Main menu

header

15-08-1de Cătălina Tăgârţă

Aţi avut un accident şi aveţi dificultăţi de mers în urma acestuia? Vă doare spatele din cauza statului mult pe scaun la birou sau pur şi simplu aveţi o vârstă înaintată şi vă sâcâie reumatismul? Ei bine, există o soluţie foarte simplă pentru toate acestea: kinetoterapia. Alexandru Rohoznianu (medalion), medic kinetoterapeut la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, ne-a vorbit despre beneficiile acestui tratament şi despre bolile pe care le poate trata cu succes.

„Este asociată cu «gimnastica medicală»”
Kinetoterapia este o ramură a medicinei definită ca terapie prin mişcare. Aceasta se efectuează prin programe de recuperare medicală, urmărind refacerea unor funcţii diminuate sau creşterea nivelului funcţional în diverse afecţiuni. „De cele mai multe ori, kinetoterapia este asociată cu «gimnastica medicală», însă aceasta din urmă este doar o latură a ei, bazându-se pe un program de exerciţii personalizate în funcţie de afecţiune şi de fiecare pacient în parte. Tratamentul kinetoterapeutic este o terapie de lungă durată şi trebuie aplicat cu perseverenţă. Mai mult, acesta reprezintă o formă terapeutică individualizată, care, plecând de la programe de exerciţii fizice statice şi dinamice, se poate folosi în programele profilactice, de prevenire, curative şi de recuperare”, ne-a povestit Alexandru Rohoznianu.

Poate lecui reumatismul sau obezitatea
Există o gamă foarte largă de afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei. „Afecţiunile aparatului locomotor, ortopedice şi posttraumatice, cele reumatice precum spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatismele degenerative şi reumatismul ţesutului moale, afecţiunile neurologice cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, bolile neurodegenerative şi inflamatorii ale sistemului nervos şi sindroamele neurologice sunt doar câteva dintre afecţiunile în tratamentul cărora kinetoterapia a avut succes”, ne-a mai spus medicul. Mai mult, această metodă mai poate trata şi afecţiuni ale aparatului cardiovascular, metabolice cum ar fi obezitatea, ale aparatului respirator, neuropsihice, maladiile congenitale precum distrofia neuromusculară, luxaţia congenitală de şold şi tetraplegia şi multe altele.

Mişcările diferă de la o boală la alta
Exerciţiile fizice sau anumite echipamente speciale stau la baza terapiei prin mişcare. „Lucrul cu mingea, cu scripeţi, ridicarea de greutăţi sau exerciţiul pe bicicletă medicinală sunt cele mai cunoscute metode de terapie. De asemenea, medicul vă mai poate recomanda şi mersul pe jos, pe băncile de gimnastică sau pe bandă, plimbările în aer liber, diverse jocuri, în special în cazul copiilor sau chiar masaj şi înot terapeutic”, a adăugat specialistul. Pentru fiecare afecţiune în parte, numărul de şedinţe şi mişcările recomandate de kinetoterapeut sunt diferite. Acest procedeu este extem de util, întrucât creşte mobilitatea articulaţiilor, întăreşte muşchii, creşte rezistenţa la efort, elimină kilogramele nedorite şi poate trata chiar probleme ale aparatului locomotor, respirator sau circulator. În plus, printre obiectivele acestui tip de recuperare se mai numără: reglarea tensiunii arteriale, a metabolismului, corectarea deformărilor osoase, relaxarea, corectarea posturii şi aliniamentului corporal şi, nu în ultimul rând, reeducarea sensibilităţii.

„Regula «fără durere», unul dintre principiile de bază”
De fiecare dată când ni se recomandă un tratament despre care nu ştim prea multe lucruri e imposibil să nu avem o anumită reţinere, mai ales dacă nu deţinem niciun fel de informaţii despre cum se desfăşoară respectiva terapie. Ei bine, nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi. „Regula «fără durere» este unul dintre principiile de bază ale kinetoterapiei. Sunt puţine afecţiunile în tratarea cărora pot apărea dureri, însă şi în acest caz terapeutul are un rol important. Dacă el acordă atenţia necesară pacientului, acesta nu va resimţi durerile prea tare”, ne-a mai declarat specialistul, potrivit căruia, bolnavii fie se tratează cu superficialitate, fie cu prea multă reţinere.

Exerciţiul fizic, cea mai bună metodă de prevenire

Durerile de spate afectează aproape pe toată lumea în cursul vieţii, iar cea mai bună metodă de prevenire şi de tratament este exerciţiul fizic. O dată cu apariţia problemelor la nivelul coloanei vertebrale (indiferent care ar fi acestea) se recomandă gimnastica medicală sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut. Mijloacele folosite constau în exerciţii statice şi dinamice, executate prin mişcări ale trunchiului, ale membrelor superioare şi inferioare, exerciţii de respiraţie, de târâre şi de echilibru, de redresare şi de relaxare. În plus, şi cele cu obiecte portative sunt des folosite în corectarea scoliozei, spre exemplu. Printre acestea se numără: mersul cu o carte pe cap, deplasarea în stil fandat cu un baston ţinut la nivelul omoplaţilor şi mersul cu bastonul la spate, ţinut de ambele capete. Exerciţiile nu sunt grele, însă medicul trebuie să vă supravegheze în mod constant, deoarece există un timp alocat fiecărei mişcări în parte.

De reţinut! Programele de kinetoterapie nu sunt destinate doar persoanelor care au probleme sau dureri, ci şi celor care doresc să se simtă bine fizic sau psihic.

Atenţie! Procedurile de kinetoterapie trebuie făcute întotdeauna la recomandarea şi în prezenţa specialiştilor. Nu permiteţi persoanelor neautorizate să vă facă aceste exerciţii, întrucât ele vă pot face mai mult rău decât bine!