Main menu

header

18-06-1de Cătălina Tăgârţă

Elimină focarele de infecţie ale tractului respirator, ameliorează afecţiunile respiratorii şi ORL, previne răceala şi gripa, curăţă căile respiratorii de particulele din fumul de ţigară, creşte imunitatea, diminuează reacţiile alergice de sezon, regenerează pielea şi reduce ridurile, elimină sforăitul, ţine stresul şi oboseala la distanţă. Iată o mulţime de motive pentru care puteţi apela la salinoterapie. Raluca Simionescu (foto), de la Salinele Roman - locaţia Domenii din Bucureşti, vă oferă mai multe informaţii despre beneficiile acesteia.

„Căile respiratorii, «curăţate» de focarele de infecţii”
Element indispensabil vieţii noastre fiziologice, sarea constituie un remediu extraordinar, la care medicina tradiţională apelează cu încredere. „Medicamentele, pe lângă efectul terapeutic, pot cauza efecte secundare. Tratamentul medicamentos nu repune în funcţiune mecanismul imunitar natural al corpului. Totuşi, omul poate deveni mai sănătos şi poate adăuga ani buni la zestrea sa genetică. Soluţia se află în laboratorul ascuns al naturii: sarea cristalină. Prin inhalarea aerosolilor salini, căile respiratorii sunt «curăţate» de focarele de infecţie stafilo-streptococice, prezente atât la adulţi, cât mai ales la copii, focare ce declanşează şi întreţin numeroase boli respiratorii - în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice - şi prin a căror prezenţă imunitatea organismului scade treptat”, a explicat reprezentanta salinei din Bucureşti.

Aerul din salină are proprietăţi aseptice şi bactericide
Cel mai curat şi sănătos aer terestru este aerul salinelor, datorită proprietăţilor lui aseptice şi bactericide. „Prin inhalarea aerosolilor săraţi se îmbunătăţeşte activitatea căilor respiratorii, începând cu cavitatea nazală şi terminând cu ultima alveolă pulmonară. Sarea nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportându-se ca un dezinfectant. Genetic, am fost programaţi să trăim 140 de ani, dar poluarea şi stilul de viaţă bazat pe produse artificiale au înjumătăţit această vârstă. Salinoterapia ne ajută însă să creştem imunitatea şi durata de viaţă”, a mai spus Raluca Simionescu.

Cum au fost realizate cele din Bucureşti
Oamenii vin la salină fie că suferă de afecţiuni respiratorii (de exemplu astm, rinite), fie că au probleme de digestie sau pur şi simplu pentru a se relaxa. „Ideea realizării unei saline «artificiale» ne-a venit în momentul în care am realizat că foarte multe persoane au recomandare de la medic să meargă la salină, însă timpul le permite din ce în ce mai puţin să facă asta. Sarea din salina noastră e adusă de la Slănic Prahova. E vorba despre blocuri imense de sare, care au fost lucrate manual, cu dalta. Sarea din ţara noastră e activă, ea lucrează, nu e ca aceea din Marea Moartă, de exemplu, acesta e şi motivul pentru care nu a fost şlefuită mecanic, să nu-şi piardă proprietăţile. Blocurile de piatră au fost lipite pe pereţi cu un adeziv nontoxic, iar pe tavan este un amestec de sare fină cu apă. Însă trebuie menţionat faptul că beneficiile tratamentului sunt aproape aceleaşi ca într-o salină normală, procedeul după care au fost construite Salinele Roman - locaţia Domenii fiind unul brevetat”, a adăugat reprezentanta centrului.

„Oamenii fac tratament tot timpul”
Aproximativ 20 de clienţi trec zilnic pragul Salinelor Roman - locaţia Domenii, din Capitală. Unii vin pentru a trata afecţiuni ale aparatului respirator, iar alţii ca să le prevină. „Oamenii fac tratament tot timpul: iarna, între sezoane - când se schimbă temperaturile şi răceşte toată lumea - sau în plină vară, când în salină e plăcut, e răcoare. În ceea ce priveşte întreţinerea salinei, deşi sarea e una activă şi se autoîntreţine, pereţii sunt «lucraţi» manual, periodic, şi cam de două ori pe an vin persoane abilitate să măsoare parametrii de specialitate”, a mai spus Raluca Simionescu. Potrivit acesteia, un abonament de 15 şedinţe pentru un adult costă 220 de lei, iar pentru un copil, 110 lei.

Sarea, formula sănătăţii

În compoziţia sării intră 37 de elemente chimice, o mulţime de substanţe minerale şi particule care participă la normalizarea celor mai importante procese fiziologice ale organismului, la mineralizarea şi hidratarea lui. Iată câteva dintre substanţele-cheie pentru organism. Iodul este necesar organismului pentru activitatea normală a glandei tiroide şi pentru buna funcţionare a proceselor digestive. Magneziul joacă un rol important în prevenirea reacţiilor alergice, este necesar pentru asimilarea vitaminelor, funcţionarea normală a muşchilor şi nervilor, stabilizarea ritmului cardiac şi a nivelului de zahăr din sânge. Calciul participă la formarea ţesuturilor osos şi muscular, este responsabil de coagularea sângelui. Fierul ajută la eliminarea toxinelor din organism şi la transportul oxigenului, intră în compoziţia hemoglobinei, previne anemia şi creşte imunitatea. Potasiul îmbunătăţeşte procesele metabolice, contribuie la reglarea echilibrului apei în celule. Sulful joacă un rol de bază în procesele imunologice şi este absolut necesar pentru sinteza albuminelor. Sodiul controlează tensiunea arterială şi are rol important în menţinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Seleniul previne distrugerea de către radicalii liberi şi ajută la reglarea glandei tiroide. Litiul reduce nivelul de chimicale din corp cauzatoare de tulburări de comportament şi iritabilitate. Manganul contribuie la sănătatea pielii, a oaselor şi a cartilajelor.
Atenţie! Pentru următoarele afecţiuni, pacienţii trebuie să ceară acordul medicului înainte de începerea terapiei: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronhopulmonar, boli contagioase, HTA gradul III, hipertiroidism, boala Basedow, sarcină avansată, epilepsie sau alte afecţiuni neurologice ce pot determina pierderea stării de conştienţă.

- Procentul de ameliorare şi/sau vindecare este de 87%.