că ne roade stomacul este atribuită nevoii de iubire („hrana emoțională”) și de alimente. Ulcerul și pirozisul (arsurile stomacale) se manifestă atunci când furia și agresivitatea ne „rod” în interior și, în loc să le acceptăm, le refuzăm. Durerile de stomac apar când ne confruntăm cu o situație conflictuală, pe plan financiar sau în viața profesională ori personală, moment în care stomacul refuză să digere. Reacționăm la realitatea noastră într-un mod negativ și „acid” și suferim de indigestie și de grețuri. Aerofagia (înghițirea în mod involuntar a unei cantități de aer) survine dacă trăim o stare mare de nervozitate, ne simțim amenințați și avem nevoie de o „gură de aer” în viață. Gastrita reprezintă semnul unei iritații și al unei furii față de ceva sau cineva pe care nu le putem „digera”. 

- Ce emoții pot conduce la cancer gastric?

- Cancerul de stomac se manifestă atunci când bolnavul este incapabil să „digere” o anumită situație intensă, de lungă durată. Pacientul consideră inadmisibil ceea ce a păţit şi a îndurat, simţindu-se depășit de situație. El este invadat de frustrare, ros de angoasă. Durerea și tristețea sunt atât de puternice, încât acesta nu mai găsește nicio rațiune de a exista.

„Cancerul gastric se manifestă atunci când ne simțim incapabili să digerăm o anumită situație intensă, de lungă durată“

„Remediile sunt lipsite de reacţii adverse“

- Cum se administrează medicamentele homeopate?

- În primul rând, granulele nu se ating cu mâna, se administrează din căpăcelul flaconului direct pe limbă sau sublingual. Cantitatea de medicament homeopat pentru o administrare este specificată de către medicul homeopat (în general, trei-cinci granule sau zece picături). Medicamentele homeopate se iau pe nemâncate sau la distanță de momentul mesei (cu o jumătate de oră înainte sau o oră după masă). Timp de o jumătate de oră de la administrare, nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează. În timpul administrării remediului homeopat, vor fi evitate menta (inclusiv pasta de dinți mentolată) și uleiurile volatile, deoarece pot inactiva remediul.

- Ce efecte adverse au remediile homeopate?

- Medicamentele homeopate sunt lipsite de reacții adverse și contraindicații, acestea fiind autorizate pentru comercializare de către organismele internaționale de autorizare a medicamentelor.