Main menu

header

955 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Râsul este un limbaj universal, o abilitate specifică doar oamenilor și care transcende granițele culturale. Râsul poate transforma o zi plictisitoare într-una vibrantă, dar este mult mai mult decât simplă manifestare a distracției: râsul este terapeutic, beneficiile sale certe pentru sănătatea fizică și psihică fiind demonstrate de oamenii de știință.

Asigură un somn bun

Într-o lume a îngrijorărilor de tot felul, a afluxului de știri negative și a nesiguranței pentru ziua de mâine, insomnia este la ordinea zilei pentru sute de milioane de oameni. Dar căutarea îndelungată a unei odihne de calitate nu trebuie să implice obligatoriu medicamente și terapii sofisticate. Înainte de orice, cei care suferă de efectele lipsei somnului pot încerca să râdă. Potrivit oamenilor de știință, râsul generează în corp eliberare masivă de melatonină, substanță chimică naturală care induce somnolență și relaxare. Pe măsură ce melatonina trece prin organism, deschide calea pentru un somn odihnitor. Relația dintre râs și somn nu este doar anecdotică, ci se bazează pe cercetare științifică, specialiștii demonstrând prin studii faptul că râsul are un efect care se obține de obicei mai greu pentru cei care nu pot să doarmă: detensionează musculatura și astfel corpul și mintea devin mai pregătite să întâmpine odihna.

Crește fertilitatea feminină

955 10 2Conceperea unui copil este un proces complex, influențat de diverși factori, inclusiv de echilibrul hormonal. Stresul, în special eliberarea de cortizol, poate interfera cu reproducerea. Râsul este unul dintre marii aliați ai unei stări propice concepției. Cu cât amuzamentul este mai copios, cu atât corpul eliberează mai multe endorfine, care promovează relaxarea și ajută la scăderea nivelului de stres, iar această acțiune are ca efect un mediu interior mai primitor pentru concepție. Deși râsul singur nu va garanta o sarcină, poate fi un plus valoros la „trusa de instrumente” de fertilitate.

Fortifică inima

Inima umană face mai mult decât să pompeze sânge. Starea emoțională a unei persoane influențează acest mușchi vital. În complicata ecuație a funcționării inimii, râsul poate fi un obicei cât se poate de sănătos, care îmbunătățește funcția cardiovasculară. Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, în momentul în care o persoană începe să râdă, corpul răspunde prin creșterea fluxului sangvin și a circulației sângelui. Acest impuls promovează o inimă mai sănătoasă, prin reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge. În plus, râsul poate reduce inflamația arterelor, un factor critic în bolile de inimă, ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge și implicit eficientizează pomparea sângelui. Mai mult, râsul poate fi un aliat puternic în lupta împotriva hipertensiunii. Când o persoană râde cu poftă, sângele curge mai liber, scade tensiunea arterială și se reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. În esență, râsul poate acționa ca un medicament natural pentru tratarea tensiunii arteriale, fără pastile sau proceduri medicale. 

Diminuează durerea

Se spune că râsul este cel mai bun medicament, iar această străveche expresie și-a găsit certificarea în studiile oamenilor de știință, care au relevat faptul că râsul are capacitatea de a diminua durerea. Efectul analgezic este pus de cercetători pe seama efectului amuzamentului, care este amintita eliberare de endorfine, calmantele naturale ale corpului. Când creierul eliberează aceste substanțe, se leagă de receptorii din organism, reducând percepția asupra durerii. Chiar dacă râsul nu poate să reprezinte o soluție permanentă pentru durerea cronică, poate oferi un răgaz și îmbunătățește starea generală de bine.

Anihilează stresul

Unul dintre marii adversari ai sănătății omului contemporan este, firește, stresul. Omniprezent, cu efecte care pot ajunge să fie foarte grave, până la nivel de flagel mondial, stresul are și un leac redutabil: râsul. Atunci când o persoană râde, corpul său eliberează un cocteil puternic de hormoni, care contracarează efectele stresului. Endorfinele eliberate atunci când cineva se amuză inundă organismul, îmbunătățesc starea de spirit, promovează relaxarea și reduc anxietatea. De asemenea, râsul stimulează dopamina și serotonina, substanțe esențiale în reglarea stării de spirit. Practic, râsul, care se obține mult mai ușor decât o cutie cu antidepresive, este o modalitate naturală de a face față stresului, fără dependență și efecte secundare. Mai mult, râsul scade nivelul de îngrijorare și de nesiguranță, întărind mintea în fața adversităților și, pe de altă parte, contribuie major la sentimentul de calm interior, chiar și în momente mai încărcate nervos.

Încurajează relațiile sociale

Râsul nu este doar o plăcere solitară, ci un adevărat liant social, care leagă oamenii, creează un sentiment de camaraderie și întărește conexiunile cu ceilalți în moduri surprinzătoare. Practic, râsul a servit dintotdeauna ca un limbaj universal, demolând barierele și încurajând comuniunea dintre oameni. De asemenea, râsul cu alte persoane contribuie la construirea unor relații mai profunde, facilitează conectarea, empatia și construirea încrederii. Și, odată stabilite, aceste relații se consolidează și se perpetuează tot… prin râs.

Întărește sistemul imunitar

Sistemul imunitar a devenit o preocupare de prim-plan în timpul recentei pandemii și, fără îndoială, majoritatea pământenilor știu acum mult mai multe despre această formidabilă capacitate a organismului uman de a se apăra în fața agresiunilor externe. Studiile științifice au arătat că râsul poate avea impact benefic asupra sistemului imunitar, întărindu-i capacitatea de a preveni infecțiile și bolile. Mai precis, atunci când o persoană râde, corpul său produce mai multe celule imunitare și anticorpi, esențiali pentru combaterea virusurilor și bacteriilor. Această producție crescută de „războinici” ai imunității echipează organismul cu un sistem de protecție mai robust.

Râsul este un stimulent instantaneu al stării de spirit, un remediu natural care declanșează un sentiment pozitiv similar cu cel produs de efectul morfinei

Râsul creează un sentiment de camaraderie și întărește conexiunile cu celelalte persoane

Menţine vioiciunea creierului

Creierul, centrul de comandă al corpului, beneficiază din plin de efectele râsului. Când o persoană se amuză, creierul eliberează dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensa. Dopamina joacă un rol esențial în funcția cognitivă, îmbunătățește capacitatea de a gândi creativ, de a rezolva probleme și de a menține o perspectivă pozitivă. Râsul este, potrivit oamenilor de știință care i-au studiat efectele, ca un antrenament pentru creier, stimulând diverse zone responsabile de procesarea emoțiilor, a limbajului și de luarea deciziilor, în ansamblu menținând vioiciunea și buna funcționare a acestui organ extrem de important. De altfel, este binecunoscut faptul că multe persoane de succes recurg la pauze de râs de fiecare dată când au un blocaj, când se pregătesc pentru o prezentare complicată sau când sunt între două ședințe tensionate.