Main menu

header

19-07-1de Gabriela Niculescu

Imunitatea (immunitas = „scutire”) este capacitatea organismului uman de a opune rezistenţă factorilor agresori externi, şi cel mai adesea ne referim la microbi. Ea poate fi naturală sau dobândită. La amplificarea imunităţii ne pot ajuta foarte mult plantele de leac şi produsele apicole. Majoritatea produselor apicole au efecte puternice în stimularea imunităţii şi totodată au efecte antimicrobiene, fie că e vorba despre bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziţi. Cel mai indicat mod de a ne proteja organismul este să consumăm cocteiluri apicole individualizate. Pentru a şti de ce avem nevoie, dr. Mirela Stranţ (foto), medic specialist în Apifitoterapie, de la CasaBio - Cluj, ne-a spus cum ne ajută fiecare produs apicol.

„Asigură toată gama de nutrienţi necesari”
Combinate în anumite doze şi în funcţie de afecţiunea, vârsta şi greutatea pacientului, produsele apicole dau rezultate excepţionale în stimularea imunităţii pe termen lung. Totodată, ajută organismul să se regenereze şi să se autovindece atunci când e cazul. „Toate organele interne vor beneficia de pe urma consumului unui astfel de cocteil apicol, cum ne place să îi spunem, deoarece împreună acestea pot asigura toată gama de nutrienţi necesari organismului pentru o funcţionare optimă şi o sănătate excelentă. Sistemul imunitar, ficatul şi tot sistemul digestiv, aparatul urogenital şi sistemul nervos vor beneficia din plin de efectele cocteilului apicol. Pielea va străluci, părul se va îndesi şi unghiile se vor întări. Starea de bine generală cunoaşte un salt calitativ deosebit la cei care consumă preţioasele produse apicole”, ne-a spus dr. Mirela Stranţ.
Pentru a beneficia de un efect maximal este necesar să alcătuim de fiecare dată un cocteil apicol special, adaptat nevoilor şi particularităţilor fiecărei fiinţe umane în parte. Pentru aceasta aveţi nevoie de un apispecialist, care să vă îndrume şi să vă urmărească.

Mierea de mană, cea mai bogată în minerale
Mierea conţine peste 415 substanţe diferite: zaharuri, enzime, vitamine, minerale, flavonoide, acizi organici, componente aromatice, pigmenţi, polifenoli, aminoacizi şi altele. Este nutritivă, are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antioxidante, depurative, cicatrizante. Mierea de mană este o miere extraflorală şi este de 8-20 de ori mai bogată în minerale decât o miere florală. Conţine mai multe vitamine, pigmenţi, răşini, uleiuri volatile şi totodată conţine inhibină, cu o puternică acţiune bactericidă. Ea este extrem de utilă persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Propolisul, cel mai puternic remediu naturist antiinfecţios cunoscut
Propolisul, prin multitudinea de principii active constituente, are proprietăţi antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitumorale, vasorelaxante, antioxidante şi vasoprotective. Studiile moderne privitoare la proprietăţile propolisului sunt excepţionale: el este activ pe nu mai puţin de 21 de bacterii, nouă specii de ciuperci parazite şi 30 de tipuri de virusuri, incluzând şi varietăţile lor. Putem spune deci, fără să ne fie teamă că greşim, că propolisul este cel mai puternic remediu naturist antiinfecţios cunoscut.

Lăptişorul de matcă stimulează celulele stem
Lăptişorul de matcă este un superconcentrat de factori nutriţionali cu rol stimulent al celulelor stem şi al imunităţii, creşte performanţa şi rezistenţa organismului, este reglator hormonal, reîntineritor, are rol în menţinerea normală a funcţiilor cerebrale şi multe alte proprietăţi benefice.

Păstura ameliorează adaptabilitatea organismului
Consumarea păsturii, numită şi „pâinea albinelor”, duce la o creştere a capacităţii imunitare şi a funcţionalităţii organismului, la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului şi la diminuarea stării de oboseală. Acest produs apicol poate fi administrat cu încredere şi copiilor, având efecte foarte bune de vitaminizare şi de întărire a imunităţii.

Polenul, un superaliment
Polenul crud este cu până la 40% mai activ decât cel uscat. El este un superaliment care conţine o multitudine de vitamine, minerale, proteine, enzime, acizi graşi, glucide, antioxidanţi şi altele. Are foarte multe proprietăţi: stimulent general al organismului, energizant, stimulent imunitar, antioxidant, reechilibrează flora intestinală, trofic hepatic, remineralizant, antigeriatric.

„Starea de bine generală cunoaşte un salt calitativ deosebit la cei care consumă produse apicole“

Reţete

„Cafeaua” de dimineaţă
Aveţi nevoie de: 300 ml apă sau, mai indicat, de suc de fructe proaspăt stors, 1-2 linguri cu polen crud, 1-2 linguriţe cu miere de mană, la care se poate adăuga şi 1 linguriţă rasă cu pulbere de acai sau de cătină (uscată şi măcinată). Se amestecă bine şi după 5 minute se poate consuma. Se poate adăuga, pentru gust, pudră de scorţişoară sau cardamom. Această băutură este revigorantă şi asigură un tonus bun pentru întreaga zi. În plus, ajută la o bună digestie, la păstrarea unei flore intestinale sănătoase şi la întărirea imunităţii, precum şi la un tonus psihic bun. Pentru copii puneţi doar 1-2 linguriţe cu polen şi puteţi adăuga un fruct ecologic moale - banană, piersică, pară. Dacă sunteţi într-o perioadă mai solicitantă sau sportivi, se poate adăuga în acest mix 1 lingură cu pudră proteică de cânepă şi 1 linguriţă cu păstură.

Soluţie pentru persoanele suprasolicitate sau depresive
Ingrediente: 1 kg miere de mană, 300 g polen crud, 100 g păstură crudă, 30 g lăptişor de matcă, 100 g propolis brut, 100 g seminţe de cânepă măcinate. Se amestecă toate cu o lingură de lemn într-un borcan cu capac ermetic şi se păstrează la frigider. Se iau 2 linguri pe zi cu 30 de minute înainte de masă, până la terminarea cantităţii. Seminţele de cânepă se pot înlocui cu nucă măcinată, cu migdale rase (mai ales când există şi hiperaciditate) sau cu seminţe de dovleac (pentru cei care suferă cu prostata). Dacă perioada e foarte solicitantă sau depresia accentuată se poate creşte cantitatea de lăptişor de matcă până la 50-60 g. Bărbaţii pot folosi în loc de lăptişor de matcă apilarnil în aceleaşi cantităţi. La copii, doza de lăptişor de matcă e pe jumătate şi se iau 2-3 linguriţe pe zi. Dacă suferiţi de insomnie, mierea de mană poate fi înlocuită cu mierea de tei, lavandă sau salcâm.

Imunostimulator
Vă trebuie: 1 kg miere de mană, 100 g păstură crudă, 300 g polen crud, 35 g lăptişor de matcă, tinctură de propolis sau extract apos de propolis, în funcţie de câte kilograme aveţi (înmulţiţi numărul de kilograme cu 2 şi obţineţi mililitrii de care aveţi nevoie. Se amestecă toate cu lingura de lemn. Se păstrează la frigider şi se ia o lingură de două ori pe zi, până se termină cantitatea de amestec. Se poate relua după cinci luni.

„Contra poluării, orice produs apicol e bun, dar în special propolisul şi, de asemenea, consumul cât mai mare de crudităţi: fructe, legume ecologice, seminţe crude, germeni de seminţe sau cereale“ - Mirela Stranţ