Main menu

header

953 10 1de Georgiana Mihalcea

Ho’oponopono este o tehnică de vindecare bazată pe conceptul de iertare. Inițial, practica a fost efectuată de preoții Kahuna pentru a rezolva problemele de sănătate ale familiei. Este menită să corecteze, prin pocăință, rugăciune, mărturisire și iertare, tulburările sau greșelile oamenilor - cele care provoacă boala -, adică să corecteze comportamentul negativ. Marlena Scarlat (foto sus), psiholog și terapeut holistic la cabinetul Forța Vieții (www.fortavietii.ro), din localitatea Bistrița, județul Neamț, ne-a dezvăluit faptul că, în mod tradițional, metoda a fost folosită în familie pentru a rezolva probleme de relații și boli, astfel încât rugăciunea și iertarea să restabilească echilibrul între membrii săi, dizolvând astfel boala, tensiunea, problema etc.. provocate de comportamentul negativ.

„Folosește mantralizarea formulei: «Îmi pare rău! Iartă-mă! Te iubesc! Mulțumesc!»”

- Care este principul de bază al terapiei Hoʻoponopono?

- Ho’oponopono folosește mantralizarea formulei: „Îmi pare rău! Iartă-mă! Te iubesc! Mulțumesc!” și pleacă de la presupunerea că tot ceea ce ni se întâmplă este responsabilitatea noastră, adică problemele nu ar fi generate de circumstanțe externe, ci mai degrabă ar fi produsul (în Ho’oponopono original) tulburărilor și greșelilor noastre. Așa că, pentru a ne schimba mediul, trebuie să ne curățăm, să ne schimbăm mai întâi, astfel încât acea schimbare să aibă repercusiuni asupra întregii lumi care ar împărtăși supraconștiința. Cel mai important lucru este să ne curățăm pentru a ne transforma realitatea, pentru a reseta contorul la zero și astfel să lăsăm energia să curgă.

- Altfel spus, curățarea sufletului nostru ne ajută să nu mai vedem răul în jur?

- Da, evident! Când cineva este, de exemplu, agresiv, ceea ce vedem este, de fapt, reprezentarea noastră a agresivității reflectate în cealaltă persoană și când acea experiență este curățată, realitatea goală poate fi observată. Responsabilitatea ar fi să curățăm ceea ce se întâmplă în noi pentru ca ceea ce ne afectează să nu se întâmple. Crezând că vine din exterior, nu putem realiza că nu este altceva decât o reprezentare, o experiență personală care iese din subconștientul nostru, reproducându-se după tipare dobândite. Aceste date sunt susceptibile de a fi curățate și șterse pentru a reseta sistemul la zero, evitând datele sub formă de amintiri și modele care se repetă în mod constant. Pentru o eficiență sporită, se poate folosi în același timp și terapia cu fosfene. Dezvoltat de doctorul Francis Lefebure în 1959, „Dr. Lefebure Methods®” este un ansamblu de tehnici care au ca scop principal stimularea capacităţilor cerebrale plecând de la o metodă de lucru individuală bazată pe reacţiile fiziologice provocate de fosfene, care se obţin prin observarea fixă a unei surse de lumină adecvate.

„Fosfena acționează ca un adevărat înălbitor de gândire și suflet”

953 10 2- Ce rol are prezența fosfenei în acest proces de purificare a gândirii?

- Pentru un practicant Ho’oponopono fosfenele ar trebui să fie esențiale. În primul rând, voi evidenția purificarea gândirii care are loc în prezența fosfenei. Fosfena acționează ca un adevărat înălbitor de gândire și suflet, literalmente curat. Este extrem de simplu și rapid să observați purificarea gândirii prin intermediul fosfenei. Hai să facem o experiență! Să luăm, de exemplu, o relație dificilă, una dintre acelea pe care simpla amintire a persoanei implicate generează stres, acele persoane pe care le evităm sau care, dacă acest lucru nu este posibil, ne pun în stare de alertă, de apărare.

- Cum combinăm expunerea la lampa terapeutică care este sursa de lumină în terapia cu fosfene cu conceputul purificării?

- Vom face o fosfenă, adică vom observa lampa doctorului Lefebure aproximativ 30 de secunde. În acest timp ne vom gândi la acea persoană fără niciun efort de a îmbunătăți relația, pur și simplu ne gândim la ea atunci când privim fix luminia lămpii. Închidem ochii și, în prezența fosfenei, recreăm cel mai rău moment pe care l-am avut cu acea persoană. Acordăm atenție tuturor detaliilor scenei: tonul vocii ei, al nostru, locul unde s-a întâmplat, temperatură, haine, mișcări etc. Pe scurt, vom recrea numărul maxim de detalii plasând scena în interiorul fosfenei, dacă este posibil, dacă nu, pur și simplu vom evoca scenariul uitând de fosfenă.

„Procesul ne curăță de negativism și devenim mai relaxați”

- Ce am putea simți în prima fază a acestei experiențe?

- Ar fi de așteptat ca neliniștea, slăbiciunea și stresul pe care subiectul le provoacă în noi să fie amplificate, întrucât este principiul amestecului fosfenic, adică amestecarea gândului cu fosfena transformă energia luminoasă în „energie vitală”. Gândirea devine dinamică, trăirile se intesifică cu ajutorul fosfenei, iar lumina interioară începe să se curețe, să se purifice. Și iată că, împreună cu Ho’oponopono se curăță erorile mentale. Dacă se continuă cu aceeași procedură, cu altă sesiune de expunere la fosfenă, timp de 30 de secunde la o distanță de un metru și jumătate de sursa de lumină, subiectul se schimbă subtil, dar semnificativ. Situația începe să fie evaluată dintr-un alt unghi, şi, în mod curios, apar aspecte ale performanței noastre personale pe care nu le evaluasem anterior. În același timp, la persoana cu care ați trăit conflictul sesizați și alte elemente care nu vi s-au părut atât de traumatizante și începeți să conștientizați în aceste clipe de amestec fosfenic, că nu vă mai raportați cu aceeași suferință la evenimentul din trecut.

- Ce se întâmplă mai departe?

- Dacă veți continua cu o a treia expunere, sentimentele de înțelegere încep să apară față de cealaltă persoană și scena este scăldată de lumina caldă a empatiei. Dacă procesul continuă, lumina interioară, generată de fosfenă, ajunge să curețe complet enervarea și negativismul cu care am început exercițiul, înălbitorul sufletului a acționat pe scena dezacordului. Vreau să subliniez faptul că procesul pe care tocmai l-am descris se poate desfășura fără neapărat o idee clară de îmbunătățire, adică ar pleca de la dovezile pure de stres fără intenția clară de schimbare. Este evident că dacă îi dăm și o direcție, o intenție, procesul se accelerează.

Vom curăța în prezența luminii interioare chakra activată a celui de-al treilea ochi cu o stimulare neuronală ritmică care favorizează experiențele supranormale ale spiritului

Fosfenele sunt senzaţiile luminoase subiective sau imaginile care persistă pe retină. Ele acţionează direct asupra glandei pineale, care este responsabilă cu menţinea în echilibru a ciclurilor noastre circadiene şi secretă atât melatonină, cât şi serotonină (hormonul fericirii)

„Uitaţi-vă la lumina fosfenică timp de 30 de secunde!“

- În concluzie, lumina amplifică rezultatele practicii Ho’oponopono?

- Este ușor de intuit că resetarea și curățarea „contorului” este mult mai eficientă cu fosfenă pură în timpul practicii Ho’oponopono. Trebuie doar să vă uitați la lumina fosfenică timp de 30 de secunde și apoi să lucrați cu procedura obișnuită a tehnicii Ho’oponopono. Fosfena acționează ca o punte de comunicare, adunând împreună două realități care par antagonice și manifestând o energie extraordinară în convergența lor. Dar acesta nu este singurul aspect în care fosfenismul are posibilitatea de a spori Ho’oponopono.

- Ce se întâmplă în sufletul nostru când repetăm frazele specifice acestei tehnici?

- Putem crea, repetând fraza Ho’oponopono „Îmi pare rău! Iartă-mă! Te iubesc! Mulţumesc!”, o rezonanţă care generează forme în sufletul nostru, în acelaşi mod în care pulberea de licopodiu (asemănătoare prafului galben-brun, constând din sporii uscați ai plantelor de muşchi sau diferite rude de ferigă. Când este amestecat cu aer, sporii sunt foarte inflamabili și sunt utilizați pentru a crea explozii de praf ca efecte speciale teatrale) întinsă pe o placă de metal creează forme geometrice atunci când o supunem la o vibrație sonoră cu ajutorul unui arc de vioară. Repetarea ritmică a frazei Ho’oponopono îi conferă o putere de organizare, dominând asupra altor gânduri astfel încât restul zgomotului îi este subordonat, tinzând să dizolve orice alt gând, sincronizându-ne gândul cu informația transcendentă pentru a curăța și estompa limitele ego-ului și astfel intră în punctul zero.