Main menu

header

15-06-1de Loreta Popa

Iubire, multă iubire. Asta se poate spune că a transmis Erik Berglund, maestru spiritual şi harpist de renume internaţional, la seminarul pe care l-a susţinut la Bucureşti în zilele de 16, 17 şi 18 martie. A venit pentru a şasea oară în România, iar workshopurile sale şi mai ales serile de vindecare au fost aşteptate cu interes de români.

Frica trebuie înlocuită cu iubire
Erik Berglund este de origine norvegiană şi a crescut în Minnesota, SUA, unde mama sa era cântăreaţă şi dirijoarea corului, iar tatăl său, directorul Departamentului de Artă şi dirijorul Orchestrei la Colegiul St. Olaf. Crescând într-o familie de artişti, Erik era activ în orice domeniu artistic, de la marionete şi producţie de film până la teatru şi pictură. A studiat pianul şi violina, pentru ca în cele din urmă să se oprească la harpă, de care a fost fascinat, şi a început să studieze cu legendara Mildred Dilling, care a fost şi profesoara lui Harpo Marx. De atunci, harpa a devenit forma majoră de exprimare artistică.
Venirea lui în România, înainte de echinocţiu, când energiile schimbării sunt foarte puternice, nu putea fi decât de bun augur. Câteva dintre mesajele pe care le-a împărtăşit cu cei prezenţi aduceau în atenţie necesitatea acordării sufletelor noastre la sufletul Pământului, la descoperirea unei note, doar a noastră, pe care trebuie să o reglăm cu cea a planetei care ne ţine în viaţă.
Despre 2012, Erik Berglund spune că frica trebuie eliminată şi înlocuită de iubire. Muzica trebuie ascultată des, iar copilul din noi trebuie vindecat.

„Întotdeauna voi face în faţa naturii o adâncă reverenţă”
În 1991 a ales să locuiască la poalele Muntelui Shasta din Sierra Nevada, California, SUA. Prima dată când a ajuns acolo s-a simţit ca în Paradis. Acela e punctul de unde Erik planifică fiecare călătorie, seminar, concert şi şedinţă de vindecare. „Am fost în locuri care îţi taie răsuflarea prin frumuseţea lor”, spune Erik. „Acasă, locul acesta al meu, este mai mult decât frumuseţe. Aici pot medita în linişte. Aici sunt inspirat. Pe mine mă hrăneşte. Pot sta cu harpa mea, pot vedea munţii reflectându-se în apă şi pot vedea cum melodiile frumoase vin lângă mine. Muntele mă ajută să aduc frumuseţea în lume prin ceea ce compun. Întotdeauna voi face în faţa naturii, a creaţiei, a vieţii o adâncă reverenţă. Fac mereu aceeaşi reverenţă în faţa oamenilor pe care îi întâlnesc ca să putem crea împreună o lume mai bună. Fiecare loc are o energie. România este un loc cu o energie aparte”.

Instrumentul, ca un aspirator al durerii
În ciuda succesului său internaţional, Berglund nu a abandonat harpa. Spune despre aceasta că este un instrument mistic, cel mai vechi din lume, care are o vibraţie aparte. În Egiptul Antic, doar preoţii aveau voie să cânte la harpă. Vikingii credeau că ea călăuzeşte paşii spre Rai.
Harpa este şi instrumentul preferat al îngerilor, iar sunetele scoase de ea vindecă durerile sufletului. „Autocunoaşterea, care te ridică pe culmile celei mai subtile vibraţii, poate fi la îndemâna oricui. Totul este simplu atunci când este adevărat. Harpa este un instrument mult îndrăgit de îngeri. De multe ori ai impresia că nu eşti tu cel care o face să cânte, ci ea singură se lasă «cântată» de îngerii care se adună în preajma ei, de vântul care i se strecoară printre corzi”, spune Erik Berglund. „Sufletele rătăcitoare vin în jurul harpei şi-ţi vindecă rănile din trecut, tocmai pentru că harpa este considerată un aspirator al durerii. Cine cântă cu dăruire la harpă vindecă inimi şi suflete, pentru că harpa este croită pe măsura inimii. Atinge alţi oameni, iar ei pot atinge alţi oameni. Atunci când îi chemăm pe îngeri în inima noastră ia naştere un spaţiu luminos, tot ce este rău este topit”.

„Iubesc îngerii de când eram mic”
A luat contact cu spiritualitatea înainte de a cânta la harpă. La şcoală, prin anii ’60, a aflat despre Edgar Cayce, un medium de origine americană, iar atunci a fost începutul vieţii sale spirituale. „La liceu am început să studiez şi să compar religiile, dar am crescut în sunetul muzicii. Dragostea adevărată o poţi învăţa acasă, în acel loc numit acasă. O duci cu tine toată viaţa. Iubesc îngerii de când eram mic. E interesant, pentru că sunt norvegian la origini, iar în Scandinavia toată lumea este lutherană. În America, unde am crescut, toată lumea era lutherană. În comunitatea aceasta nu se crede în îngeri. Îngerii sunt ceva mai aproape de catolicism. Chiar dacă am fost crescut în acel mod, iubesc îngerii. Îmi plăceau colindele de Crăciun, iar Crăciunul era perioada mea preferată, pentru că îmi plăcea atmosfera aceea, făceam îngeri în zăpadă. De când am stat în New York şi am aflat despre îngeri am fost în Paradis. Pentru mine a fost extraordinar să cânt la harpă şi să mă conectez la muzica îngerilor. Intenţia contează, când îţi doreşti cu toată mintea şi cu sufletul să faci un lucru, atunci se creează o cale, ţi se dă o energie care mişcă lucrurile în acel sens. Viaţa mea este o bucurie imensă, am parte de provocări, oportunităţi, am şansa să călătoresc, să fiu cu oameni frumoşi de pretutindeni. Viaţa este preţioasă, timpul este preţios, drept pentru care mă bucur şi cer ca oamenii pe care îi întâlnesc să fie cei care să primească, să preţuiască şi să aprecieze muzica mea. Nu este loc pentru îndoieli. Oamenii care se îndoiesc să meargă în altă parte, căci sunt multe pe care le poţi pune la îndoială. Viaţa este preţioasă, de aceea este bine să petrecem timpul cu ceea ce este mai important în viaţa noastră. Sunt recunoscător că lucrez pentru vindecarea oamenilor, cred că este un dar mare, minunat. Sunt binecuvântat că trăiesc viaţa aceasta şi pot dărui oamenilor speranţa. Toată lumea zâmbeşte, feţele strălucesc... oamenii simt bucurie şi speranţă, iar asta îmi face inima să cânte”, a încheiat Erik Berglund.

Înregistrări, concerte, întâlniri

În anul 2005, Erik Berglund a participat ca invitat de onoare la Festivalul Inima Reginei Maria, de la Balcic, Bulgaria, şi, trecând Dunărea, a atins şi pământul României. De atunci revine, parcă atras de un magnet, pe plaiurile ţării noastre. Călătoreşte în toată lumea, ducând cu harpa sa mesajul îngerilor, mesaj de iubire şi de vindecare profundă. Poate trăi oriunde pe planetă atât timp cât are telefon, fax şi acces la aeroport. A concertat la Atena, Londra, Frankfurt, San Francisco, Los Angeles, Washington D.C. şi Sao Paulo, de asemenea, la Machu Picchu, Marile Piramide, Glastonbury, Mount Shasta, Lake Louise, Yucatan, Insulele din Hawaii şi Grecia. A înregistrat numeroase albume, printre care „Angel Chants”, „Harp of the Healing Light”, „Angel Flight”, „Healing Harp of Heaven”, „Angel Beauty”, „Harp of the Healing Waters” şi „Angelic Harp Music”.

„Autocunoaşterea, care te ridică pe culmile celei mai subtile vibraţii, poate fi la îndemâna oricui. Totul este simplu atunci când este adevărat“