Main menu

header

23-07-1de Cătălina Tăgârţă

Aerocrioterapia sau terapia prin frig, cum este cunoscută popular, stimulează sistemele imunitar şi endocrin, oferind organismului echilibrul hormonal de care are nevoie. În plus, creşte capacitatea de efort fizic şi intelectual, ajută la scăderea greutăţii corporale, reîntinereşte pielea, creşte libidoul şi diminuează consecinţele stresului zilnic. Mai multe informaţii despre modul în care se realizează aceasta şi celelalte efecte benefice asupra organismului ne-a oferit Stan Constantin (foto), partener manager la firma CrioBio, din Capitală.

„Pacientul intră în interiorul cabinei îmbrăcat în costum de baie”
Dacă la început crioterapia era realizată cu ajutorul cuburilor de gheaţă, care erau puse într-o cadă sau într-un recipient unde intra persoana care dorea să facă tratament, în prezent, aceasta se realizează cu ajutorul maselor de aer, de aici şi numele de aerocrioterapie sau criosaună. „Pacientul intră în interiorul cabinei îmbrăcat în costum de baie, iar în picioare va purta o pereche de şosete de unică folosinţă, cu care va intra în ghetele de lână, ce au rolul să protejeze picioarele, întrucât circulaţia periferică este mai sensibilă. Odată intrat în cabină, trebuie să îşi ţină mâinile pe marginea cabinei şi să se învârtă uşor, pentru ca aerul cu azot să acţioneze în mod egal în toate zonele corpului”, ne-a spus specialistul Stan Constantin.

„Senzaţia de frig nu diferă cu mult de cea din timpul unui duş rece”
Nu vă faceţi griji dacă sunteţi friguroşi, pentru că rolul terapiei este să vă scape chiar şi de această problemă. În plus, contrar aşteptărilor dumneavoastră, veţi observa că sunteţi mult mai rezistent decât credeţi. „Cu toate că, treptat, se ajunge la temperatura de -180 de grade Celsius, senzaţia de frig din timpul procedurii nu diferă cu mult de senzaţia din timpul unui duş rece. Mai mult, aceasta este mai suportabilă, pentru că este vorba despre un frig «uscat», fără apă. Imediat după terminarea procedurii vă veţi simţi revigorat, energic, veţi avea o stare plăcută în tot organismul, dat fiind faptul că acesta secretă endorfine. În plus, somnul mai odihnitor şi libidoul mai crescut sunt doar unele dintre primele efecte resimţite imediat după procedură”, a mai spus reprezentantul CrioBio.

Aerocrioterapia întinereşte
Iată însă şi alte beneficii ale aerocrioterapiei. „După o serie de proceduri, organismul în ansamblul lui se revigorează, practic întinereşte, pentru că se refac celulele. Asta pentru că, în momentul în care organismul este expus la temperaturi scăzute, receptorii nervoşi din piele transmit semnale către creier, aceasta fiind o stare care trebuie remediată imediat. Astfel, organismul pune în funcţiune toate sistemele sale, inclusiv sistemele imunitar şi endocrin, începând o regenerare a organismului din interior, pe cale naturală. Practic, procedurile din criosaună creează pentru corp condiţiile ca acesta să se refacă prin forţe proprii, indiferent de ce afecţiune suferă persoana respectivă”, a mai adăugat Stan Constantin.

„Arde până la 1.000 kcal”
După primele cinci-şase proceduri, pielea devine elastică, fermă şi catifelată, ridurile încep să se retragă, iar petele pigmentare se estompează. O cură de 15-30 de proceduri în criosaună determină regenerarea organismului din interior, reîntinerind pielea şi reducând radical depozitele celulitice de pe întreaga suprafaţă a corpului. Potrivit specialistului, aerocrioterapia are aplicaţii multiple, de la estetică şi wellness până la medicină sportivă, deoarece aceasta „arde” până la 1.000 kcal/procedură, fiind indicată în curele de slăbit şi persoanelor care vor să scape de celulită, dar ea reglează şi tonusul muscular, ajută sportivii să se refacă după efort sau accidentări şi tratează diverse afecţiuni într-un timp foarte scurt.

Poate rezolva problema impotenţei
De exemplu, crioterapia poate trata afecţiuni reumatologice precum osteoartrite, osteoporoză şi osteopatie, spondiloză cervicală şi lombară, dar şi hernia de disc, fibromialgia şi durerile musculare în general sau colagenozele. Din categoria afecţiunilor hepatologice amintim hepatitele cronice autoimune şi virale şi ciroza hepatică în stadiu compensat, ale căror simptome le poate diminua simţitor.
De asemenea, crioterapia mai e indicată în caz de migrene, nevroze, poate trata tulburările de somn, radiculita (inflamaţia rădăcinilor nervoase craniene sau rahidiene), dar şi bolile care evoluează cu spasticitate musculară, cum ar fi Parkinson. „Crioterapia are efecte antirid, rezolvă problema căderii părului şi tratează imperfecţiunile pielii, dar poate trata şi impotenţa, rezolvă problemele legate de sindromul premenstrual şi climateric, dar şi tulburările imunologice şi endocrine”, a declarat reprezentantul CrioBio.
Terapia prin frig are urmări pozitive şi asupra inimii. Ea previne bolile cardiovasculare, dar este eficientă şi în cazul astmului bronşic, al bronşitelor, al dermatitelor, al eczemelor, al psoriazisului sau al luxaţiilor.

„Durata unei proceduri este de la 60-80 de secunde la trei minute“

În momentul în care intraţi în cabină, gazul criogenic eliberat în criosaună scade, treptat, de la temperatura camerei la -140°C, apoi la -180°C. Acest lucru se întâmplă în primele 30 de secunde, după care până la sfârşitul şedinţei temperatura rămâne constantă. Durata unei proceduri este de 60-80 de secunde şi poate fi crescută pe parcursul şedinţelor la trei-patru minute. Tratamentul cuprinde 10-30 sau mai multe şedinţe, iar preţul variază între 75 şi 100 de lei şedinţa, în funcţie de tipul de pachet ales. „Procedurile preventive se pot desfăşura zilnic sau la două-trei zile. În cazul tratamentului pentru bolile reumatice sau al altor afecţiuni este posibilă creşterea procedurilor până la două-trei pe zi”, ne-a mai spus reprezentantul CrioBio.

Femeile însărcinate şi copiii mici nu au voie

Terapia are însă şi contraindicaţii. Aşadar, nu au voie să vină la şedinţe copiii mai mici de 10 ani, persoanele care au boli cardiovasculare cronice decompensate, cele care au suferit un infarct şi sunt în perioada de recuperare, hipertensivii, persoanele cu insuficienţă cardiacă, cele cu sindrom Raynaud, acrocianoză, vasculite sistemice, dar şi pacienţii diagnosticaţi cu crioglobulinemie sau atac vascular cerebral. Nu puteţi face terapia nici atunci când aveţi febră, tuberculoză, diverse tumori maligne, anemie severă, hipotiroidie, nevroză isterică, urticarie la frig, femeile însărcinate.

Pont! O cură de crioterapie efectuată toamna vă întăreşte imunitatea şi vă va ţine la distanţă de răceli pe timpul iernii.

- Nu este nevoie de consult medical înainte de procedurile efectuate în criosaună decât dacă persoana suferă de afecţiunile medicale menţionate la contraindicaţii.